Vilka försäkringar är viktigast att ha?

1 mars, 2017 - Gustav Jonsson - 17 kommentarer

Puzzle5

Att det här med försäkringar är svårt är något jag ofta får höra. Som ett försök att göra det lite enklare har jag skrivit en prioriteringslista för vilka försäkringar som är viktigast att ha.

I grova drag kan man dela upp försäkringarna i

 • krav enligt lag
 • nödvändiga
 • bra att ha

Sedan finns det en rad andra försäkringar som du verkligen kan fundera lite extra på om du behöver.

Krav enligt lag

En trafikförsäkring är den enda försäkring som du måste ha enligt lag (om du har bil förstås). Enda undantaget från lagkravet är om bilen är avställd. Om du inte försäkrar din bil får du en hög ”straffavgift” från trafikförsäkringsföreningen.

Trafikförsäkringen är bland annat till för att ge ersättning om det blir personskador vid en krock. Däremot ersätter den inga skador på bilen, så är din bil relativt ny kan det vara bra att skaffa ett skydd till den via en hel- eller halvförsäkring (trafikförsäkringen ingår då).

Nödvändiga försäkringar

De här försäkringarna måste du inte ha enligt lag men är sådana du verkligen behöver.

 • Hemförsäkring.
  Det är dumt att inte ha en hemförsäkring. Den är en grundläggande ”paketförsäkring” som kan gälla för alla i hushållet och för mer än dina saker – t ex ingår det en reseförsäkring. Det här vet de flesta, eftersom cirka 95% av befolkningen omfattas av en hemförsäkring. Men vi ser att till exempel unga som flyttar hemifrån kan missa att skaffa en. Bor du i en bostadsrätt eller villa ska hemförsäkringen vara anpassad så att du också får ett skydd för bostadsrätten eller villan.
 • Barnförsäkring om du har barn.
  Även om barn är försäkrade via förskolan eller skolan så ger de försäkringarna aldrig ersättning för sjukdom. En privat barnförsäkring är därför ett viktigt komplement till samhällets skydd och de flesta föräldrar väljer att teckna en barnförsäkring.
 • Reseförsäkring för längre resor.
  Efter 45 dagar upphör normalt hemförsäkringens reseskydd. Då är det viktigt att du i förväg förlänger hemförsäkringens reseskydd eller tecknar en särskild reseförsäkring. Annars står du utan täckning för till exempel vårdkostnader.

En ekonomisk katastrof kan komma i oväntade former. Anledningen till att försäkringarna är så nödvändiga är att det finns ett ”katastrofskydd” inbakade i dem. Här tänker jag på jobbiga saker som en omfattande brand- eller vattenskada eller sjukvårdsräkningar om du blir sjuk utomlands. Andra exempel är om ditt barn blir sjukt och du måste gå ner i arbetstid (vårdbidrag), vistas en längre tid på sjukhus (förlorad arbetsinkomst) eller om barnet på grund av sjukdom eller olycksfall aldrig kommer ut i arbetslivet. Och tänk om råkar köra på någon i skidbacken och den personen aldrig mer kan jobba? Ett sådant skadeståndskrav kan din ansvarsförsäkring i hemförsäkringen täcka.

Är du enbart ute efter ett katastrofskydd kan du teckna mer avskalade försäkringar och/eller skruva upp självriskerna. Men speciellt i barnförsäkringar finns risken att högst relevant innehåll försvinner om du går ner i försäkringsinnehåll. Du kan läsa mer om försäkring kontra egen buffert här.

Bra att ha

De här försäkringarna är bra att ha men jämförelsevis inte riktigt lika viktiga. Till exempel kan det vara dumt att prioritera en olycksfallsförsäkring framför en hemförsäkring.

   • Olycksfallsförsäkring
    Täcker kostnader som uppstår om du skadas i ett olycksfall.
   • Pensionsförsäkring/pensionssparande
    Skyddar dig mot den ekonomiska ”risken” att leva ett långt liv. Du kan exempelvis spara till pensionen i ett investeringssparkonto eller i en kapitalförsäkring.
   • Sjukförsäkring/Livförsäkring
    Ger ersättning om du blir sjuk eller avlider.
   • Djurförsäkring.
    Skyddar mot kostnader för veterinärvård etc.

Gemensamt för de här försäkringarna är att katastrofskyddet inte alltid är lika uppenbart eller nödvändigt. Men allt beror förstås på situationen, en livförsäkring kan t.ex. ibland vara helt avgörande för efterlevande. Men om du varken har efterlevande eller lån är det inte lika viktigt.

Ett sätt att utvärdera om du tycker dig behöva en sjuk- eller livförsäkring är att använda webbtjänsten Ersättningskollen. Den visar vad samhället ger för skydd vid sjukdom och vilket behov du kan ha av att komplettera det.

Fundera på om du behöver

Vissa försäkringar kan det vara bra att vara särskilt uppmärksam på – och till och med se upp för:

   • Försäkringar som gäller för en viss, begränsad sjukdom 
    Med tanke på att en sådan försäkring bara täcker en viss situation kan bredare försäkringar vara att föredra. Sett till den begränsade risken de täcker kan de framstå som dyra.
   • Tandvårdsförsäkringar.
    De har ofta undantag och tak för ersättning så att du ändå inte får ut några större summor.
   • Produktförsäkringar/Flera produktförsäkringar
    De kan bli dyra jämfört med att skaffa ett tillägg till hemförsäkringen som täcker flera produkter på en gång (ett så kallat elektronikskydd). Produktförsäkringar på lägre summor kan också ersättas av en högre egen buffert för dem som vill det.
   • Uppenbara dubbelförsäkringar
    Uppstår t.ex. när du ”bockar för” ett avbeställningsskydd via resebyrån/flygbolaget när du betalar resan med kort och det inte är en dyr resa. När du betalar med kortet ingår i de allra flesta fall ett avbeställningsskydd.

En rejäl friskrivning kan slutligen vara på sin plats: Du och endast du fattar beslut om dina försäkringar. Se det här inlägget bara som information för vidare ställningstaganden och inte som rådgivning!

Etiketter:
Gustav Jonsson

Om Gustav Jonsson

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.