Standardportfölj men inget standardpris

7 december, 2016 - Gustav Jonsson - 0 kommentarer

Vi har nyligen förbättrat vår Pensionsguide på konsumenternas.se genom att visa JämförPris på privata pensionsförsäkringar. JämförPris visar vad försäkringarna kostar i form av avgifter och förlorad avkastning fram tills dess att de är utbetalda.

Vi visar JämförPris på många fond- och depåförsäkringar och där har vi valt att jämföra fondavgifterna genom en standardportfölj. Försäkringsbolagen har fått uppge vilka som är deras billigaste fonder inom varje stor fondkategori: Globalfond, Sverigefond, Blandfond och Räntefond. Meningen är att du ska kunna se hur du billigast ”bygger ihop” en standardportfölj hos de olika aktörerna.

Så här ser det ut för de fyra billigaste alternativen, sett till fondavgifter. Brummer Life har förresten inte en fond i varje kategori så de sticker ut lite grann.

standardportfolj-billig

Och så jämför vi med de fyra dyraste alternativen, sett till fondavgifter. Den udda fågeln är SEB Trygg Pension fond, där du visserligen får en garanti, men sett till fondavgifter är den i sammanhanget dyr.standardportfolj-dyr

Genom standardportföljen kan man nog, till stor del, säga att du betalar olika mycket för samma sak. Särskilt om vi lägger fokus på de bolag som har en fond i varje kategori, vilket är de allra flesta (Brummer och SEB Trygg Pension fond är just de som avviker).

Om de billigaste är bäst beror sedan givetvis också på andra delar i försäkringen och om högre avgift vägs upp av bättre avkastning över tid. Men klart är att de bolag som har en högre avgift måste prestera bättre, vilket vi visar i tjänstens vy ”avkastningsbehov”. Där påverkar alla andra avgifter också men fondavgifterna är så klart en ganska stor del av totalkostnaden. Du kan också se hur hög den historiska avkastningen har varit.

Här kan du testa tjänsten JämförPris på privata pensionsförsäkringar.

 

 

Gustav Jonsson

Om Gustav Jonsson

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.