Klassiska försäkringsmyter: Jag kan väl byta försäkring när jag vill…?

1 december, 2014 - Gustav Jonsson - 30 kommentarer

karusell-bolan-1Att man byter försäkringsbolag är ganska vanligt. Och vanligare lär det väl bli i takt med att allt fler upptäcker att man kan jämföra försäkringar och det går förhållandevis lätt att byta via internet.

Ett hinder som alla inte tänker på är att sakförsäkringar är ettårsavtal. Med sakförsäkringar menar jag t ex bilförsäkringar och hemförsäkringar.

 • Ett exempel: Om du tecknar en hemförsäkring i ett bolag 1 januari 2015 så kan du inte byta bolag förrän 1 januari 2016. Med andra ord kan du bara byta försäkring till huvudförfallodagen, i detta fall 1 januari. Sen finns det undantag, men mer om det nedan…

Helt enligt försäkringsavtalslagen

Värt att nämna är att detta är fullt lagligt. Enligt försäkringsavtalslagen är längsta möjliga avtalstid ett år, vilket försäkringsbolagen använder sig av. Inget hindrar att de skulle tillämpa en kortare avtalstid eller använda sig av t ex 30 dagars uppsägningstid. Tidigare fanns faktiskt ett bolag som gjorde det.

Du behöver inte vänta

Observera att du när som helst kan säga upp försäkringen även om den kommer att ”löpa på” hela perioden ut. I mitt jobb har jag stött på konsumenter som fått svaret av sitt försäkringsbolag att ”… nej, nej, du får vänta med att säga upp tills några veckor innan din huvudförfallodag, våra system klarar inte av det så här tidigt…”, men det är alltså helt fel.

Finns det undantag?

Ja, om försäkringsbehovet har upphört kan avtalet brytas i förtid. Om du t ex säljer bilen så avslutas bilförsäkringen. Och säljer du din lägenhet eller flyttar in till någon som har en hemförsäkring, då försvinner ditt behov av en egen hemförsäkring.

Allra viktigaste undantaget är dock att du för personförsäkringar får säga upp försäkringen när du vill. Ettårsregeln gäller just sakförsäkringar. Viktigt att skilja på sak och person alltså, även när det gäller försäkringar 🙂

Finns det någon sanning i myten?

Ja, personförsäkringar kan ju sägas upp direkt. Exempel på personförsäkringar är olycksfallsförsäkringar och barnförsäkringar. Sen ska man vara försiktig med att säga upp sådana försäkringar men det är en annan fråga.

Etiketter:,
Gustav Jonsson

Om Gustav Jonsson

Hej och kul att du hittat till bloggen!

Jag är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring.

Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv i en Stockholmsförort. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.

30 reaktion på “Klassiska försäkringsmyter: Jag kan väl byta försäkring när jag vill…?

 1. Arne Persson

  Hej. Jag undrar vad som händer om jag bara slutar betala min hundförsäkring innan avtalstiden gått ut.

  Svara
  1. Gustav JonssonGustav Jonsson Inläggsförfattare

   Hej Arne,
   I och med att det formellt är en sakförsäkring så är man bunden hela avtalstiden ut, vilket normalt är ett år. Det gäller även om man t.ex. har månadsbetalning för försäkringen. Ursäkta förresten sent svar från min sida.

   Svara
 2. Richard

  Hej.
  Utav det jag läst så kan jag med andra ord inte byta försäkringsbolag på min bil om det inte har gått ett år?
  Då jag hittat ett företag som är nästan 3000kr billigare per år på en helförsäkring för min bil känns det som att det är dumt att ha kvar det här bolaget, samt att man blev lite lurad av det här företaget som hjälpte till med att ta fram den billigaste försäkringen för bilen när den tecknades tidigare i år.
  Eller har jag fel kan jag byta redan nu?

  Svara
 3. Ulla

  Hej!
  Jag har hört att om jag ställer av bilen, =försäkringsbehovet upphör, så kan jag byta bolag när jag åter ställer på bilen, stämmer det? Alltså även om huvudföfallodagen inte infallit.

  Svara
  1. Gustav JonssonGustav Jonsson Inläggsförfattare

   Hej Ulla,
   Visst är det så att behovet upphör om du ställer av bilen. Men hos många försäkringsbolag brukar försäkringen, vid avställning, göras om till en garageförsäkring (stöld, brand etc.) Däremot så kan du säga upp en sådan eftersom det ursprungliga behovet upphörde.

   Problemet är dock att avställning inte ska användas för att byta försäkringsbolag, och det finns en risk att första bolaget menar att du faktiskt har behov av försäkring när du tecknade en försäkring i ett annat försäkringsbolag. Vi kan inte rekommendera att man ställer av bilen för att byta försäkringsbolag.

   Svara
  1. Gustav JonssonGustav Jonsson Inläggsförfattare

   Du har rätt i att försäkringsbolaget kan agera och säga upp försäkring i förtid på grund av bristande betalning. Men avtalstiden är ett år och många gånger är en försäkring redan betald i förväg för hela försäkringsåret.

   Svara
 4. Robert Karlsson

  Hej,

  Tack för en lysande sida! Mycket matnyttigt i en enkel och överskådlig form.

  Min fråga är ifall man kan säga upp sin sakförsäkring, (hem), i samband med en skada? (Vid missnöje med skadereglering t.e.x.)

  Svara
  1. Gustav JonssonGustav Jonsson Inläggsförfattare

   Hej Robert! Nej, tyvärr är inte det något som ger rätt att säga upp en sakförsäkring (hem). Man kan säga att något ska ha inträffat som gör att du inte längre har behov av en sådan typ av försäkring. Ett missnöje med ett visst försäkringsbolag resulterar enbart i ett byte till ett annat (vilket i och för sig är fullt förståeligt).

