Semesterdax!!!

5 juni, 2015 - Fredrik Nordquist - 0 kommentarer

bondi-beach-1444014-mNu närmar sig sommar och semester för de flesta och det blir en del bankgrejer att hålla reda på. Oavsett vart du åker, eller om du vill vila upp dig hemma, så gäller det att hålla koll på räkningar som ska betalas. Ett smidigt sätt att göra det om du är på resande fot är att försöka hålla sig till leverantörer som erbjuder e-faktura och en bank som möjliggör betalningar via mobilapp i en smartphone. Om inte det funkar gäller det finna ett annat system som passar dig och de möjligheter du har tillgängliga. Det viktigaste är dock att du har koll på alla räkningar och att ingen blir liggande hemma obetald.

Semester i Sverige

Semestrar du i Sverige betalar du troligen enklast och bäst på samma sätt som du betalar i vardagen. Tänk på att olika kort kan ha olika fördelar när du reser. Vissa kort har erbjudanden på hotell och attraktioner samt rabatter på drivmedel. Förlita dig inte på bara ett betalningsalternativ. Ifall du tappar det enda kortet du har eller det blir stulet så tar det ett tag innan du får ett ersättningskort och det skulle kunna förstöra stora delar av semestern.

Semester utomlands

Åker du utomlands så kommer du behöva växla pengar på något sätt. Det billigaste sättet att växla pengar är att betala och ta ut pengar med ditt kort i landet du besöker. Se till att tacka nej till erbjudanden att växla till svenska kronor (SEK ) utan se till att betalningen genomförs i lokal valuta. Använd gärna ett kort med ingen, eller låg valutaväxlingsavgift och uttagsavgift. Inget kort är bäst på allt. Tar du ut kontanter är vanligen ett s k bankkort bäst (ett kort där köpet/uttaget dras direkt från ett tillgängligt saldo på lönekontot) pga uttagsavgiften. När du köper något är ofta ett betal/kreditkort bäst pga räntefri kreditperiod, köp enligt konsumentkreditlagen samt att det kan innehålla bättre bonusar. Ha tillgång till mer än ett kort för tappar du kortet, eller det blir stulet, så kan hela resan bli förstörd om du inte har alternativ.

Kontantkassa

Även om du gillar att använda kort på utlandssemestern kan det vara bra att ha en kontantkassa med sig. Det är inte säkert att taxin från flygplatsen tar kort eller att du hittar en uttagsautomat när du kommer fram. Av samma anledning är det också bäst att växla kontantkassan innan du åker. I Sverige kan du köpa valuta över disk på bank eller valutaväxlingskontor eller beställa den och få den hemskickad i rekommenderat brev. Kolla vilket alternativ som är billigast och smidigast för dig. Växelkontor/banker på flygplatser kan ha sämre växelkurser än motsvarande kontor i stan, så vänta inte för länge med att växla. Ska du använda Euro kan det billigaste växelalternativet i Sverige vara att ta ut dem från en svensk bankomat. På bankomat.se kan du kolla om det finns en bankomat i Sverige som ligger nära dig där du kan ta ut Euro .

Lämna inte kortet obevakat

Sist men inte minst, håll koll på kortet!!! Lämna det INTE på hotellrummet (förutom i låst kassaskåp), i låst hyrbil, ”gömt” på stranden när du badar eller obevakat i någon annan situation överhuvudtaget någonsin. Sover du på buss, tåg eller liknande så har du kortet på dig nära kroppen. Kolla ofta var du har det. Ha inte koden uppskriven i någon form nära kortet. Kolla gärna löpande uttag och köp via mobilapp eller på Internetbanken. Spärra omedelbart om du förlorar det eller upptäcker transaktioner du inte gjort …

Försäkringar

För information om försäkringar läs gärna min kollega Gustav Jonssons utmärkta inlägg ”Rätt försäkrad på resan?” http://konsumenternasblogg.se/ratt-forsakrad-for-resan/

Trevlig semester!!!

Etiketter:, , , ,
Fredrik Nordquist

Om Fredrik Nordquist

51-årig jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå med examen från University of Strathclyde i Glasgow. Har även ett "UK Diploma" i Anti-Money Laundering and Counter Terrorist Financing från International Compliance Association i London. Har stort intresse för privatekonomi och då främst om betaltjänster och sparande. Vill framförallt väcka intresse för vardagsfrågor som påverkar konsumentens plånbok och tillgång på finansiella tjänster.