Köpa resevaluta i Sverige

9 oktober, 2014 - Fredrik Nordquist - 0 kommentarer

UttagJag hade en idé till ett blogginlägg. Min tanke var att jag inför höst- och jul-/nyårsresor skulle sondera marknaden för att växla resevaluta på hemmaplan. Jämförelsen skulle göras mellan valutakurserna på eftermiddagen den 1 oktober. Jag trodde jag kunde få de flesta uppgifterna genom att kontrollera valutakurserna på aktörernas hemsidor. Men det gick inte så bra. Ganska snart insåg jag att min jämförelse inte skulle bli komplett och att intressanta alternativ skulle få utelämnas. Istället får blogginlägget handla om vilket svår sits en aktiv konsument befinner sig just när hen ska shoppa resevaluta.

Svårt att jämföra

Det var enkelt att finna många av valutakurserna. Men ett av problemen var att instituten ofta uppgav att t ex ”kursavvikelser kan förekomma”. Det fick jag själv känna på en gång när jag kontrollerade en växelkurs hos en känd valutaväxlares kontor på en flygplats. Jag hade samma dag växlat hos samma företag men på deras kontor på busstationen innan jag åkte ut till flygplatsen. Efter en snabb kontroll kunde jag dra slutsatsen att det var dyrare att växla samma valuta samma dag hos samma företags kontor på flygplatsen. Jag ringde senare för att få det bekräftat vilket de medgav utan omsvep. ”Det är dyrare att leverera kontanterna till flygplatsen än till kontoret i stan” var förklaringen jag fick. Så jag kan alltså inte alltid vara säker på att en angiven kurs på hemsidan verkligen gäller när jag ska växla.

Vägledande kurser?

En svensk storbank uppgav om valutakurserna på sin hemsida att: ”uppgifterna nedan enbart är vägledande, exakt kurs ges vid köp- eller säljtillfället”. Jag ringde till samma banks telefonbank för mer vägledning men blev inte mycket klokare. ”Jag ser bara det du ser” sa medarbetaren i telefonbanken. Han bekräftade att jag först får kursen vid själva växlingstillfället på kontoret. Förutsatt att jag finner ett kontor som fortfarande hanterar valuta och har just den valutan hemma. ”Det är lite svårt det där…” medgav telefonbanksmedarbetaren.       

Slutat med valutahantering på kontoren

En annan storbank visar sig ha slutat helt med valutahantering på sina kontor. I stället hänvisar de sina kunder att beställa valutan och få den hemskickad, alternativt att ta ut den i någon uttagsautomat i Sverige eller utomlands.

 När det gäller att ta ut utländsk valuta i svenska uttagsautomater har det tydligen skett en positiv utveckling. För inte alltför länge sedan så var kurserna ganska oförmånliga när man köpte valuta på det sättet. Då var det ganska få uttagsautomater som hade den möjligheten och de som fanns var belägna på flygplatser eller nära gränser. När jag vid ett tillfälle kontrollerade Euro- och Pundkursen i en uttagsautomat på en svensk flygplats visade det sig att valutakursen i uttagsautomaten sattes av en annan bank som råkade ha ett växlingskontor precis bredvid. Kursen i automaten var således alltid några ören sämre än vad du fick i luckan. Så även om det var två olika banker som sålde valutor fanns det ingen priskonkurrens.

Valutakursen har blivit bättre i Bankomaten

Då jag sökte information på Bankomats AB:s hemsida insåg jag att möjligheten att ta ut Euro i svenska bankomater ökat väsentligt på senare tid. På en direkt fråga fick jag upplysningen om att det idag finns 316 Bankomater i Sverige med den möjligheten. Det finns även Bankomater i Sverige där man kan ta ut USD, GBP, NOK och DKR men de är mycket färre. Min nästa fråga var om de fortfarande satte kursen på samma sätt som tidigare och om den kunde variera mellan automater. Svaret jag fick på mitt mail var att det berodde på vilken valutakurs min bank, dvs min kortutgivande bank satt. En parameter var den kurs som Bankomat AB sålde sedeln till min bank för i samband med uttaget men sedan kunde min bank lagt på fler avgifter. Så uttagsautomaten i sig har ingen enhetlig kurs för valutauttag vilket gör en jämförelse mellan alternativen väldigt svår. En av Bankomaterna där det var möjligt att ta ut i Euro låg längs vägen till min kvällskurs och jag beslöt att kolla vilken kurs jag blev erbjuden. Det jag fann (se bilden) var att priset jag blev erbjuden, 9,4562 SEK för en Euro, var det lägsta priset jag fann den 1 oktober för köp av Eurosedlar i Stockholm.  Men jag vet inte vilken kurs andra bankkunder blir erbjudna i samma uttagsautomat, eftersom det beror på deras kortutgivande banker.  

Billigare med uttag utomlands

Även om Euro-priset i den svenska Bankomaten var förmånlig i jämförelsen jag gjorde 1 oktober så var den dyrare än om jag gjort ett likadant uttag utomlands. Hade jag t ex tagit färjan till Åland och tagit ut Euro i en finsk ”Otto” i Mariehamn samma dag, hade den Euron kostat mig 9,28 SEK. I mitt fall har jag 1,5% i valutaväxlingspåslag på mitt bankkort , vilket påverkar kursen. Det finns svenska bankkort som inte har något valutaväxlingspåslag alls och då hade samma Euro kostat 9,14 SEK. Alltså ca 30 öre billigare är den billigaste Euron i Sverige. Vad som är viktigt att tänka på när man tar ut utländsk valuta i utländska uttagsautomater är att tacka nej till alla erbjudanden om att bli debiterad i SEK. Samt att använda ett kort som inte har onödiga uttagsavgifter. Vill du hitta ett lämpligt kontokort för dina behov kan jag rekommendera vår kontokortsjämförelse: http://bankforsakring.konsumenternas.se/lana–betala/betala-med-kort/valja-kontokort/jamforelse-kontokort

Men varför då växla hemma överhuvudtaget?

Men om det är så mycket billigare att ta ut utländska valuta i utländska uttagsautomater,  är det inte bäst att helt enkelt strunta i att köpa den hemma? Ja, det är väl upp till var och en att avgöra och det beror på vart man åker. Men det är lite riskabelt att resa utan någon reskassa alls i den lokala valutan. Ofta finns det en uttagsautomat på flygplatsen man anländer till eller att man finner en ganska snabbt om man kör över en gräns. Men det är inte självklart och den kan även vara ur funktion eller ha en fast, oförmånlig kurs (vilket kan ibland vara fallet på utländska flygplatser, se min tidigare liknande erfarenhet från Sverige).  Dessutom är det osäkert om taxibilar, bussbiljettförsäljare eller restauranger och fik utomlands tar kort så det är oftast säkrast att se till att man klarar de inledande betalbehoven utan att behöva förlita sig på sitt kort och uttagsmöjligheter på reseorten.

Få resevalutan hemskickad

Att beställa valuta och få den hemskickad per rekommenderat brev har blivit vanligare. Tjänsten erbjuds av flera aktörer och valutakurserna kan hos vissa vara riktigt konkurrenskraftiga. Tänk dock på att avgiften för den rekommenderade försändelsen ofta tillkommer, vilket kan avgöra om det är billigare eller dyrare än att köpa över disk. Men i så fall kan kanske bekvämligheten att få resevalutan skickad till postombudet väger över för vissa kunder. Speciellt i glesbygd.

Slutsats

Så min slutsats är att möjligheterna och metoderna för att köpa valuta har blivit fler de senaste åren men det är svårt att vara en aktiv valutakonsument om man vill jämföra alla alternativ innan man bestämmer sig för var man ska handla.

 

Fredrik Nordquist

Om Fredrik Nordquist

51-årig jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå med examen från University of Strathclyde i Glasgow. Har även ett "UK Diploma" i Anti-Money Laundering and Counter Terrorist Financing från International Compliance Association i London. Har stort intresse för privatekonomi och då främst om betaltjänster och sparande. Vill framförallt väcka intresse för vardagsfrågor som påverkar konsumentens plånbok och tillgång på finansiella tjänster.