Många avgifter blir det…

16 juli, 2015 - Fredrik Nordquist - 0 kommentarer

AutomatJag läste en artikel i Dagens Industri i juni. Enligt artikeln hade Yougov på uppdrag av en bank gjort en undersökning om svenskars automatuttag utomlands. Enligt undersökningen använde 71 procent sitt betal- eller kreditkort för att göra kontantuttag utomlands. De kom också fram till att utav alla kortanvändare så var det drygt en tredjedel som inte visste om det kostade något att ta ut pengar kontant med kortet oavsett om man är hemma eller utomlands. Siffrorna förvånar mig inte och jag tror att svenskar rent generellt betalar mängder med onödiga kortavgifter, framförallt på utlandsresan.

Att använda sitt betal- och/eller kreditkort för kontantuttag är sällan bra. Den typen av kort har väldigt ofta uttagsavgifter på 2-3 % av beloppet med en miniavgift på 35-40 kronor. Men ett s k Bankkort (eller debetkort som det egentligen heter) där pengarna dras direkt från ett tillgängligt saldo på ett konto, har ofta ingen uttagsavgift alls inom Euro-området (har dock ofta det utanför Euro-området). Så åker du till svenskarnas favoritresemål Spanien och tar ut pengar med ett bankkort så är chansen stor att du inte får en uttagsavgift. Kolla dock för säkerhets skull för det finns undantag.

Ett litet tankeexperiment

Men hur mycket betalar svenskarna varje år i onödiga avgifter. Ja, det kan man bara gissa sig till beroende på hur man definierar en onödig avgift m.m. Men låt oss gissa lite. Enligt en undersökning från resemagasinet Vagabond gjorde svenskar 13.3 miljoner semesterresor utomlands under 2013. Vi antar att hälften av dessa resenärer använde ett kort för uttag och att de gjorde i genomsnitt två uttag vid varje resa. Jag tror inte det är orimlig gissning. Sedan så vet vi att drygt en tredjedel inte vet om att det kan kosta extra avgifter t vid uttag utomlands. Låt oss säga att det är 35 % av resenärerna som inte känner till detta. Sedan använder 71 % dessa ett betal- och/eller kreditkort där det oftast är en uttagsavgift. Låt oss säga att genomsnittsavgiften är 35 SEK vilket är en vanlig lägsta avgift. Om jag räknar (och gissar hyfsat) rätt så skulle det alltså innebära att svenska turister under 2013 betalade över 115 miljoner kronor i uttagsavgifter som de inte ens visste om att de hade. Och då pratar vi bara om de som använde ett kredit- och/eller betalkort. Det fanns säkert många som använde ett bankkort för uttag utanför Euro-området och som fick avgifter utan att känna till det. Sedan har vi alla kortinnehavare som visste om att det var uttagsavgifter men som inte brytt sig om, inte orkat, kanske trott att alla kort har samma avgift eller inte visste hur man kan jämföra och välja ett kort med en avgiftsstruktur som passar ens behov. Jag vågar inte tänka på hur mycket denna grupp, som enligt ovan nämnda undersökning motsvarar 65 % av alla konsumenter med tillgång till kort, betalar i uttagsavgifter de kunnat slippa om de valt ett annat kort…

Det är inte bara uttag av kontanter som kostar

Tänk på att nu talar vi bara om uttagen och uttagsavgifterna utomlands. Sedan tillkommer valutaväxlingspåslaget som varierar mellan 0-2 % och som läggs på vid varje köp eller uttag i utländsk valuta. Sedan har vi alla som väljer (eller vilseleds) att bli debiterade i svensk valuta, s k DCC (Dynamic Currency Conversion), när de är utomlands och åker på en oförmånlig växelkurs. Sedan har vi alla som betalar onödiga uttagsavgifter hemma i Sverige för att de använder ett betal- och/eller kreditkort vid uttag när de istället kanske borde använt ett bankkort… Årsavgifter, uttagsavgifter, valutaväxlingspåslag, växelkurser, DCC m.m, m.m. Det är inte lätt att vara kortkonsument…

Lite sammanfattande fakta om avgifter vi automatuttag:

Kontokort: Är ett samlingsnamn på kort som fungerar som betalningsmedel. Kontokorten delas in i debetkort, betalkort och kreditkort

Debetkort: Kan ges ut av en bank och kallas då ofta för bankkort. Vid betalning och uttag med kortet debiteras det bankkonto som kortet är knutet till. Man handlar och tar ut mot pengar man har på ett transaktionskonto och köpen/uttagen dras direkt från ditt tillgodohavande. Dessa kort är oftast bäst för kontantuttag i automater. I Sverige och inom Euro-området är det som standard avgiftsfritt med kontantuttag (med något enskilt undantag) men det kan tillkomma ett valutaväxlingspåslag vid uttag utomlands. Vid uttag i länder utanför Euro-området är det vanligt med uttagsavgifter, men det finns bankkort som inte har uttagsavgifter och/eller valutaväxlingspåslag oavsett var i världen du tar ut pengar.

Kredit/betalkort: Är kontokort som har det gemensamt att när du betalar med kortet handlar du på kredit. Är det ett betalkort så läggs allt på en faktura, som du betalar efter någon månad. Betalar du med kreditkort så delar du upp betalningen på längre tid och pengarna dras från ett skuldkonto som löper med ränta. I dag är många kontokort en blandning mellan betal- och kreditkort. Dessa kort kan vara bra vid köp då de kan ha en räntefri period samt bättre bonusar och försäkringar. Men dessa kort har ofta en uttagsavgift både i Sverige och utomlands och lämpar sig därför sällan för automatuttag. Precis som med bankkort har kredit/betalkort oftast ett valutaväxlingspåslag men det finns undantag.

Kolla på vår kontokortsjämförelse för att hitta ett kort som passar dig

 

Etiketter:, ,
Fredrik Nordquist

Om Fredrik Nordquist

51-årig jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå med examen från University of Strathclyde i Glasgow. Har även ett "UK Diploma" i Anti-Money Laundering and Counter Terrorist Financing från International Compliance Association i London. Har stort intresse för privatekonomi och då främst om betaltjänster och sparande. Vill framförallt väcka intresse för vardagsfrågor som påverkar konsumentens plånbok och tillgång på finansiella tjänster.