Klassiska försäkringsmyter: En ny bil ska väl ha en helförsäkring?

13 juni, 2014 - Gustav Jonsson - 2 kommentarer

FerrariSäg att du köper en sprillans ny bil, eller en årsmodell 2013. Hursomhelst så är den ny, fin och väldigt fräsch. Öppnar du dörren luktar det verkligen ”nytt”.

En automatisk tanke (oavsett om det är en automat eller inte:-) är att man då såklart ska ”lyxa till det” med en helförsäkring. Klart att den bästa bilen ska ha den bästa försäkringen!

Men det är onödigt eftersom alla nya bilar i princip har en vagnskadegaranti. Du kan alltså välja mellan trafik, halv- eller helförsäkring. Men för de första tre åren gäller normalt en vagnskadegaranti och då räcker det med en halvförsäkring. 

Den magiska formeln är: Vagnskadegaranti + halvförsäkring = motsvarande skydd som helförsäkring

Sett ur bilens livscykel så ser det ut ungefär så här: Först halvförsäkring, sedan helförsäkring när vagnskadegarantin upphör. Efter ett antal år kan man gå ner till halvförsäkring igen beroende på hur mycket bilen är värd. Är bilen värd väldigt lite (säg 20-30 tusen) kan det vara värt att fundera på enbart trafikförsäkring. En nackdel är att du då inte har något rättsskydd eftersom det ingår i halvförsäkringen.

Mest förvirrande är kanske att man börjar på halvförsäkring, något som knappast är intuitivt.

Viktigt att tänka på:

  • Hur länge vagnskadegarantin gäller skiljer sig åt mellan bilmärken. Tre år är standard.
  • En vagnskadegaranti kan ha en kort tidsgräns för att anmäla en skada, t.ex. 3 månader!
  • Du själv är ansvarig för att koppla på en helförsäkring när vagnskadegarantin går ut.
  • Vagnskadegarantin gäller inte för direktimporterade bilar
  • Det är tillverkaren som i samarbete med generalagenten utformar vagnskadegarantin.

Finns någon sanning i myten?

Nej, i de allra flesta fall räcker det med en halvförsäkring eftersom vagnskadegaranti finns. Enda undantaget är om bilen är direktimporterad.

Etiketter:,
Gustav Jonsson

Om Gustav Jonsson

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.