Kontaktlösa betalningar är här

3 september, 2015 - Fredrik Nordquist - 2 kommentarer

contactlessSnart blir det vanligare att kunna genomföra en s k kontaktlös betalning med kontokortet. Det innebär att du slipper sätta ditt kort i en kortterminal och slå koden när du ska göra småköp under 250 kronor. Istället för du bara kortet intill terminalen, väntar på en ljud- och/eller ljussignal som indikerar köp och så har du betalat och är klar på några sekunder. Ungefär som många busskort funkar idag. Du kan även göra kontaktlösa köp över 250 kronor men då krävs det att du bekräftar med pin-kod.

Fördelarna och risker

Vinsten för konsumenten är snabbheten och bekvämligheten samt till viss del säkerheten då man slipper riskera att någon tittar över axeln och ser ens kod som en tjuv senare skulle kunna missbruka för stora köp om de stal kortet. Vinsten för betalningsmottagaren är också snabbheten samt lägre kostnader då kortterminalen inte slits lika fort. Risken för konsumenten är naturligtvis att kortet enkelt kan missbrukas för många småköp om det kommer i orätta händer. Men den risken minskas genom att systemet kommer kräva bekräftelse med kod om någon genomför flera kontaktlösa köp, som normalt inte kräver kod, inom en viss tidsrymd. Även stickprov med begäran om kod kommer ske för att försäkra sig om att det bara är rätt kortinnehavare som använder kortet. Den konsument som ändå tycker det känns otryggt kan stänga av sitt kort för kontaktlöst användande. Hur man kommer bedöma eventuell ersättningsskyldighet för obehöriga köp om man varit grov oaktsam med kortet vet vi ännu inte då inget ärende prövats.

Första korten är ute

Först ut i Sverige är ICA-banken och Danske bank med kort för kontaktlösa betalningar och flera näringsidkare har terminaler som kan ta emot kontaktlösa betalningar. Både dessa kort och terminaler märks med symbolen för kontaktlös betalning (se bilden ovan). Sverige har dock inte varit direkt snabba i denna utveckling. I t ex England har man i flera års tid kunnat göra kontaktlösa betalningar hos vissa näringsidkare såsom livmedelsbutiker, snabbmatskedjor, kollektivtrafik och vägtullar. Under första halvåret 2015 gjordes det kontaktlösa betalningar i England för 2.5 miljarder pund och det har ökat kraftigt senaste året.

Kommer maxi-gränsen höjas?

Maxgränsen för en kontaktlös betalning är inledningsvis 250 kronor i Sverige men redan nu hörs röster bland kortutgivare och betalningsmottagare för att höja den. Det är dock oklart i vilken omfattning en höjning av beloppet kan påverka konsumentens risk. I England har man tidigare haft en maxinivå på 20 pund men den höjdes i förrgår till 30 pund (ca 390 Svenska kronor). Det vore kanske intressant att analysera hur den höjningen påverkar engelska konsumenters säkerhet innan man gör en förändring i Sverige. Speciellt då vi knappt startat ännu och har väldigt liten egen erfarenhet.

Här för att stanna

I vilket fall som helst är nog kontaktlösa betalningar här för att stanna och mycket tyder idag på att det kommer ske en kraftig utveckling av systemet i Sverige de närmaste åren. Bankbyrån kommer följa utvecklingen med stort intresse med fokus på konsumentens säkerhet, kostnader och användarvänlighet.

Etiketter:,
Fredrik Nordquist

Om Fredrik Nordquist

51-årig jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå med examen från University of Strathclyde i Glasgow. Har även ett "UK Diploma" i Anti-Money Laundering and Counter Terrorist Financing från International Compliance Association i London. Har stort intresse för privatekonomi och då främst om betaltjänster och sparande. Vill framförallt väcka intresse för vardagsfrågor som påverkar konsumentens plånbok och tillgång på finansiella tjänster.