Klassiska försäkringsmyter: Alla byggnader på tomten omfattas väl alltid av villaförsäkringen?

27 mars, 2014 - Gustav Jonsson - 0 kommentarer

PlayhouseSäg att du har ett garage som du byggt om till bostadsdel. Och att du sedan hyr ut den till en behövande student. Omfattas den byggnaden av din villaförsäkring? Nej, det är inte säkert!

Sitter uthyrningsdelen ihop med villan så är det tydligt att villaförsäkringen gäller för den. Hyresgästen ska dock normalt ha en egen hemförsäkring eftersom han eller hon inte delar hushåll med dig, men det är en annan sak. Hos några få bolag kan man dock dela hemförsäkring med de som bor i villan.

Är däremot byggnaden en fristående byggnad, t.ex. ett garage eller en friggebod, uthus eller liknande kan det bli problem. Tecknar man via nätet så brukar man normalt besvara vilka övriga byggnader som ska ingå i villaförsäkringen. Tecknas försäkringen däremot via telefon så kan detta – märkligt nog – vara något som missas.

Rådet blir att kontrollera med ditt försäkringsbolag att de uthus och övriga byggnader du har omfattas av villaförsäkringen. Det kan finnas gränser för hur stora byggnaderna får vara och vilka typer av byggnader som kan omfattas. I värsta fall sitter du där oförsäkrad om ett större uthus skulle drabbas av en skada.

Attefall-fälla?

Problemet aktualiseras av de nya typer av bostadsbyggnader som tillåts från sommaren, populärt kallade Attefall-hus. Det hela handlar om en regelförändring där du utan bygglov får bygga en ytterligare bostadsbyggnad på din tomt på max 25 kvadrat. Likaså kan en villa få byggas ut med 15 kvadrat utan bygglov. Läs mer om förändringarna på regeringens webbplats.

Hoppas att man då tänker på att meddela försäkringsbolaget att ytterligare en byggnad ska ingå i försäkringen, eller att villan nu är större. Sådant kan ju vara lätt att missa bland allt annat som ska fixas.

Finns det någon sanning i myten?

Ja, oftast är det inte något problem med flera olika byggnader, men mitt råd är att kontrollera med ditt försäkringsbolag hur försäkringen gäller. Min bild är att det framförallt är när försäkringar tecknas via telefon som sådana här saker glöms bort.

Etiketter:
Gustav Jonsson

Om Gustav Jonsson

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.