Uttagsautomater i Sverige och världen

15 januari, 2014 - Fredrik Nordquist - 0 kommentarer

AutomatJag roade mig med att läsa lite statistik från Världsbanken. Bland annat fann jag intressant statistik över hur många uttagsautomater det fanns i olika länder. Siffrorna från Världsbanken visade hur många uttagsautomater det fanns per 100 000 invånare 2012. Det kan vara intressant att veta om man t.ex. planerar att besöka landet och undrar hur man kan få tag i pengar.

Sverige på 71:a plats

Bland de 166 länder som delgett sin statistik för 2012 så kom Sverige på 71:a plats med 43.1 uttagsautomater per 100 000 invånare. Långt efter Kanada som hade flest med 204.77 automater men klart bättre än Myanmar (Burma) som hade minst med 0.09 automater per 100 000 invånare. Det bör innebära att det totalt finns fem uttagsautomater i hela Myanmar så man ska kanske inte helt förlita sig på sitt kort om man planerar att besöka det landet.

Mer än sex gånger fler än i Sverige

Nu saknades det statistik för 2012 från några större länder som t.ex. USA, Storbritannien, Tyskland, Korea och Belgien. Men tidigare år har antalet uttagsautomater i de länderna varit markant högre än i Sverige. Korea hade t.ex. 2011 klart flest uttagsautomater i hela världen med över 282 stycken per 100 000 invånare. Alltså mer än sex gånger fler än i Sverige räknat per invånare.

Många uttagsautomater i Portugal och Spanien

I Norden var Island det land som har flest automater – 73.67 automater – och Finland som hade lägst antal med 35.33 automater per 100 000 invånare. I Europa hade Portugal flest uttagsautomater med 185.36 automater per 100 000 invånare. Även Ryssland och Spanien låg högt. I Spanien fanns det 2012 hela 138.15 uttagsautomater per 100 000 invånare. Jag har tillbringat mycket tid på landsbygden i Spanien och mitt intryck har alltid varit att det är lätt att hitta uttagsautomater där även i mindre samhällen. Så siffran förvånar mig inte alls.

Utvecklade inhemska system

Andra fakta jag tyckte var intressanta är bl.a. att det finns 46.07 uttagsautomater per 100 000 invånare i Iran. Alltså fler än i Sverige. Jag finner det speciellt intressant då landet är avskuret från det internationella betalsystemet och att t.ex. utländska kort med Visa- eller Mastercardanknytning inte funkar där vare sig för uttag eller köp. Så en turist får förlita sig helt på medtagna kontanter. Trots det finns en utvecklad, inhemsk, elektronisk betalningsstruktur i Iran, vilket jag märkte när jag besökte landet förra året. Jag blev imponerad när jag bl.a. såg en trådlös kortterminal hos en valnötsförsäljare i en lokal bazaar i Kashan, en stad i mellersta Iran. Det kändes riktigt tråkigt att en kortnörd som jag själv inte kunde få använda mitt svenska kort för att köpa nötter av honom. Bilden till detta blogginlägg är för övrigt ett foto jag tog av en iransk uttagsautomat i Abyaneh, en historiskt intressant by nära Kashan.

Lite historik och kuriosa om uttagsautomater

Enligt uppgift finns det ca 2.2 miljoner uttagsautomater över hela världen. Det innebär att det finns ca 30 automater per varje 100000 människor världen över vilket kan vara intressant när man granskar ovanstående siffror. Den första uttagsautomaten installerades i London 26 juni 1967. Bara nio dagar senare installerades den första uttagsautomaten i Sverige, vilket skedde på stora torget i Uppsala. Världen nordligaste uttagsautomat ligger i Longyearbyen på Svalbard och ägs av Norska Sparebank 1. Den betjänar Svalbards drygt 2600 invånare samt de turister som besöker ön. Världens sydligaste uttagsautomat finns på McMurdo Station i Antarktis. Det finns faktiskt två automater där som ägs av Wells Fargo Bank, men enligt uppgift ska bara en automat vara i funktion åt gången. Med tanke på att det beroende på årstiden bor mellan 1000-5000 personer (och drygt 28 miljoner pingviner) på Antarktis, så är antalet uttagsautomater per 100 000 invånare i Antarktis lika med 20-100 automater. Tidvis alltså mer än dubbelt så många per person än i Sverige…:-)

Länk till statistiken: http://data.worldbank.org/indicator/FB.ATM.TOTL.P5?order=wbapi_data_value_2012+wbapi_data_value+wbapi_data_value-last&sort=desc

Fredrik Nordquist

Om Fredrik Nordquist

51-årig jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå med examen från University of Strathclyde i Glasgow. Har även ett "UK Diploma" i Anti-Money Laundering and Counter Terrorist Financing från International Compliance Association i London. Har stort intresse för privatekonomi och då främst om betaltjänster och sparande. Vill framförallt väcka intresse för vardagsfrågor som påverkar konsumentens plånbok och tillgång på finansiella tjänster.