Tre förebyggande ”livförsäkringar”

3 mars, 2015 - Gustav Jonsson - 0 kommentarer

Vi har ibland en tendens att i familjen se till att ordna stora försäkringar som t ex låneskydd och livförsäkringar men glömma skydd för de mindre men frekventa vardagsriskerna.

Som försäkringsnörd är det lätt att se alla möjliga olyckor och risker överallt och visserligen måste man kunna njuta av livet utan att tanken direkt går till ”livförsäkring” men vissa saker kan man faktiskt tänka på för att minska sin utsatthet.

Här kommer några praktiska tips som jag använt mig av:

1. Välj en säker bil!

För något år sedan köpte jag en ny bil. Eller, inte ny men begagnad i hyfsat gott skick. Då använde jag mig av Folksams bilköparguide för att välja en säker bil. Det är det enda man ska titta på men för mig vägde säkerheten tungt tillsammans med det ekonomiska. För det ekonomiska har konsumentverket en bra guide som heter bilsvar.

Det är snudd på dumt att vara riktigt bra försäkrad när det gäller livförsäkringar, men glömma bort att man kör omkring i en gammal, osäker småbil. Jag ser kostnaden för min bil som en sorts  ”månadspremie” till en livförsäkring. Sen bör man ofta ha en vanlig livförsäkring också, det är klart.

Generellt tror jag det vore bra med fler ekonomiska incitament för att skaffa säkra bilar. Skaffar du t.ex. ett särskilt inbrottsskydd i bostaden får du oftast rabatt på hemförsäkringen. Varför inte mer av ”säker-bil” rabatt på bilförsäkringen, risken för personskador borde ju vara lägre. En del bolag jobbar nog så men ännu mer av detta och ännu tydligare info ut mot konsumenterna vore bättre. Och tänk om även de ekonomiska incitamenten genom staten (t.ex. lägre fordonsskatt) skulle premiera folk att tänka på den aspekten? Win win… i form av att färre osäkra bilar skulle säljas.

Säkerhet i ett globalt perspektiv skulle även kunna leda in på miljömässiga effekterna av ett bilköp. Något utanför bloggens ämne dock, men ändå. Jag tror att hållbarhetsarbete hos försäkringsbolagen är något som kommer.

2. Brandsläckare på varje våning!

Bränder är inte så värst vanliga men nog händer de. I vårt hus hade vi bara en brandsläckare tidigare, men nu har vi fördubblat antalet. En brandsläckare på varje våning är en klok gardering. Försäkringsbolagen kan ibland ha bra erbjudanden när det gäller brandsläckare.

3. Hjälm och reflexer

Nu är jag inte någon storcyklare men de få utvalda tillfällena åker hjälmen på. Reflexer är en självklarhet. Då kan man cykla lugnt i dubbel bemärkelse.

Vi lägger i sammanhanget stora summor på barnförsäkringar (som ju bara ger ersättning efter att något hänt) men glömmer alltför ofta bort de billiga reflexerna (som ju kan skydda innan). Något att reflektera över… Tänk om barnförsäkringsbolagen tillsammans med försäkringsavtalen som standard kunde skicka ut lite gratisreflexer – kanske med sina företagsloggor? Gratisreklam ja visst, men också något som visar att bolagen tänker på sitt förebyggande arbete.

Lite drastiskt kan man ju säga att den bästa försäkringen är den som aldrig används, både för försäkringsbolaget men även för konsumenterna.

Etiketter:,
Gustav Jonsson

Om Gustav Jonsson

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.