Studentnudlar och hemförsäkring

9 september, 2016 - Gustav Jonsson - 0 kommentarer

karusell-bolan-1Trekronorsnudlar, festande och pluggande, i varierande ordning är väl det man förknippar ett nyblivet studentliv med snarare än hemförsäkring. Och det är väl tur att det inte är det första en student tänker på, men jag skulle önska att ämnet fick ta en liten plats på listan över alla förändringar.

Hos många kan det väl handla om glömska eller okunskap när de inte skaffar någon hemförsäkring men ibland är det också ett medvetet val. Studenter tycker inte de har råd att skaffa en hemförsäkring.

Jag skulle vilja vända på den frågan och säga. Har du råd att inte skaffa en hemförsäkring? Nu känner mig lite som en påstridig telefonförsäljare men just i det här sammanhang är det helt okey!

Skydd för mer än dina saker

Hemförsäkringen innehåller mycket mer än ett skydd för saker, bland annat ingår ett reseskydd och ett ansvarsskydd. Situationen du ska försäkra dig för är alltså inte bara om dina egna saker skadas. Tänk om det börjar brinna på studenthemmet på grund av att du själv råkat råkat glömma en kastrull på spisen eller du glömmer att stänga av kranen och orsakar en stor vattenskada. Då kan du få stora ekonomiska krav riktade emot dig.

Eller tänk om du åker på en resa och blir sjuk eller råkar ut för en olycka? Då riskerar du att bli skuldsatt för livet om du saknar en hemförsäkring. Visst händer inte de dramatiska stora skadorna så ofta, men om de händer vill du inte vara utan försäkring.

Hur skaffar man en studenthemförsäkring?

Försäkringsbolagen erbjuder ofta billigare studenthemförsäkringar, med lägre försäkringsbelopp än i vanliga hemförsäkringar. Ofta går det också att teckna en billig hemförsäkring genom studentkåren.

För att se vad vanliga hemförsäkringar innehåller kan du titta på www.konsumenternas.se. Klicka dig fram via Försäkring och Hemförsäkringar till fliken Jämför hemförsäkringar.

Etiketter:
Gustav Jonsson

Om Gustav Jonsson

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.