Försäkring från dag 1

30 oktober, 2014 - Gustav Jonsson - 4 kommentarer

karusell_personbilNär du köper en bil måste du se till att ha en trafikförsäkring samma dag som ägarbytet går igenom. Annars kommer en ”straffavgift” från Trafikförsäkringsföreningen som ett brev på posten, både bildligt och bokstavligt.

Det kostar dryga 100 kr per dag att ha en vanlig bil oförsäkrad. På någon vecka, vilket det kan ta innan du får brevet från trafikförsäkringsföreningen, så är du uppe i en knapp 1000-lapp. Onödiga pengar.

Bilhandlaren bör ha koll…

Köper man via bilhandlare är frågan om försäkring något som kommer upp med automatik. Själv köpte jag via bilhandlare för något år sedan och då fanns det spärrar i systemet som förhindrade bilhandlaren från att skriva över bilen på mig om jag inte hade försäkring (jag frågade faktiskt om saken). Jag hade tagit reda på en lämplig försäkring innan jag hämtade bilen, bilhandlaren kunde visserligen förmedla försäkringar men till ett relativt högt pris och utbudet var skralt.

Möjligen kan väl en mindre och oseriös bilhandlare utan ett bra affärssystem strula till detta med försäkringar, men det hör förhoppningsvis till ovanligheterna.

Privata bilköpare är problemet

Problemet med oförsäkrade bilar är såklart mest vanligt förekommande vid privata köp. Och lite hårt är det att försäkringen för en bil som köps på fredag kväll inte kan vänta tills måndag morgon, men så är det. Jag kan förstå att det inte så lätt fastnar i det allmänna medvetandet.

Jag sålde själv en bil under förra sommaren och stötte på den här försäkringsvillfarelsen ”live”. Min köpare hade full koll på bilar, men inte på bilförsäkringar. Ett konkret citat var: ”Nej, jag måste väl inte teckna en försäkring nu, jag tror jag väntar med det. Jag kan väl köra på din försäkring upp till en vecka?”

Icke sa nicke, min trafikförsäkringsplikt upphör när vi registrerar ägarbytet och jag inte längre äger bilen. Ägerbytet registrerade vi redan vid kontraktsskrivandet via en smart app från Transportstyrelsen.

Finns det något korn av sanning i myten?

Nej, men varför är den så populär? Ja, det är faktiskt en sympatisk tanke att man kan vänta över helgen eller att tidigare ägarens försäkring gäller under en övergångsperiod. Men i detta fall stämmer det inte alls. Här är det hårda puckar och ovanligt höga avgifter från dag ett.

Kan förresten rekommendera reklamfilmerna från Trafikförsäkringsföreningen, och passar då lämpligt nog på att avsluta inlägget med att konstatera: Det är dyrt att missa trafikförsäkringen.

Etiketter:
Gustav Jonsson

Om Gustav Jonsson

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.