Klassiska försäkringsmyter: Vid en olycka kan jag bara få ersättning från en försäkring

20 maj, 2014 - Gustav Jonsson - 12 kommentarer

BananaEtt ganska vanligt missförstånd är att man bara kan få ersättning från en enda olycksfallsförsäkring. Säg att du t ex halkar på ett bananskal. Du slår dig och anmäler händelsen till din egen olycksfallsförsäkring. Men var det allt? Var det inte något du missade?

Anmäl skadan till flera ställen

Jo, här är alla eventuella  – och kanske okända – försäkringar som du ska anmäla till:

 • Butikens försäkring för besökare (olycksfallsförsäkring). Särskilt större butikskedjor kan ha en sådan.
 • Butikens ansvarsförsäkring, om de har varit försumliga, som de eventuellt kan anses ha varit när bananskalet legat framme länge.
 • Din egen, privata olycksfallsförsäkring, som du i så fall tecknat direkt med ett försäkringsbolag
 • Din gruppolycksfallsförsäkring, som du kan ha tecknat via din arbetsgivare, fackförbund eller annan grupp
 • Din tilläggsförsäkring i hemförsäkringen, som kallas fritidsolycksfall om du har det tillägget
 • Ditt reseskydd i hemförsäkringen, om du befann dig någon annanstans än i din hemort i Sverige

Det är viktigt att påpeka att kostnader bara ersätts från ett håll, annars blir du överkompenserad. Men om du får bestående besvär (invaliditet) så kan flera försäkringar ersätta dig. Därför är det viktigt att du anmäler skadan till alla försäkringar som kan finnas.

På samma sätt är det viktigt att också anmäla en trafikolycka med personskador till sina eventuella olycksfallsförsäkringar. Hellre anmäla en gång för mycket och få nej än att missa någon försäkring.

Finns det någon sanning i myten?

Ja, det stämmer att du bara kan få dina kostnader ersatta från en enda försäkring. Men det som inte direkt avser en kostnad, utan t ex bestående besvär (invaliditet) kan ersättas från flera håll.

Etiketter:,
Gustav Jonsson

Om Gustav Jonsson

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv i en Stockholmsförort. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.

12 reaktion på “Klassiska försäkringsmyter: Vid en olycka kan jag bara få ersättning från en försäkring

 1. stig pettersson

  Hej! Undertecknad blev i samband med min pensionering lockad att gå med i mitt fack (SEKO) kollektiva liv & olycksfallsförsäkring, och i min frus fack. ST som medförsäkrad. Ingenting sades då om att i händelse av försäkringsfall. kunde man inte räkna med ersättning från mer än 1 bolag, trots att man får betala 2 premieavgifter. Har bolagen rätt att samköra register i sådana fall? Jag hade aldrig tecknat någon försäkring om jag fått vet vad som gällde. Förenade liv hänvisar till någon lagparagraf men när jag begärde avskrift av paragrafen i fråga, fanns det plötsligt ingen paragraf längre att visa upp. På så sätt är man bara hänvisad till de uppgifter som bolaget hittar på, och inte fackta. Tacksam för din kommentar

  Svara
  1. Gustav JonssonGustav Jonsson Inläggsförfattare

   Det hela låter märkligt. I normalfallet kan man, för det som inte avser en kostnad, få ersättning från flera försäkringar. Det du nämner gör att det helt klart kan vara värt för dig att ompröva beslutet och motiveringen till ett nej ska vara tydlig. Du är välkommen att kontakta oss för mer information via http://www.konsumenternas.se eller 0200-22 58 00 vardagar mellan 9 och 12.

   Svara
 2. Lisa Huldt

  Hej!
  Var i en butik och när jag skulle gå ut ur butiken snubblade jag över deras tidningsställ som stod lite på sniskan framför dörren.
  Jag rev upp mina byxor. Jag kontaktade butikschefen för att berätta vad som hänt och be dem om att flytta tidningsstället samt ersätta mina byxor.
  Vad kan jag förvänta mig?

  Svara
  1. Gustav JonssonGustav Jonsson Inläggsförfattare

   Det blir en bedömningsfråga om stället var placerat på ett så dåligt sätt att de varit vårdslösa. Men kan oavsett det tänka sig att mindre olyckor ibland kan ersättas med hänsyn till kundnytta. Om vi tänker oss ett formellt skadestånd så handlar det framförallt om ersättning för de förstörda byxorna, och ett slags marknadsvärde för dem. Går man på hur en hemförsäkring värderar kläder så är säg 50% av nypris normalt om kläderna är 2-3 år gamla och därefter 20% av nypriset.

