Klicka rätt och spara pengar…

27 april, 2015 - Fredrik Nordquist - 0 kommentarer

1415245_12054637[1]Jag har tidigare skrivit om hur man kan spara pengar på att bli debiterad i lokal valuta när man gör inköp utomlands eller tar ut pengar i uttagsautomater. Men detta gäller även ibland vid gränsöverskridande e-handel. Själv gillar jag att ibland köpa böcker från England och den onlinebokhandlare jag brukar köpa från erbjuder s k DCC växlingar (Dynamic Currency Conversion) vilket innebär att jag kan bli debiterad i svensk valuta direkt. Detta då jag angivet Sverige som leveransadress. Det luriga är att SEK-alternativet är utgångsläget och att jag är tvungen att aktivt ändra till GBP om jag vill bli debiterad i engelska pund, trots att det är valutan i e-handlarens hemland.

Senaste gången jag handlade köpte jag två böcker som totalt med frakt kostade mig 34.62 GBP. Men som ni kan se på bilden så angavs priset i större siffror i SEK där de erbjöd växling till en kurs av knappt 13.40 SEK = 1 GBP. Om jag istället ville bli debiterad i GBP var jag tvungen att klicka i den valutans cirkel undertill. Missade jag det valet och slentrianmässigt kanske bara godkände så blev jag alltså debiterad i SEK enligt den angivna växelkursen. ’

EhandelJag valde GBP och när jag kontrollerade hade jag betalat 13.02 SEK per GBP istället. En skillnad på nästan 3 %. Inte lika stor skillnad som jag ibland stött på i uttagsautomater (se tidigare blogginlägg) men en del pengar ändå.  Nu har jag ett kort som inte har något valutaväxlingspåslag, men även med ett kontokort med ”genomsnittligt” svenskt valutaväxlingspåslag på 1.5 – 1.75 % så hade det blivit billigare att välja GBP. Så även denna gång blev det alltså billigare att välja lokal valuta när man handlade eller gjorde uttag med kort.

Man kanske förväntar sig att en handlare, eller uttagautomater, försöker debitera en i SEK (dvs en DCC-växling) när man är utomlands och förhoppningsvis är mer observant. Men framför datorn i hemmets lugna vrå kanske man bara klickar sig vidare och omedveten ingår ett avtal om valutaväxling man egentligen inte vill ha, utan att man förstår det.

Fredrik Nordquist

Om Fredrik Nordquist

51-årig jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå med examen från University of Strathclyde i Glasgow. Har även ett "UK Diploma" i Anti-Money Laundering and Counter Terrorist Financing från International Compliance Association i London. Har stort intresse för privatekonomi och då främst om betaltjänster och sparande. Vill framförallt väcka intresse för vardagsfrågor som påverkar konsumentens plånbok och tillgång på finansiella tjänster.