Var uppmärksam på större prishöjningar

21 oktober, 2016 - Gustav Jonsson - 2 kommentarer

karusell_villaHar du eller ditt hushåll drabbats av ett antal skador under de senaste åren gör vissa försäkringsbolag ett prispåslag på din hemförsäkring när den förnyas. Det är inget som försäkringsbolagen talar om uttryckligen, utan höjningen är oftast inbakad i det nya priset.

Är det okej?

Det är inte förbjudet, försäkringar är ettårsavtal och en förnyelse blir att se som ett nytt avtalsförslag. Det är fri prissättning som gäller. Men nog hade det varit tydligare och också lite schysstare att redovisa om höjningen beror på att alla kunder har drabbats av skador (generellt påslag) eller att just ditt hushåll haft för många skador (individuellt påslag).

Du som konsument möts enbart av att priset på en hemförsäkring gått upp från säg
3 500 till 5 500 kr. Ingenstans förklaras det att till exempel 500 kr berodde på generella höjningar och 1 500 kr berodde på att du anses vara en högre risk på grund av din skadehistorik. Har du ingen närmare koll på prisbilden så kan du givetvis tro att allt är en generell höjning.

Vad ska man då göra som konsument?

  • Var uppmärksam på om priset går upp mycket från tidigare år. Fråga om det beror på ett individuellt eller generellt påslag. Du har rätt att få reda på det!
  • Fundera på om du kan hitta en billigare, likvärdig, försäkring på annat håll. I vår jämförelse kan du jämföra innehållet i hemförsäkringar.

Vad skulle försäkringsbolagen göra, om man nu får önska?

  • De skulle kunna vara öppnare med när de gör ett individuellt prispåslag. Då skulle du få chansen att se om andra bolag behandlar din risk på samma sätt.
  • De skador i skadehistoriken som inte på något sätt var konsumentens fel borde kanske inte leda till en prishöjning.

Sammanfattningsvis vore det önskvärt med ännu mer uppmärksamma konsumenter och en ännu tydligare kommunikation från försäkringsbolagen. Utopi, nja snarare ett litet steg mot en ännu bättre fungerande försäkringsmarknad.

Etiketter:
Gustav Jonsson

Om Gustav Jonsson

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.