Missa inte bostadsrättstillägget

22 juni, 2015 - Gustav Jonsson - 11 kommentarer

karusell_borattDet är skillnad på en hemförsäkring för en hyresrätt och bostadsrätt. När du bor i en bostadsrätt äger du något mer, och har ett helt annat underhållsansvar. Då
måste du ha en försäkring som är anpassad för den situationen. Det kan vara dyrt att missa bostadsrättstillägget!

En ”vanlig” hemförsäkring gäller all lös egendom. Den gäller däremot inte ”byggnaden”, d.v.s. golv och väggar. När du bor i bostadsrätt behöver du därför ett bostadsrättstillägg, som också kan kallas en hemförsäkring för bostadsrätt. Risken är annars stor att du får en högst begränsad ersättning vid en omfattande vattenskada eller brand.

Oftast är det inte några problem, särskilt om du har en dialog med försäkringsbolaget. Men om du tecknar försäkringen själv och inte tänker på att ”bocka för” tillägget, eller tom väljer bort det, ja då kan det bli problem. Och har du en hemförsäkring via facket kan det vara så att den som standard bara gäller för en hyresrätt.

Kollektivt bostadsrättstillägg ett alternativ

Ett sätt för bostadsrättsföreningen att se till att alla medlemmar är försäkrade är att teckna ett kollektivt bostadsrätt i den fastighetsförsäkring som föreningen har. Då behöver varje medlem inte själv teckna till ett bostadsrättstillägg i sina respektive hemförsäkringar. Det här är en fråga i sig och kan möjligen även ha sina nackdelar (föreningen blir en ytterligare part vid skaderegleringen), men alla medlemmar är i alla fall försäkrade.

Vad är man själv underhållsskyldig för i en bostadsrätt?

Gränsen mellan medlemmens och föreningens underhållsansvar kan se olika ut. Bostadsrättslagen lägger grunden men föreningens stadgar påverkar också ansvarsfördelningen. Det normala är att du själv ansvarar för alla ytskikt som golv, väggar, kakel i badrum etc. Föreningen är sedan ansvarig för materialet längre innanför. Man kan säga att föreningen ansvarar för husets stomme (bjälklag, reglar), ytterväggar, tak och grund.

Exempel på gränsdragningar

Här är några exempel på hur det kan se ut. Observera att det kan se olika ut från fall till fall och att det här bara ska ses som exempel.

Vattenskada i kök

  • Diskmaskinen – ditt ansvar, hemförsäkringen täcker
  • Köksbordet – ditt ansvar, hemförsäkringen täcker.
  • Golvet – ditt ansvar, bostadsrättstillägg krävs.
  • Bjälklaget ner mot grannen, bostadsrättsföreningens ansvar. Går på föreningens försäkring.

Vattenskada i badrum

  • Porslin – ditt ansvar, bostadsrättstillägg krävs.Badrum
  • Yt- och tätskikt (t.ex. kakel) – ditt ansvar, bostadsrättstillägg krävs. Observera att många försäkringsbolag gör undantag för skador när yt- och tätskiktet är otätt.
  • Väggen eller golvet ”bakom” yt och tätskiktet – föreningens ansvar. Du är normalt inte underhållsansvarig.

Nog är det en snårig materia som kan skrivas mycket mer om. Ofta kan det handla om komplicerade vattenskador med flera parter iblandade. Då är det viktigt att veta att det finns flera försäkringar. Bostadsrättsföreningen har en fastighetsförsäkring för föreningens ytor, bostadsrättsinnehavaren har sitt bostadsrättstillägg (förhoppningsvis!). Och för all lös egendom som skadas gäller hemförsäkringen även om man missat bostadsrättstillägget.

Viktigast att ha med sig är att inte missa bostadsrättstillägget till sin hemförsäkring. På www.konsumenternas.se kan du läsa mer och jämföra de försäkringarna.

Etiketter:,
Gustav Jonsson

Om Gustav Jonsson

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.