Money Week: Hur ska man prata med barn och ungdomar om privatekonomi?

29 mars, 2017 - Cecilia Blomqvist - 0 kommentarer

Logo[2]Frågor om barn och ungas förhållande till pengar ligger mig varmt om hjärtat. Delvis beroende på att jag själv var så usel med min egen ekonomi när jag var yngre. Då, när jag var nybliven student med studielånsutbetalningar två gånger per termin, fanns det inga sms-lån eller enkla krediter att få tag på och det var nog min smala lycka. Idag kan man vara skuldsatt för livet nästan innan man har fått sin första lön.
Den här veckan genomförs Money Week i drygt 130 länder med syftet att rikta fokus mot barn, unga och privatekonomi. I Kungliga Myntkabinettets lokaler anordnade Svenska Bankföreningen och bankernas privatekonomer i går ett lunchseminarium där man diskuterade hur unga kan lära sig om privatekonomi.

Våra hjärnor är inte långsiktiga
Först ut av föreläsarna var Elin Helander som är kognitionsvetare. Hon talade bl.a. om att vår hjärna inte är gjord för att hantera pengar och spara långsiktigt utan till och med i vissa avseenden faktiskt är designad för att för att agera tvärt emot. Vi föredrar att ha det bra här och nu istället för om tjugo år…

Nästa talare var Charlotta Bay som forskar i ekonomisk kommunikation. Hon talade om hur man ska prata ekonomi så att barn och unga förstår, hur budskap och information blir tillgängliga och relevanta. Enligt Charlotta handlar mycket om att översätta och anpassa siffror och andra ekonomiska uttryck till andra former som barn och unga kan känna igen sig i. Ett bra sätt är att visualisera och som ett exempel på det nämnde hon TV-programmet Lyxfällan.

Därefter fick vi åhörare se och höra hur man genom att presentera information i form av spel, ”gamification”, verkligen kan få unga att ta till sig ekonomisk kunskap. Entreprenören Sergej Belinski visade exempel från bl.a. Tyskland där man till en början hade använt ett traditionellt frågeformulär men väldigt få ungdomar slutförde formuläret. Efter att ha omvandlat frågeformuläret till ett spel blev resultatet det omvända. Ungdomarna svarade till och med på det gamla traditionella frågeformuläret eftersom man genom att göra det fick extrapoäng i spelet.

Barn gör som vi gör, inte som vi säger – men hur ska vi säga?
Seminariet avrundades med ett panelsamtal mellan representanter för skolan, Konsumentverket och bankerna som funderade över hur man bäst talade med barn och unga om pengar och svarade på frågor från publiken. Jenni Nylander från organisationen och sajten Ungdomar.se berättade om vilka frågor och funderingar som barn och unga har om ekonomi och vad de vill lära sig mer om. Hem- och konsumentkunskapsläraren Sara Sundberg berättade om hur lite tid det finns för skolan att föra fram frågorna om privatekonomi och efterlyste mer kursmaterial. Både Magnus Hjelmér och Sharon Lavie, som är privatekonomer på ICA Banken respektive Ikano Bank, talade om föräldrarnas roll och att barnen gör som föräldrarna gör – inte som de säger. Anita Forsnäsgård från Konsumentverket påminde också om det viktiga att alla barn har olika förutsättningar och att man måste ta med det i undervisningen.

Viktigt med information men vid rätt tidpunkt
Sammanfattningsvis verkade samtliga inblandade vara rörande överens om att det är viktigt att barn och unga får lära sig om privatekonomi men det nog inte fungerar så bra att börja med att tala om pensionssparande och kontantinsats till lägenhet. Som en av åhörarna som berättade vad hennes dotter hade sagt när mamman berättat att sparandet i dotterns namn var till för kontantinsatsen för ett framtida boende: ”- men mamma, jag ska ju alltid bo med dig!”

När min dotter var mindre tog jag och min man tillfället i akt att lära henne om pengars värde med hjälp av tandfen.

Det finns massor av ”traditionell” information om konsumtionslån på vår webbplats.
Och vill du veta vad ett lån faktiskt kan kosta kan du vara lite interaktiv med vår lånekalkyl:

Läs mer om Money Week.

Etiketter:, , ,
Cecilia Blomqvist

Om Cecilia Blomqvist

Hej Jag heter Cecilia Blomqvist och är jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Jag bor med man och tre barn i Stockholms skärgård. Gillar att köpa julklappar.