Utbildar blivande bankrådgivare

11 februari, 2014 - Fredrik Nordquist - 2 kommentarer

bildI sju år har framtida rådgivare inom bank och finans utbildats på Xenter Yrkeshögskola i Tumba söder om Stockholm. Lika länge har Konsumenternas Bank- och finansbyrå deltagit som gästföreläsare och delgivit våra erfarenheter.  Jag brukar berätta om vår roll, vilka problemområden vi ser samt om vår klagomålsstatistik. Jag berättar även om vilka problem som bankkonsumenterna irriterar sig mest över och hur man som rådgivare bör agera för att inte hamna i bekymmer med missnöjda kunder. Dessutom försöker jag hinna med att redogöra för några exempel när rådgivningen gått snett och vad som hänt då. 

Igår var det dags för årets föreläsning och det var som alltid mycket trevligt att träffa studenterna. Att få föreläsa om det man arbetar med inför en samling intresserade och vetgiriga studenter måste nog vara ett av de roligaste ögonblicken i ens yrkesliv. Det gläder mig dessutom att frågor som etik och regler ligger så högt på agendan på utbildningen. Men det vore ännu bättre om man granskade än fler områden utifrån ett konsumentperspektiv. Ibland känns två timmar väldigt lite när man ska delge vad konsumenterna, dvs rådgivarnas framtida kunder, faktiskt tycker om bankernas och rådgivarnas tjänster och försäljningsmetoder. Ännu mer kunskap om det för framtida rådgivare och försäljare inom bank och finans borde innebära ännu bättre kundmöten, större nytta för bägge parter och mindre problem på marknaden.

Utbildningen på Xenter i Tumba har sedan flera år ett nära samarbete med alla fem storbanker – Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank. Utbildningen är på 40 veckor och då ingår en 12 veckor lång praktik. Jag ser redan fram emot nästa års föreläsning och jag ska sträva efter att den ska bli bättre och bättre för varje gång.

Fredrik Nordquist

Om Fredrik Nordquist

51-årig jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå med examen från University of Strathclyde i Glasgow. Har även ett "UK Diploma" i Anti-Money Laundering and Counter Terrorist Financing från International Compliance Association i London. Har stort intresse för privatekonomi och då främst om betaltjänster och sparande. Vill framförallt väcka intresse för vardagsfrågor som påverkar konsumentens plånbok och tillgång på finansiella tjänster.