Stöld av förvarade däck – vad gäller?

15 oktober, 2015 - Gustav Jonsson - 2 kommentarer

DäckSjälv är jag lite lat ibland. Jag är nämligen en av de många som betalar för förvaring av vinter- och sommardäck. Officiellt är förrådet hemma för litet, men sanningen är att vi kanske har varit för lata för att skapa utrymme.

Lathet kan kosta: Nu visar det sig att däcken har blivit stulna från däckshotellet.

Var jag rätt försäkrad?

I och med att jag hade en helförsäkring så är det inga problem. En halvförsäkring hade räckt för just den här situationen. Min försäkring ersätter däcken, men det kan bli åldersavdrag och självrisken dras alltid. Självrisken får jag däremot från förvaringsfirmans försäkring. Alltså så går jag helt skadelös men det beror på att däcken var väldigt nya.

Om jag bara hade haft trafikförsäkring då? Ja, då ingår inget stöldskydd. Hade förvaringsfirman ersatt hela summan? Inte säkert, det beror alldeles på hur den försäkringen ser ut. Firman kanske inte har någon försäkring (ovanligt), inte vill anmäla dit (om få däck stulna och hög självrisk för firman) och värderingen kan kanske vara lägre jämfört med en bilförsäkring.

Vad ska man tänka på?

Några saker är bra att påminna sig om:

 • Stöldskydd ingår inte i en trafikförsäkring. Då kan man inte räkna med ersättning utan är utlämnad till hur förvaringsbolagets försäkring fungerar.
 • En seriös förvaringsfirma har försäkring för däcken så att du åtminstone slipper stå för självrisk när du använder din egna försäkring.
 • Kan det vara mindre risk att förvara däcken i förrådet hemma? För stöldligor kan möjligen ett däckshotell vara mer lockande än gamla trista förråd.

Positivt med det hela var i alla fall att kontakten med försäkringsbolaget funkade bra. Men jag har blivit mer tveksam till att köpa en förvaringstjänst.

Etiketter:
Gustav Jonsson

Om Gustav Jonsson

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv i en Stockholmsförort. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.

2 reaktion på “Stöld av förvarade däck – vad gäller?

 1. Asmgi

  Hejsan läser om detta med bildäcks stölder.
  Det är nämligen så att jag har blivit bestulen på 4 bila däck med orginal fälgar. Köpta 2015 tillsammans med bilen då. Hela uppsättningen kostade mig 18.000 kr
  Nu menar försäkringen på att de bara kan ersätta 6000kr eftersom 20% åldersavdrag görs efter första året samt självrisken 1800kr. Jag får detta till 12300kr är det är jag har rätt till. Det skickar inte villkoren till mig och försäkringsbolaget är Länsförsäkringar.
  Jag känner mig lurad och besviken har inte gått med på det men de menar att man kan köpa på blocket. Ringde till bilfirma där jag köpt bilen och bildäcken och de menar att man ska kunna skicka en offert till de vad det kostar att köpa likadana ny. Gjorde det men de svara nä vi står fast vid 6000kr som ersättning.
  Vad kan jag göra?

  Svara
  1. Gustav JonssonGustav Jonsson Inläggsförfattare

   Hej!
   Begär att få en tydlig beräkning av Länsförsäkringar hur de kommer fram till det värdet. Det brukar gå till så att man först bestämmer ett nypris för motsvarande däck och fälgar och sedan gör avskrivning på det.

   En förklaring kan kanske vara att nypriset på däcken gått ner något, men det låter ändå som en väl stor skillnad. En annan förklaring kan vara att däcken avskrivits mer än fälgarna beroende på lång körsträcka. Se tabellerna i villkoren på sid 20: https://www.lansforsakringar.se/globalassets/aa-global/dokument/villkor/01020-villkor-motorfordon.pdf

   Efter ytterligare information från dem, eller om de inte vill motivera beslutet närmare, så kanske det är läge att ompröva beslutet. Se då vår klagoguide för tips: https://www.konsumenternas.se/om-klagoguiden/klaga-i-ett-forsakringsarende/

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *