Översvämmad bil – hur gäller bilförsäkringen?

5 september, 2014 - Gustav Jonsson - 0 kommentarer

rainMed tanke på översvämningarna i Malmö är frågan om översvämmade bilar aktuell. Vad händer om t ex garaget översvämmas och din bil totalskadas?

I korta drag kan man säga att följande gäller: Du behöver en helförsäkring för att vara säker på att få ersättning för översvämningsskador på bilen.

Helförsäkring bör ge ersättning

Skador som beror på vatten som kommer in utifrån går normalt in under begreppet ”vagnskada”, eftersom det är något ”yttre” som kommer in utifrån och skadar bilen. Ersättning för vagnskador ingår bara i en helförsäkring, alternativt i bilens vagnskadegaranti om den finns kvar. En halvförsäkring, eller en trafikförsäkring, kan alltså inte ge ersättning för vagnskador.

Halvförsäkring mer tveksamt

I en halvförsäkring ingår inte ersättning för vagnskador men däremot maskinskador. Kan den delen av försäkringen ge ersättning? Många bilar har passerat någon av ”gränserna” för ersättning för maskinskador vilket gör att skyddet upphört. ”Maskinskada” gäller oftast upp till 8 år eller 10 000 mil.

Finns skyddet kvar så finns chansen att du kan få ersättning om motorn eller tillhörande elektronik skadas (själva innebörden i begreppet maskinskada). ”Maskinskada” gäller inte hela bilen så därför är ersättningen mer begränsad. Möjligen kan det också vara ett problem att skadeorsaken – vatten utifrån – kan ses som enbart en vagnskada. Det som räknas som en vagnskada brukar i försäkringsbolagens villkor undantas för ersättning som en maskinskada.

Nekas du ersättning för motorn och tillhörande elektronik trots att maskinskadedelen gäller kan det vara värt att överklaga. En särskilt fråga är då om villkoren och förköpsinformationen har varit tillräckligt tydligt utformade för att försäkringsbolaget i fråga ska kunna neka ersättning.

Drulle eller otur?

I en del halv- och helförsäkringar finns en drulle- eller otursdel i försäkringen. Den gäller främst kupén och ofta finns det generella begränsningar som gör att det inte är aktuellt med ersättning från den delen. T.ex. omfattas ibland bara inre skador (och vattnet kom utifrån) eller skador som orsakas av föraren eller passagerare. Men villkoren varierar så kontakta ditt försäkringsbolag.

Andra försäkringar då?

Kan de som äger ett garage vara ansvariga för att det kommer in vatten? Kan man säga att kommunens pumpar borde fungerat bättre? Nja, det här ska kanske inte uteslutas helt men med största sannolikhet så beror skadorna på något som inte riktigt går att förutse eller förhindra. Det är du själv som måste visa att någon annan orsakat din skada p.g.a. vårdslöshet och det är nog svårt när det handlar om extremt väder. Du kan ju rikta kravet mot någon du anser orsakat skadan men gissningsvis är det svårt att få ersättning i det här fallet.

Sammanfattningsvis kan man säga så här: Skaffa helförsäkring och du är på den säkra sidan.

Etiketter:,
Gustav Jonsson

Om Gustav Jonsson

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.