Smidiga resor med kontaktlöst kort

17 januari, 2017 - Fredrik Nordquist - 0 kommentarer

London bridgeJag var i London över trettonhelgen och roade mig tillsammans med familjen. Något som är oundvikligt vid en resa till den brittiska huvudstaden är massor med lokalresor mellan hotellet, sevärdheter och shoppingturer. Själv tycker jag att det är smidigast att åka tunnelbana. Tidigare har det inneburit att man antingen skulle köpa dagskort eller enkelbiljetter i automaterna. Förutom att det tagit tid ibland så har det kostat en del då framförallt enkelbiljetterna inte är det billigaste alternativet. Men sedan 2014 har det varit möjligt att betala resorna direkt med ditt kontaktlösa kontokort på Londons tunnelbana, bussar och spårvägar.

contactlessEtt kontaktlöst kort är ett vanligt kontokort som innehåller så kallad NFC teknik som möjliggör kortbetalning utan att man stoppar in kortchippet, eller sveper magnetremsan, i terminalen och man behöver inte heller slå in sin kod.  Man håller bara sitt kontaktlösa kort intill terminalen och så görs betalningen automatisk. Ungefär som när man använder ett vanligt busskort. Det kallas populärt att man blippar då terminalen ger ifrån sig ett ”blipp” ljud när den accepterat betalningen.

Åker man tunnelbana i London så blippar man kortet i spärren när man går in i stationen samt när man går ut vid slutdestinationen. Vid dagens slut räknar systemet ut hur mycket du åkt och vilka priser som gäller och debiterar ett totalbelopp för dagens resor. För mig funkade det problemfritt vid varje resa och det blev mycket prisvärt. Priset är detsamma som om du betalar med londonstrafikens lokala resekort ”Oyster card”, som fungerar ungefär som stockholmstrafikens reskassa. Men en fördel att använda ett kontaktlöst kontokort är att man slipper betala deposition för själva resekortet, stå kö för att köpa det och fylla det med respengar samt att man inte riskerar åka hem ned outnyttjade förbetalda resor.  Personligen tycker jag att det gjorde min resa både enklare och billigare.

Vi har inte kommit lika långt i Sverige ännu med kontaktlösa betalningar men utvecklingen går framåt. Många hyser tvekan för kontaktlösa kontokort då de innebär en uppenbar säkerhetsrisk eftersom en tjuv enkelt kan missbruka kortet då man inte behöver slå in någon kod. På bankbyrån har vi dock inte fått in något ärende hittills där någon konsument behövt stå för obehöriga kontaktlösa köp som gjorts utan kod med ett förlorat kort.

Etiketter:,
Fredrik Nordquist

Om Fredrik Nordquist

51-årig jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå med examen från University of Strathclyde i Glasgow. Har även ett "UK Diploma" i Anti-Money Laundering and Counter Terrorist Financing från International Compliance Association i London. Har stort intresse för privatekonomi och då främst om betaltjänster och sparande. Vill framförallt väcka intresse för vardagsfrågor som påverkar konsumentens plånbok och tillgång på finansiella tjänster.