Reseförsäkring behövs även inom Europa

7 november, 2018 - Gustav Jonsson - 0 kommentarer

Att ha en reseförsäkring när man reser utomlands är viktigt. I hemförsäkringen ingår 45 dagars reseförsäkring som standard. Du har alltså genom hemförsäkringen en reseförsäkring för en vanlig resa. Men även om du ska vara borta längre än 45 dagar, rekommenderar vi att du alltid har en reseförsäkring för det också, t.ex. genom att förlänga hemförsäkringens reseskydd.

En del kanske tänker att behovet av reseförsäkring beror på resmålet. Reser man till USA eller Thailand känns det nog helt givet att ha en reseförsäkring. Vården täcks inte annars och ett benbrott eller ambulansflyg kan kosta 500 000 kr. Men inom EU har vi ju rätt till samma vård som landets egna medborgare. Kan då till exempel en pensionär som åker ner till sitt hus i Spanien ett längre tag inte bara förlita sig på det s k EU-kortet, när hemförsäkringens reseskydd gått ut? Räcker inte det?

Tre skäl till att EU-kortet inte räcker

En privat reseförsäkring innebär lite andra möjligheter vid en längre vistelse i Europa:

  • EU-kortet ger rätt till vård på samma villkor som landets medborgare. Det innebär offentlig vård. I vissa länder måste du också själv lägga ut pengar för vården och sen kräva tillbaka dem. När du har en försäkring kan du få privat vård, som också finns på fler ställen i landet.
  • En försäkring kan också många gånger ersätta hemtransport om något allvarligt hänt hemma, eller att anhöriga kan åka ner till resmålet om du skadas allvarligt. EU-kortet gäller bara vården av dig på plats. Ambulansflyg hem och olika typer av sjuktransporter ingår inte.
  • Med en försäkring får du hjälp på ditt eget språk och någon att ”hålla i handen”. Du guidas till rätt vård och får t.ex. översättning av dokument. Du behöver som utlänning inte sätta dig in i ett för dig kanske obekant system.

Se även Försäkringskassans information om EU-kortet och de anser att det också är viktigt med en privat reseförsäkring.

Det enklaste sättet att försäkra sig för längre resor är att i förväg ta kontakt med sitt hemförsäkringsbolag och förlänga det reseskydd som finns i hemförsäkringen. Ett annat alternativ är att i förväg teckna en försäkring i något specialiserat reseförsäkringsbolag som ERV, Gouda eller Solid från dag 45, då hemförsäkringens reseskydd går ut. Observera att vissa hemförsäkringar har ett reseskydd som gäller i 60 dagar.

Hur du än gör, se till att ha försäkringen klar i god tid innan du reser från Sverige. Läs mer om reseförsäkringar på www.konsumenternas.se

Gustav Jonsson

Om Gustav Jonsson

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.