Vilka försäkringar behöver en student?

26 oktober, 2017 - Gustav Jonsson - 3 kommentarer

AppleJag fortsätter gå igenom vilka försäkringar man behöver i olika livssituationer – samt fallgropar i samband med det. Serien är en fortsättning på det tidigare inlägget om vilka försäkringar som är viktigast att ha.

Jag går inte igenom alla sorters försäkringar utan gör ett ”svep” över vanliga frågeställningar vi möter i vår kontakt med studenter, och deras föräldrar Se inte inlägget som rådgivning utan som tankar och idéer som gör det lättare att sedan fatta ett mer välgrundat beslut om ditt försäkringsbehov.

Krav enligt lag

Bilförsäkring, MC-försäkring och EU-moped

Den enda försäkring som det faktiskt finns ett lagkrav på att ha är en trafikförsäkring. Äger du en bil, MC eller EU-moped är du skyldig att minst ha en trafikförsäkring från dag 1 så länge fordonet inte är avställt. Försäkringsbolagen bedömer att du som är yngre statistiskt är en högre risk – och du kommer att få betala högre försäkringspremier än äldre personer. Frestas dock inte att låta en äldre person äga och försäkra bilen medan du själv kör runt i den, för att få lägre pris. Konsekvensen är att bilen då inte alls är försäkrad.

Givetvis bör du köra försiktigt – bra för alla och för dig själv – men det finns dessutom numera flera försäkringar som mäter hur du kör. Kör du försiktigare än din ålder antyder så kan du få rabatt, eller betala ett pris som baseras på din körstil. En sådan försäkring kan kanske också få dig att ändra ett riskfyllt körsätt i tidiga år.

Nödvändiga försäkringar

Hemförsäkring

Du behöver en egen hemförsäkring om du flyttar hemifrån eftersom du då inte omfattas av dina föräldrars försäkring. Normalt tecknar du den själv på din nya adress, men hos några – mycket få – bolag (ICA försäkringar, Trygg-Hansa och Sveland) kan du som inneboende dela hemförsäkring med din hyresvärd. Hos alla andra måste du skaffa en egen försäkring.

”Måste” är egentligen fel ord, eftersom du inte är tvingad att ha en hemförsäkring. Men en hemförsäkring är ett paket av så många nyttiga försäkringar att det i praktiken blir ett måste. Säg till exempel. att du reser utomlands, ja då är reseskyddet som ingår i hemförsäkringen helt nödvändigt. Och ingen annan försäkrar din egendom. Drabbas du av en brand eller inbrott eller om din cykel blir stulen kan du inte få ersättning från något annat håll. Cyklar du på och skadar någon, kan du få ett skadeståndskrav emot dig, och då kan ansvarsskyddet i hemförsäkringen gå in.

Hemförsäkringen kan utökas med tillägg som allrisk. Viktigt är att inte missa bostadsrättstillägget om du bor i en bostadsrätt.

Reseförsäkring för resan

Har du en hemförsäkring så har du ett grundläggande reseskydd i 45 dagar för det viktigaste – sjukvårdskostnader vid akut sjukdom eller olycksfall, som annars blir väldigt dyrt utanför EU. Många gånger täcker hemförsäkringen hela resan men inte i alla situationer. Här är några vanliga situationer när du ska kontrollera skyddet och eventuellt teckna särskilda försäkringar:

  • Om du ska vara borta längre än 45 dagar. Åker du till exempel på en backpacking-resa ska du komma ihåg att i förväg förlänga hemförsäkringens antal dagar, eller teckna en särskild reseförsäkring.
  • Riskfyllda aktiviteter, som dykning, klättring och offpist-åkning, täcks inte av alla försäkringar. Skaffa en anpassad försäkring om det inte ingår i din hemförsäkring.
  • Studera eller arbeta utomlands. Det finns särskilda försäkringar om du ska studera eller arbeta utomlands. En vanlig reseförsäkring gäller bara när du är turist.

Bra att ha-försäkringar

Sjuk- och olycksfallsförsäkring

En kombinerad sjuk- och olycksfallsförsäkring, eller åtminstone en olycksfallsförsäkring, är bra att ha. Om dina föräldrar har tecknat en barn- och ungdomsförsäkring åt dig brukar den gälla tills du är 25 eller 30 år gammal. Du kan betala den själv från det att du är 18 år. Tills försäkringen upphör har du normalt inget behov av att skaffa en annan sjuk- eller olycksfallsförsäkring.

Universitet och högskolor har en olycksfallsförsäkring under skoltid och resor till och från skolan, läs mer här. Observera att skador som sker på fritiden inte omfattas, därav behovet av en egen olycksfallsförsäkring. Skador under skoltid även kan anmälas till en egen försäkring. Glöm inte att du måste anmäla skador själv, såväl till studentförsäkringen via skolan och din egen.

Försäkringar du kanske kan avstå ifrån

Se upp för produktförsäkringar. Ifrågasätt i alla fall behovet och kolla om inte ett elektronikskydd i hemförsäkringen är bättre om du vill ha det skyddet. ID-skyddsförsäkringar finns i de flesta hemförsäkringar och är då i princip helt onödiga att teckna.

Se upp för fallgroparna!

Som student finns det några särskilda situationer eller fallgropar att se upp för:

  • Flyttar du hemifrån gäller dina föräldrars hemförsäkring som regel inte för dig längre.
  • Hemförsäkringens reseskydd räcker långt men har en begränsning i antal dagar, ofta 45 dagar.
  • Teckna trafikförsäkringen från dag 1 om du köper en bil. Tidigare ägarens försäkring gäller inte och det är en dyr avgift per dag om bilen är oförsäkrad.
  • Anmäl både till skolans olycksfallsförsäkring och din egen försäkring om du skadas under skoltid.
Etiketter:
Gustav Jonsson

Om Gustav Jonsson

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.