Texter i uttagsautomater

6 juli, 2015 - Fredrik Nordquist - 0 kommentarer

FullSizeRender (20)En liten yrkesskada jag har är att jag ofta granskar uttagsautomaterna när jag är utomlands. Jag är speciellt nyfiken på om de erbjuder s k DCC ”Dynamic Currency Conversion”vilket jag tidigare ofta skrivit om här på bloggen. DCC innebär att banken som äger uttagsautomaten genomför en växling och debiterar dig i svenska kronor istället för lokal valuta. Fördelen anges vara att du får en fast växelkurs, men varje gång jag kollat detta har det blivit dyrare att acceptera en sådan växling istället för att låta din kortutgivare sköta växlingen enligt ditt kortavtal.

Intresset för att få genomföra en sådan växling är dock stor då det finns pengar att tjäna. Jag var på Teneriffa nyligen och tittade då på vad som stod på de spanska uttagsautomaterna. För det första så var mycket av informationen på svenska så den är direkt riktad till turisterna. Sedan uppfattade jag den som ganska partisk på så vis att konsumenten blev ”vägledd” till att välja att bli debiterad i svenska kronor. FullSizeRender (13)På en uttagsautomat fanns det en stor klisterlapp där man på olika språk rekommenderade konsumenterna att välja en DCC- växling. ”Undvik oväntade överraskningar” stod det bl.a. på svenska. Med det syftar de på att om du inte väljer en DCC-växling till fast kurs så tar du ut pengarna till okänd växelkurs. Då kan du först dagen efter kontrollera med din kortutgivare vilken kurs du fick. Men varje gång jag kollat har det varit billigare att chansa och välja okänd kurs framför en fast DCC-kurs. Ofta skiljer det 3-5 % ungefär och ibland mer än så. Det måste till en mycket stor och hastig valutaförändring på en dag för att ska löna sig med att välja den fasta kursen. Dessutom skulle en sådan stor valutaförändring ske så kan den ju även slå till konsumentens fördel och då har DCC växlingen varit extra dyr…

FullSizeRender (17)På en annan spansk uttagsautomat kunde man välja svenska som ett språk i automaten. Efter en stund kom frågan om man ville bli debiterad i svenska kronor ”Fast Växelkurs – kursen är garanterad” stod det på rutan med DCC växlingen. I den andra rutan stod det: ”Växelkursen fastställs senare och kan inte garanteras”. Hade jag nu inte varit insatt i detta hade jag kanske valt den fasta kursen av rädsla att få ”oväntade överraskningar” som de uttryckte sig på den andra automaten. Denna gång var den fasta DCC-kursen 10.14 SEK per Euro. Som vanligt valde jag att inte acceptera det utan valde att låta min kortutgivare växla till okänd kurs. När jag kontrollerade senare hade jag fått kursen 9,28 SEK per euro. DCC-kursen var alltså ca 9 % dyrare! Just den här gången sparade jag totalt 135 kronor på att trycka på rätt knapp vid ett uttag på 150 Euro. Tänk också på att ju lägre valutaväxlingspåslag du har desto billigare blir det att ta ut pengar utomlands om du avböjer DCC-erbjudandet. Det kortet jag använder utomlands har inget valutaväxlingspåslag alls.

SpanienAutomatEn annan sak som jag funderat över är ifall det finns någon vetenskap över hur man placerar alternativen på bildskärmen och knapparna. I de fall jag tänkt på det så förefaller det som att alternativet att välja en DCC-växling ligger på en knapp till höger om bildskärmen. Är det möjligen så att då 90 % är högerhänta, att vi i situationer då vi inte vet vad vi ska välja oftare trycker på knappen till höger om bildskärmen än den som ligger till vänster??? Jag vet inte om det kan vara så, men tanken har slagit mig.

FullSizeRender (12)Förra veckan var jag i London. Jag har tidigare skrivit om varningstexter som visas i bildskärmen på brittiska uttagsautomater. Denna gång såg jag några nya texter jag inte sett förut och de var alla relaterade till säkerhetsfrågor: ”Always shield your PIN” (skydda/täck alltid din kortkod), ”Do not accept strangers help” (Ta inte emot hjälp av främlingar) m.m., m.m.. Det verkar som brittiska automater har ett bildspel på upp till fem olika bilder som rullar när automaten inte används. Då dessa varningar är sådant som inte kan upprepas för ofta så är det väl utmärkt att ta tillfället i akt när konsumenten står vid uttagsautomaten.

Etiketter:, ,
Fredrik Nordquist

Om Fredrik Nordquist

51-årig jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå med examen från University of Strathclyde i Glasgow. Har även ett "UK Diploma" i Anti-Money Laundering and Counter Terrorist Financing från International Compliance Association i London. Har stort intresse för privatekonomi och då främst om betaltjänster och sparande. Vill framförallt väcka intresse för vardagsfrågor som påverkar konsumentens plånbok och tillgång på finansiella tjänster.