Rätt försäkrad för resan?

19 mars, 2015 - Gustav Jonsson - 0 kommentarer

dv1405005Många som ringer till Konsumenternas Försäkringsbyrå har frågor om reseförsäkringar. Frågorna håller sig ofta på en övergripande nivå: Vad ska jag tänka på?

Här är ett försök att hjälpa konsumenterna på traven. Undertecknad och reseexperten Gabriella Hallberg svarar här på några väldigt vanliga frågor. Vårt viktigaste budskap är: Res aldrig utan försäkring! Det är vilket skydd du behöver som vi ska försöka reda ut. Vi utgår från hemförsäkringens reseskydd och berättar vad du kan behöva köpa till.

1  Är du borta mindre än 45 dagar?

I alla hemförsäkringar ingår ett grundläggande reseskydd. I 45 dagar (hos något bolag 60 dagar) har du skydd för kostnader för sjukvård och olycksfall. Du kan också få ersättning för sjuktransporter av olika slag  I den här länken kan du jämföra hemförsäkringarnas reseskydd.

 • Vad ingår redan? I en hemförsäkring ingår ett bra grundskydd.
 • Vad kan du komplettera med? Ett avbeställningsskydd om du blir sjuk, ett tillägg som t ex ger högre ersättning vid förseningar eller outnyttjad resekostnad om du tycker att hemförsäkringens belopp är för låga. Se vår jämförelse här.
 • Hur kompletterar du? Betalar du resan med kort får du oftast ett avbeställningsskydd om du blir sjuk. Viktigt är att avbeställningsskyddet täcker hela resans pris. Du kan också köpa ett tillägg i ditt hemförsäkringsbolag eller välja en separat reseförsäkring i ett helt annat bolag. I den här länken hittar du vår jämförelse.

2  Ska du vara borta längre än 45 dagar?

Efter dag 45 så upphör nästan alla hemförsäkringars reseskydd. Du måste därför förlänga hemförsäkringens reseskydd eller teckna en särskild reseförsäkring från dag 46. Det måste du göra i förväg, när skyddet gått ut är det för sent eller i alla fall väldigt dyrt.

 • Vad ingår redan? I din hemförsäkring finns bara ett skydd till och med dag 45 (som regel).
 • Vad bör du komplettera med? Ett avbeställningsskydd om du blir sjuk är viktigt och du kan välja att från dag 1 förbättra ditt grundskydd för förseningar, outnyttjad resekostnad m m. Men viktigast är att du skaffar ett skydd som ger ersättning akut sjukdom och olycksfall från dag 46. Kostnaderna för t ex sjukvård kan bli skyhöga, för att inte tala om eventuell hemtransport med ambulansflyg.
 • Hur kompletterar du?  Betalar du resan med kort ingår oftast ett avbeställningsskydd. Viktig är att avbeställningsskyddet kan ersätta hela reskostnaden. För övrigt skydd utökar du antingen hemförsäkringens antal dagar i förväg eller väljer en särskild reseförsäkring. Se mer i vår jämförelse.

3  Betalar du resan med kort?

Betalar du resan med kort brukar det ingå ett avbeställningsskydd. Viss ersättning vid försening av flygplan eller bagage är också vanligt. Betalar du via internetbank brukar också innebära att du får avbeställningsskyddet. En fallgrop är om du betalar resan åt någon annan, då finns en stor risk att avbeställningsskyddet inte gäller för den personen.

– När du reser med en vän, kontrollera att ditt avbeställningsskydd gäller om din vän blir sjuk. Det kan du teckna via din hemförsäkring om inte kontokortet har det skyddet, säger Gabriella Hallberg.

