Testa Lånelabbet!

27 juni, 2014 - Fredrik Nordquist - 0 kommentarer

Moneywww.konsumenternas.se (bank och försäkring) finns olika jämförelser av försäkringar och finansiella produkter. Dessutom olika räkneverktyg som kan hjälpa dig att hålla koll på din ekonomi. En av mina egna favoriter är Lånelabbet. Där kan du t ex räkna ut hur mycket mer bolånet kostar per månad om räntan höjs. Eller hur mycket snabbare ditt lån blir slutbetalt om du ökar amorteringen. Du kan få en totalbild av alla dina lånekostnader och göra beräkningar av hur ändrade räntor och amorteringar påverkar kostnaderna. Med andra ord, ett mycket användbart verktyg.

Billigare med kortare amorteringstid

Jag fick själv upp ögonen för verktyget när jag räknade på mitt bolån och jämförde hur mycket billigare det blev att lägga det på 30 års amortering istället för 40 år. Min månadsutgift blev naturligtvis större när jag amorterade mer varje månad men det jag över tiden sparade i ränteutgifter var mycket, väldigt mycket.

Många motiverar visserligen en långsammare amorteringstakt med att man kan placera de pengar som annars skulle gått till amortering och att avkastningen förhoppningsvis blir större än det man betalar i ränta på lånet. Men då spekulerar man indirekt med lånade pengar, vilket kan vara mycket riskabelt

Jämförde olika lånealternativ

Senaste gången jag använde lånelabbet var när jag planerade att göra markarbeten på tomten. Jag jämförde då skillnaden mellan att öka på bolånet med den summan som behövdes och att ta ett blancolån. Bolånet har ganska låg ränta och löper på 30 år medan blancolånet hade lite högre ränta och löpte på 2 år. Jag kunde se att den månadsutgift jag skulle få om jag ökade på bolånet var mycket låg men att räntekostnaden över tiden blev väldigt hög ändå. Mer än sex gånger så hög faktiskt än om jag valde att ta blancolånet och amorterade av lånet på två år till den högre räntan.

Hade jag dessutom räknat in kostnader för utökat pantbrev med mera så hade det blivit ännu dyrare om jag hade utökat bolånet för att genomföra markarbetet.

I Lånelabbet fick jag några tydliga val att ta ställning till: Mer pengar i handen idag efter att jag betalat låneutgiften eller ännu mer pengar i handen imorgon?

Dyrt att betala ränta över lång tid

Att lägga lånet på kortare amortering förutsätter förstås att man har det utrymmet i sin ekonomi, eftersom utgifterna per månad blir högre. Men det kan kanske bli en tankeställare för många hur dyrt det blir att betala ränta över lång tid, även om räntenivån i sig är låg.     

Så om du är lånekonsument, har några timmar över i sommar och är nyfiken på hur du kan få ner dina lånekostnader på lång sikt, så kan jag rekommendera att spendera lite tid i lånelabbet. Du hittar det här: http://bankforsakring.konsumenternas.se/Lana–Betala/Bolan/Lanelabbet/

Trevlig sommar!

Fredrik Nordquist

Om Fredrik Nordquist

51-årig jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå med examen från University of Strathclyde i Glasgow. Har även ett "UK Diploma" i Anti-Money Laundering and Counter Terrorist Financing från International Compliance Association i London. Har stort intresse för privatekonomi och då främst om betaltjänster och sparande. Vill framförallt väcka intresse för vardagsfrågor som påverkar konsumentens plånbok och tillgång på finansiella tjänster.