Kommunen kan bli ansvarig vid översvämningar

17 juni, 2016 - Gustav Jonsson - 4 kommentarer

Av Michael Caven from Stockholm, Sweden (Photowalk 2010 Uploaded by russavia) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia CommonsÖversvämningar är en fråga som tyvärr blir aktuell då och då. Självklart är att en drabbad konsument anmäler skadan till sitt eget försäkringsbolag. Mindre självklart, eller i alla fall mindre känt, är att man också kan anmäla skadan till kommunen. Syftet är då att få ersättning för självrisken i sin försäkring samt ibland för åldersavdrag (avskrivning).

Din egen försäkring i första hand

Det första du gör om du drabbas av en skada är att vända dig till ditt eget försäkringsbolag. Kostnaden för en skadad källare och skadade saker bör som regel ersättas från din villahemförsäkring eller bostadsrättsförsäkring. Ditt försäkringsbolag kommer dock i princip alltid att göra ett avdrag för självrisk.

Och är den skadade egendomen inte sprillans ny så blir det ofta också avdrag för ålder (eller avskrivning med annat ord). I försäkringsvillkoren finns tabeller för hur stora åldersavdragen blir och sådana avdrag görs både för själva källaren och för de lösa föremålen i den. Det är inget ”konstigt” i att försäkringsbolagen inte ersätter detta utan något som helt följer villkoren.

Kommunen – självrisk och avskrivningar?

Den första och grundläggande frågan som måste klaras ut är om kommunen varit vårdslös, vilket är det som krävs för att du ska ha rätt till ersättning från dem. Kommunen ska alltså gjort något fel och därigenom orsakat skadan. Det kan t.ex. röra sig om underdimensionerade system för att få bort vattnet.

Du anmäler ett slags skadeståndskrav mot kommunen och då kommer de att utreda frågan och ge dig ett beslut. Ditt krav mot kommunen blir de kostnaderna du inte får ersättning för från ditt försäkringsbolag – dvs självrisk och avskrivningar. Troligen har kommunen ett försäkringsbolag som hanterar kravet.

Nästa fråga blir vilken ersättning du då har rätt till. Ersättning för självrisken är självklar och inte så mycket att diskutera men avskrivningar (åldersavdrag) är lite klurigare.

Avskrivningar på lös egendom som sakerna i källaren får du stå för själv. Men avskrivningen på själva källaren, dvs väggar och golv, är en annan femma. Här ska det bedömas om värdet på din fastighet ökar efter renoveringen. Det är kommunen som har bevisbördan för det. Om värdet på din fastighet skulle öka pga renoveringen är det en sådan förbättring som du får stå för själv (du har gjort en vinning). Om fastigheten däremot inte blir värd mer pga renoveringen så bör kommunen i normalfallet stå för kostnaden.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis gäller följande vid krav på ersättning för skador efter en översvämning:

  • Du använder din egen försäkring i första hand. Du får ersättning för både skadade saker och källare men försäkringsbolaget gör avdrag för självrisk och åldersavdrag.
  • Din självrisk kan betalas av kommunen – om de är ansvariga
  • Åldersavdrag på skadade saker ersätts inte av någon part
  • Åldersavdrag (avskrivning) på din skadade fasta egendom kan eventuellt ersättas av kommunen.

Övriga tips

Om du vill klaga mot försäkringsbolagets, eller kommunens beslut, så kan du använda vår klagoguide. Du kan också använda rättsskyddet i din försäkring om ditt försäkringsbolag eller kommunen säger nej. Villaägarna eller intresseorganisationer som HSB, Riksbyggen eller Bostadsrätterna (SBC) brukar också kunna ge råd.

Och till kommunerna är givetvis tipset att se till att ha planer mot översvämningar, här är ett inlägg om den saken och en rapport från Svensk försäkring.

Etiketter:
Gustav Jonsson

Om Gustav Jonsson

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.