   Se även relaterad information här: https://www.konsumenternas.se/forsakring/forsakringar/om-personskador/halk-eller-fallolycka

   Svara
 3. Joakim

  Hej! Min fru och jag gick igenom hennes försäkringar häromdagen i samband med att vi skulle anmäla en del diagnoser som hon dragit på sig den senaste tiden. (T.ex IBS) Vi märkte rätt snart att hon har tre sjuk och olycksfallsförsäkringar, varav en är en gruppförsäkring via hennes fack.
  Kan vi anmäla hennes diagnoser till alla tre och förvänta oss ersättning? Efter en del sökande på nätet ser det nästan ut som att det vore olagligt att göra så, vilket jag tycker låter helt galet eftersom hon ändå har betalat in pengar till tre olika bolag i flera år.
  Hur ligger det till egentligen? MvH/ Jocke

  Svara
  1. Gustav JonssonGustav Jonsson Inläggsförfattare

   Hej Jocke,
   Ni bör definitivt anmäla till alla tre försäkringarna. Tyvärr är det inte alla sjukdomar som ersätts så risken är att denna sjukdom är undantagen i en eller flera försäkringar, trots att de täcker både sjukdom och olycksfall.

   Principen är att kostnader bara ersätts från ett håll men att andra ersättningar brukar kunna betalas ut från flera försäkringar. Ni har ju som du säger betalat flera försäkringar, så det är fullt logiskt. Man gör absolut inget olagligt genom att anmäla till tre försäkringar.

   Det brukar komma upp som fråga i skadeanmälningsblanketter eller senare hantering om man har försäkring på annat håll, för att kostnader inte ska riskeras att ersättas från flera håll. Att ni har flera försäkringar kan ni själva lägga till i respektive skadeanmälan, om fråga saknas, så att ni verkligen är på den säkra sidan.

   Svara
 4. Björn

  Hej. Min mor har olycksfallsförsäkring med både Folksam och Trygg Hansa. Hon ramlade i hemmet och slog upp knät och fick svår sepsis med 43 dagars sjukhusvistelse som följd. Båda bolagen har erbjudit ersättning för Sjukhusvistelse och Akutersättning. Folksam ävan för Olycksfallsersättning och Kroppsskadeersättning. Allt enligt båda bolagens villkor. 8400kr respektive 7100kr. Vi har inte sökt ersättning för några övriga kostnader/utgifter. Eventuell invaliditest ersättning kan vi inte söka förrän tidigast ett år efter olyckan. Har vi rätt till full 15,500kr ersättning från båda bolagen, eller skulle det räknas det som dubbelförsäkring?

  Svara
  1. Gustav JonssonGustav Jonsson Inläggsförfattare

   Hej Björn! Vår bild är att detta borde vara så kallad schablonersättning (som dvs inte täcker en viss kostnad) och då bör den betalas från båda bolagen utan problem. Skulle det vara ett annat synsätt från något bolag, kontakta oss för tips och råd hur ni i så fall går vidare och omprövar det beslutet.

   Svara
 5. Maria

  Hej,
  Jag hade en cykelolycka på vög hem från jobbet orsakade av andra cyklister. Jag blev skadat och åkte med ambulans till akuten och sedan blev jag sjukskriven i 7 dagar.
  En del av kostander som offentlig sjukvård till 1100 sek ska ersätta företags försäkring. Alla andra kostander som cykel reparation, naprapat behandling och minisknig av inkomsten under sjukskriven kan jag begära från försäkring av cykliten som orsakade olyckan? Kan jag också få ersättning för sveda och värk? Jag har varit sjukskriven bara en vecka men går fortfarande till sjukgymnast och om 6 månader måste operaras min näsan som blev bruten på grund av olyckan. Finns det möjlighet också senare – efter operation av näsan att få ersätnning för nya kostander och inkomst minskning?

  Mvh Maria

  Svara
  1. Gustav JonssonGustav Jonsson Inläggsförfattare

   Hej Maria,
   Om den andra cyklisten var vårdslös och orsakade olyckan kan du ha rätt till ett skadestånd. Du kan i så fall få ersättning för de relevanta kostnader som du haft samt sveda och värk. Du ska skriftligen begära ersättning av den andra cyklisten och samtidigt uppmana denne att anmäla det till sin hemförsäkring. I den finns en ansvarsförsäkring som kan utreda ansvaret och också ersätta ditt krav. Det är möjligt att få ersättning för senare kostnader, inkomstminskningar och bestående besvär som beror på olyckan.

   Har du olycksfallsförsäkringar ska du anmäla detta till dem också.

   Svara
 6. Viola

  Hej!
  Det är så att min pappa var med om en trafikolycka, blev påkörd av en motorcykel när han skulle leda sin cykel över ett övergångsställe. Nu har motorcyklistens försäkringsbolag skickat ett betalningskrav till min pappa då de tycker att det var hans fel och ska stå för reparationskostnaderna för motorcykeln. Kan man som försäkringsbolag kräva detta av en privatperson eller hur funkar det?

  Mvh

  Svara
  1. Gustav JonssonGustav Jonsson Inläggsförfattare

   Hej Viola,
   Det är kanske inte så vanligt, men om din pappa var vårdslös och orsakat olyckan så kan ha få ett krav emot sig. Han bör ta kontakt med sitt hemförsäkringsbolag. De bör kunna utreda, avvisa, eller till och med stå för kravet (i hemförsäkringen finns ett ansvarsskydd). Kom också ihåg att din pappa har rätt till ersättning från motorcykelns trafikförsäkring både för cykeln och eventuella personskador, oavsett vems felet var.

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *