Utomlands och utan försäkring – vad gör jag då?

9 juli, 2014 - Gustav Jonsson - 4 kommentarer

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEn vanlig fråga till Konsumenternas Försäkringsbyrå – där jag ju jobbar – kommer från föräldrar som vill förlänga reseförsäkringen för sina barn.

Kanske är deras son eller dotter i Australien eller Thailand och har missat att förlänga reseförsäkringen. Lätt hänt tyvärr, och plötsligt står de där oförsäkrade.

Varför ska man ha en reseförsäkring?

Varför ska man ha en reseförsäkring alls då? Jag frågar reseexperten på Konsumenternas Försäkringsbyrå: Gabriella Hallberg:

”Att kunna få ersättning för akut sjukdom eller olycksfall är det absolut viktigaste. Bryter du benet när du är oförsäkrad får du själv stå för sjukvårdstransport, sjukhusvård och hemtransport. Det kan bli väldigt kostsamt”, säger Gabriella.

Bra, alltså är det väldigt viktigt att alltid ha en försäkring. Men hur ser då utbudet ut ifall reseförsäkringen gått ut medan du redan befinner dig utomlands? Det är svårt men inte omöjligt att skaffa en försäkring, men utbudet varierar beroende på hur länge du varit oförsäkrad.

Mindre än 30 dagar oförsäkrad?

Om du varit utan försäkring i högst en månad (30 dagar) kan du testa att skaffa en reseförsäkring via någon av dessa:

  • ERV/Europeiska
  • Gouda
  • Gefvert/Ferlin Reseförsäkring
  • IHI Bupa

Det är inte säkert att alla fyra går med på att teckna en försäkring utan de gör en individuell bedömning. Viss karenstid kan förekomma. Tänk på att det eventuellt även kan gå att få en försäkring i landet där du befinner dig.

Oförsäkrad i mer än 30 dagar?

Om du varit utan försäkring i över 30 dagar återstår bara dessa två aktörer:

  • Gefvert/Ferlin Reseförsäkring
  • IHI Bupa

Gefvert är en försäkringsmäklare som bland annat förmedlar reseförsäkringar. Gefvert förmedlar försäkringen och det brittiska bolaget Hiscox står bakom försäkringen. Alla tillstånd finns och villkoren är skrivna på svenska etc. IHI Bupa har däremot inte svenska villkor men tillstånd för gränsöverskrivande verksamet. Det skandinaviska kontoret finns i Köpenhamn.

Tänk på att det eventuellt även kan gå att få en försäkring i landet där du befinner dig.

Övrigt att tänka på?

Svenska ambassaden i landet kan hjälpa till i vissa lägen. Men det handlar om att ge stöd och lån, ambassadernas hjälp är inget substitut för en privat reseförsäkring.

Läs gärna mer om reseförsäkringar på www.konsumenternas.se, t.ex. Checklista – resa.

Etiketter:
Gustav Jonsson

Om Gustav Jonsson

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.