Stöld av förvarade däck – vad gäller?

15 oktober, 2015 - Gustav Jonsson - 4 kommentarer

DäckSjälv är jag lite lat ibland. Jag är nämligen en av de många som betalar för förvaring av vinter- och sommardäck. Officiellt är förrådet hemma för litet, men sanningen är att vi kanske har varit för lata för att skapa utrymme.

Lathet kan kosta: Nu visar det sig att däcken har blivit stulna från däckshotellet.

Var jag rätt försäkrad?

I och med att jag hade en helförsäkring så är det inga problem. En halvförsäkring hade räckt för just den här situationen. Min försäkring ersätter däcken, men det kan bli åldersavdrag och självrisken dras alltid. Självrisken får jag däremot från förvaringsfirmans försäkring. Alltså så går jag helt skadelös men det beror på att däcken var väldigt nya.

Om jag bara hade haft trafikförsäkring då? Ja, då ingår inget stöldskydd. Hade förvaringsfirman ersatt hela summan? Inte säkert, det beror alldeles på hur den försäkringen ser ut. Firman kanske inte har någon försäkring (ovanligt), inte vill anmäla dit (om få däck stulna och hög självrisk för firman) och värderingen kan kanske vara lägre jämfört med en bilförsäkring.

Vad ska man tänka på?

Några saker är bra att påminna sig om:

  • Stöldskydd ingår inte i en trafikförsäkring. Då kan man inte räkna med ersättning utan är utlämnad till hur förvaringsbolagets försäkring fungerar.
  • En seriös förvaringsfirma har försäkring för däcken så att du åtminstone slipper stå för självrisk när du använder din egna försäkring.
  • Kan det vara mindre risk att förvara däcken i förrådet hemma? För stöldligor kan möjligen ett däckshotell vara mer lockande än gamla trista förråd.

Positivt med det hela var i alla fall att kontakten med försäkringsbolaget funkade bra. Men jag har blivit mer tveksam till att köpa en förvaringstjänst.

Etiketter:
Gustav Jonsson

Om Gustav Jonsson

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.