Klassiska försäkringsmyter: Skolans ”barnförsäkring” räcker väl …?

25 april, 2014 - Gustav Jonsson - 2 kommentarer

PennorBarn är ofta försäkrade via kommunen när de går i skolan eller förskolan. Men det skyddet är långt ifrån en fullständig barnförsäkring.

För det första varierar Kommunernas försäkringsskydd stort. De sämsta kommunerna har ingen försäkring alls, de bästa har något som närmar sig en okej olycksfallsförsäkring.

Förlita dig inte enbart på kommunens försäkring

Det här är skälen till att du inte enbart kan förlita sig på kommunens försäkring:

 • Det är inte säkert att det ens finns någon försäkring
 • Om den finns, börjar den oftast gälla först när barnet börjar i förskolan
 • Barn som går i friskola kan vara undantagna
 • En del försäkringar gäller varken på loven eller på fritiden
 • Det är ingen barnförsäkring utan en olycksfallsförsäkring.
 • Olycksfallsförsäkringen ger ofta låga belopp
 • En fullgod barnförsäkring gäller både vid sjukdom och olycksfall

Barnförsäkring figur2Här är en bild där jag försöker illustrera hur mycket kommunernas olycksfallsförsäkringar täcker. Framförallt saknas det skydd för sjukdom och olycksfallsförsäkringen brukar heller inte nå ”hela vägen”.

Vill du att barnen ska ha ett fullgott skydd så blir det till att komplettera skyddet med en egen försäkring.

Hur hittar du då en fullgod barnförsäkring?

Du kan teckna en barnförsäkring direkt med ett försäkringsbolag. Eller så kan du ofta teckna en barnförsäkring som en gruppförsäkring genom din arbetsgivare eller ditt fackförbund .

På webbplatsen www.konsumenternas.se (bank och försäkring) kan du läsa mer om att välja barnförsäkring och också jämföra barnförsäkringar. Alla individuella försäkringar och vissa gruppförsäkringar finns med. Alla försäkringar som är med ger ersättning för både olycksfall och sjukdom, även om ersättningen för sjukdomar varierar.

Finns det något korn av sanning i myten?

Ja, visst stämmer det att barnen oftast är försäkrade. Men tyvärr dåligt försäkrade, framförallt eftersom det alltid brukar saknas ersättning för sjukdomar .

Etiketter:,
Gustav Jonsson

Om Gustav Jonsson

Hej och kul att du hittat till bloggen!

Jag är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring.

Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv i en Stockholmsförort. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.

2 reaktion på “Klassiska försäkringsmyter: Skolans ”barnförsäkring” räcker väl …?

 1. Skaderegleraren.

  Ååå vad jag tycker upp subjektiva upplysningar! Stort tack för ditt bidragande att minimera förväntningarna hos föräldrarna som vill ha tusentals kronor då deras barn rivit sig på en pinne under verksamhetstid på förskolan.
  Det har ju ”blivit ett märke”.
  Önskar att öka allmänhetens kännedom om försäkringar så jag kan fortsätta göra mitt jobb utan dessa informativa, extremt pedagogiska förklaringar om ”hur de skulle varit” om de haft egna försäkringar utöver kommunen/skolans. Vidare så beter sig folk i regel illa åt när man bekräftar vad deras kommun köpt för försäkring och att man inte har möjlighet att hjälpa till. Så åter besannas myten om hur dåliga försäkringsbolagen är fast det är kommunen som bestämt hur produkten ska se ut. Nåja. Jag fortsätter informera och försöker agera proaktivt – fast skadan redan inträffat.

  Svara
  1. Gustav Jonsson

   Håller med om att det är viktigt att ha rätt förväntningar på sina försäkringar.

   Även om du anser att detta inlägg inte bidrar så vill jag tipsa om de jämförelser som finns på http://www.konsumenternas.se (bank och försäkring). Där finns bland annat en poängjämförelse för barnförsäkringar som på ett enkelt sätt visar på skillnaderna i försäkringarna.

   Dessa typer av jämförelser ska förhoppningsvis hjälpa till att klargöra vad man kan förvänta sig av försäkringarna, även om just skolförsäkringarna inte är med.

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *