Vad kostar en klänning egentligen?

29 april, 2015 - Cecilia Blomqvist - 0 kommentarer

ProvdockaJag har köpt en klänning till mig själv på nätet. Det är en fin klänning som jag har tittat på länge och som jag har lagt undan pengar för att kunna köpa. Efter diverse rabatter och frakt- och fakturaavgifter så stannade slutpriset på 1 026 kronor.

 

Jag gillar att handla på nätet; av både tids- och bekvämlighetsskäl köper jag det mesta av mina och mina barns kläder hemma i soffan. Om jag kan så köper jag mot faktura; jag betalar gärna trettio kronor extra för att få varorna i handen innan jag betalar. Så även denna gång.  Så samtidigt som jag fick ett mail om att man nu skickat i väg min klänning så kom ett mail med fakturan från fakturaföretaget. I mailet erbjöd man mig att dela upp min betalning så att jag bara skulle betala en liten summa varje månad. Tja, drygt tusen kronor är ganska mycket pengar och den där sparade tusenlappen skulle jag kunna göra något annat för! Men vad kostar det egentligen att dela upp betalningen?

Enligt lag är man skyldig att vid marknadsföring av en kredit redovisa vad den effektiva räntan blir och visa med ett exempel. Med den effektiva räntan menas räntan som ska betalas plus de olika avgifter som långivaren tar ut för lånet. Den effektiva räntan ska alltid anges som årsränta i procent. Exemplet som kom i mitt mail visade att ett köp på 10 000 kr, med 29 kr i månatlig, administrativ avgift, en rörlig ränta på 19,9% och betalning över 12 månader skulle ge en effektiv ränta på 29,9%. Totalkostnaden skulle bli 11 458 kr, alltså 1 458 kr extra eller knappt 15%. Jag räknade snabbt ut att 15% av 1026 kronor är knappt 154 pix. Det kanske man kunde leva med… Men så fick jag för mig att dubbelkolla med Konsumenternas Bank- och finansbyrås lånekalkyl (det ligger ju nära till hands eftersom jag arbetar på byrån). Det visade sig att jag, efter uppläggningsavgift, ränta och aviavgifter inte alls skulle betala några 154 kronor utan istället 611 kronor extra. Den effektiva räntan för mitt köp skulle bli 188,97%. Min klänning skulle efter ett år ha kostat mig 1 637 kronor, alltså nästan 60% mer om jag hade köpt den på avbetalning. Tror nog att jag betalar fakturan i sin helhet istället!

Testa lånekalkylen du också!
Lånekalkyl - klänning

Cecilia Blomqvist

Om Cecilia Blomqvist

Hej Jag heter Cecilia Blomqvist och är jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Jag bor med man och tre barn i Stockholms skärgård. Gillar att köpa julklappar.