 • Vad ingår redan? Betalar du med kort brukar det innehålla ett avbeställningsskydd samt kunna ge viss ersättning för förseningar av olika slag. Se vår jämförelse över bankkort i den här länken.
 • Vad kan du komplettera med? Vad kostar din resa? Ett vanligt maxbelopp för ersättning vid avbeställning är 15 000 kr per person. För att få ett högre belopp måste du komplettera med ett annat avbeställningsskydd. För att få ett avbeställningsskydd som täcker fler orsaker än akut sjukdom eller olycksfall måste du också komplettera.
 • Hur kompletterar du? Du kan ofta utöka din hemförsäkring med ett avbeställningsskydd. Särskilda avbeställningsförsäkringar finns också via reseförsäkringsbolag. Ibland går det att teckna extra avbeställningsskydd via researrangören.

4  Reser du inom EU?

Europeiska sjukförsäkringskortet ger dig rätt till vård på samma villkor som landets medborgare. Du beställer ett sådant kort från Försäkringskassan. Men behovet av en reseförsäkring försvinner inte bara för att du har ett EU-kort.

EU-kortet gäller för själva vården. För att ha rätt till transporter i samband med vård samt eventuell hemresa till Sverige behöver du ha en egen reseförsäkring – det räcker med hemförsäkringens reseskydd om du är borta mindre än 45 dagar. Beroende på land kan du annars tvingas att ligga ute med pengar för vården (ifall detsamma gäller för medborgarna i landet).

5  Ska du arbeta eller studera utomlands?

Ska du arbeta eller studera utomlands räcker inte hemförsäkringens reseskydd och inte heller en vanlig reseförsäkring. De flesta försäkringarna gäller för dig ”i egenskap av turist”. En turists aktiviteter anses bestå mest av att vara på stranden eller springa omkring med kameran i högsta hugg. Ska du däremot arbeta eller studera utomlands måste du skaffa en särskild försäkring för det, se vår jämförelse här. Gäller det en CSN-berättigad utbildning har kammarkollegiet info här.

6  Ska du göra någon riskfylld aktivitet, t ex dyka eller åka off-pist?

Det är stor skillnad både i hemförsäkringarnas reseskydd och de andra reseförsäkringarna på marknaden i om de ersätter riskfyllda aktiviteter eller inte  Om inte bolaget ersätter riskfyllda aktiviteter står du utan försäkring för t ex läkarvård efter ett olycksfall. Ska du göra någon riskfylld aktivitet som djuphavsdykning, off-pist, bergsklättring m m ska du skaffa dig en särskilda reseförsäkring som omfattar riskfyllda aktiviteter.

 • Vad ingår redan? Beroende på vilken hemförsäkring du har kan du ha ett fullt skydd eller inget skydd alls. Kontrollera vad som gäller i ditt bolag här
 • Vad måste du komplettera med? Du måste komplettera med ett skydd som täcker den riskfyllda aktiviteten i fråga.
 • Hur kompletterar du? Hemförsäkringen brukar inte kunna utökas utan du får skaffa en särskild reseförsäkring för riskfyllda aktiviteter (extremsport). Ett annat alternativ kan också vara att byta hemförsäkring till ett bolag där skyddet ingår om du ofta utför riskfyllda aktiviteter när du reser.

En annan fråga är om du ska åka till riskfyllda länder, t ex ett land som UD avråder ifrån. Då finns det bara ett bolag som vi känner till som kan erbjuda försäkringsskydd, nämligen Bupa Global (IHI).

7  Har du en existerande sjukdom?

Försäkringarna gäller för akut sjukdom eller olycksfall. Är du redan sjuk kan det vara komplicerat och svårt att få ersättning, både om du behöver avbeställa resan eller blir sämre på resan. Vissa försäkringar kan dock ger ersättning om du varit besvärs- eller symptomfri en längre tid före avresan.

Ibland kan försäkringsbolagen ge en förhandsbesked på om du kommer att omfattas av försäkringen eller inte. Kontakta ditt försäkringsbolag för att höra om de har den möjligheten.Kontrollera också med den bank vars kort du kommer att betala resan med vad som gäller angående avbeställningsskyddet.

Vi hoppas att de här svaren har gett dig hjälp att komma fram till en lämplig reseförsäkring.

Trevlig resa!

Etiketter:
Gustav Jonsson

Om Gustav Jonsson

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.