Mitt bästa bankkort försvinner…

12 september, 2013 - Fredrik Nordquist - 0 kommentarer

KontokortIgår fick jag ett brev från en av mina banker som meddelade mig att de säger upp mitt bankkort (debetkort). Anledningen sägs vara att efterfrågan på bankkortet är begränsad och att banken vill fokusera på andra saker.

Att banken inte accepterade nya kunder blev vi varse tidigare i år då vi på Konsumenternas Bank- och finansbyrå uppdaterade vår kontokortsjämförelse. Kortet var med i jämförelsen och låg väldigt bra till, men upprörda konsumenter hörde av sig och sa att banken inte tog emot nya kortkunder.

Med ens blev bankkortsmarknaden lite tråkigare och fattigare.

Banken sade dock då att befintliga kunder skulle få behålla det. Men nu kommer det dock alltså att dras in även för dem. Mycket tråkigt tycker jag då bankkortet var ett av de allra bästa på marknaden, och för mitt behov det allra bästa. Det hade ingen årsavgift, inget valutaväxlingspåslag och ingen uttagsavgift inom EU, en avgiftsstruktur som är mycket svår att slå. Speciellt för mig som inte använder bankortet speciellt ofta och när jag väl gör det så är det oftast i andra EU-länder.

Olika kort för olika behov

Jag har fler kort men de är betal-/kreditkort. De använder jag när jag köper saker i butiker och på internet. De korten har inte heller någon årsavgift och ett har t o m en riktigt bra bonus. Men de har däremot valutaväxlingspåslag samt en uttagsavgift så de lämpar sig inte för uttag vare sig inom eller utanför Sverige. Det är där mitt Bankkort kommit in. Jag har även använt bankkortet för köp utomlands då avsaknaden av valutväxlingspåslag gjort det förmånligare än att använda mitt bästa betal-/kreditkort trots bonusen.

Ska jag acceptera 454 kr mer?

Men nu måste jag alltså ge mig ut på marknaden igen och leta upp ett nytt bankkort. Jag kommer fram till att det finns tre tänkbara alternativ. Min huvudbank erbjuder ett kort som har en årsavgift på 144 kr, ingen uttagsavgift inom EU, samt ett valutväxlingspåslag på 1,55%. Ingen fantastisk prisbild direkt men fördelen är att jag slipper föra över pengar från mitt lönekonto till en annan bank för att kunna använda mitt bankkort. Att byta huvudbank just nu är inte aktuellt bara för bankkortets skull. Men det suger att helt plötsligt behöva betala för tjänster som varit gratis. Skulle jag t ex använda kortet för köp och uttag utomlands (inom EU) för 20 000 kr  under ett år så innebär det att jag måste betala 454 kr mer för det nya kortet än för mitt gamla.

Föra över till annan bank bara för att …?

Det finns två andra alternativ. En annan bank erbjuder ett bankkort utan årsavgift, utan uttagsavgift inom EU men med ett valutaväxlingspåslag på 1%. Skulle jag t.ex. använda kortet för köp och uttag utomlands (inom EU) för 20 000 kr under ett år så innebär det att jag måste betala 200 kr  mer för det nya kortet än för mitt gamla. Dessutom skulle jag behöva föra över pengar för att kunna använda kortet, vilket är lite bökigt. Det behövde jag förr också med mitt gamla bankkort men med den banken hade jag även avtal om andra tjänster än bara kortet, så det var en mer naturlig kontakt. Det sista alternativt är en annan bank som erbjuder ett kort med årsavgift på 240 kr-, ingen uttagsavgift i hela världen och inget valutaväxlingspåslag. Skulle jag t ex använda kortet för köp och uttag utomlands (inom EU) för 20 000 kr- under ett år så innebär det att jag måste betala 240 kr- mer för det nya kortet än för mitt gamla. Dessutom skulle jag behöva föra över pengar precis som i föregående exempel. Skulle jag dock resa utanför EU blir kortet mycket bra. De andra korten har 30 kr- respektive 40 kr- i uttagsavgift utanför EU så med några uttag så har jag nog tjänat in årsavgiften. Så skulle jag resa till USA, Thailand eller kanske Turkiet och där göra lite uttag så blir det genast ett intressant alternativ. Men för min del har jag tyvärr inga sådana trevliga resor inplanerade inom överskådlig framtid. Jag planerar visserligen att åka utanför EU i sommar men i det landet accepterar de inte västerländska kort överhuvudtaget så spelar liksom ingen roll.

Summering

När jag summerar för- och nackdelar så lutar det nog åt att jag tar kortet från min huvudbank och är tvungen att acceptera ökade kostnader på 454 kr- enligt det kortbeteende jag räknat på. Ungefär vad en pizzamiddag för familjen kostar… Det känns faktiskt lite bittert.. Och ja, jag kommer från Småland ifall någon undrar J.

Fredrik Nordquist

Om Fredrik Nordquist

51-årig jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå med examen från University of Strathclyde i Glasgow. Har även ett "UK Diploma" i Anti-Money Laundering and Counter Terrorist Financing från International Compliance Association i London. Har stort intresse för privatekonomi och då främst om betaltjänster och sparande. Vill framförallt väcka intresse för vardagsfrågor som påverkar konsumentens plånbok och tillgång på finansiella tjänster.