   Svara
   1. Robert Karlsson

    Hej Gustav,
    Tack för svaret. Jag var lite otydlig. Vad jag menade är just det att byta försäkringsbolag i samband med en skada.
    Skall jag tolka ditt svar som att detta är möjligt?
    /Robert

    Svara
    1. Gustav JonssonGustav Jonsson Inläggsförfattare

     Ok, sorry jag missförstod och hoppas vara tydligare nu!

     Är det så att du vill byta försäkringsbolag medan en skadereglering pågår så går det i de allra flesta fall bra. Skaderegleringen behöver inte vara avslutad utan det viktiga är att du hade försäkringen när skadan inträffade. Bolaget reglerar skadan utifrån de villkor som gällde när skadan inträffade.

     I vissa situationer och försäkringar är det viktigt att ha kvar försäkringsbolaget medan skaderegleringen pågår, jag tänker t.ex. på djurförsäkringar där en viss typ av ersättning är kopplad till att du har en pågående försäkring. Och hamnar du i en gråzon kan möjligheten till goodwill-ersättning möjligen vara högre om du fortfarande är kund.

     Men huvudregeln är tydlig: Du kan byta försäkringsbolag även om skaderegleringen inte är avslutad.

     Svara
 5. Mamma Mus

  Hejsan..Om jag då ställt av min bil och säger upp avställn.föräkringen ( garageförsäkringen ) behovet från den ursprungliga (?) halv, sedan hel-föräkringen ( för ändra kunde man men bara år ett dyrare och mer omfattande håll ) kan jag då , oavsett rekomendationer, rent juridiskt …byta förs.bolag för ny bilförsäkring?

  Är det inte samma bindningstid på en garageföräkring?
  Har förs.bolagen verkligen rätt att vägra mig en halvförsäkring på bilen från helförsäkring ( behövde 1 månad helförs. ) under avtalstiden, men inte från halv till hel? ( tillbaka igen alltså )

  Frågade mitt bolag om VAR det står och hon hänvisade till försäkringsavtalslagen!

  HUR många ( förutom jag idag ) drar igenom DEN och är det inte av BETYDELSE för förs.tagaren om villkor , också av betydelse för förs.tagaren , ändras, att det upplyses om?

  😉 tacksam för svar

  Svara
  1. Gustav JonssonGustav Jonsson Inläggsförfattare

   De allra flesta försäkringsbolag anser att du fortfarande är bunden till den ursprungliga avtalstiden om du ställer av bilen. Försäkringen övergår då till en avställningsförsäkring (brand/stöld) medan behovet av trafikförsäkring har upphört. De menar alltså att hela försäkringsbehovet inte upphört.

   Man kan alltid höja omfattningen av försäkringen, t.ex. från halv till hel, men vill man minska omfattningen kan de, med rätta, hävda att man är bunden under avtalstiden.

   Försäkringsavtalslagen säger att man bara får säga upp försäkringen när behovet har upphört, och längsta tillåtna avtalstid är 1 år, vilket de flesta använder sig av.

   Svara
 6. Ida

  Tecknade en helförsäkring på min husbil i juli. Idag ställde jag av den och kontaktade då mitt förs.Bolag ang detta. Berättade för handläggaren vad jag gjort och att jag nu ville ha en garageförsäkring. Fick svaret att dom hade tagit bort detta. Och att min bil är helförsäkring även fast den nu kommer att vara avställd tills i april. Är detta verkligen rätt? Kan dom göra på detta viset?

  Svara
  1. Gustav JonssonGustav Jonsson Inläggsförfattare

   De flesta försäkringsbolag löser situationen genom att erbjuda garageförsäkring. Andra har en så kallad ”årsförsäkring” där årspremien är beräknad utifrån att bilen är avställd under vissa perioder. Svaret beror lite på vilket bolag det gäller.

   Svara
 7. Ness

  Hej!

  Jag har en truppförstärkning via facket, vilket innnebär hemförsäkring, gruppliv, medlemsolycksfall samt sjuk- och efterlevandeförsäkring.
  Jag ska byta fack (har bytt, men inte lyckats säga upp medlemskapet från gamla facket), och därtill också försäkringsbolag. Gäller fortfarande ettårsregeln? Även om jag har gått ut ur det fack som de har avtal med?

  Mvh. Ness

  Svara
  1. Gustav JonssonGustav Jonsson Inläggsförfattare

   Hej Ness,
   Försäkringarna via ditt fackförbund kommer att upphöra när du går ur facket. Men de kan ändå gälla en viss tid därefter, vilket kallas ”efterskydd”. Syftet är att du ska ha tid att skaffa en annan försäkring. Du har en månads efterskydd för hemförsäkringen (som är en sakförsäkring) och tre månaders efterskydd för de andra försäkringarna (som är personförsäkringar). Det innebär att du ska skaffa nya försäkringar under den tiden för att inte bli oförsäkrad. Dubbelkolla gärna med försäkringsbolaget att de hanterar ett utträde ur fackförbundet på detta sätt.

   Kontentan är att ettårsregeln kan brytas från konsumentens sida när det gäller gruppförsäkringar, eftersom de är kopplade till att man ska höra en viss grupp.

   Svara
 8. Maggan

  Hej !
  Har f.n hemförsäkring på nuvarande bostad, men ska flytta om en månad & undrar om jag då har rätt att säga upp hemförsäkringen jag har nu & teckna ny på annat bolag rätt att huvudförfallodagumet ej gått ut på min nuvarande.
  Tacksam för svar.
  VänligenMaggan

  Svara
  1. Gustav JonssonGustav Jonsson Inläggsförfattare

   Det faktum att man flyttar ger i sig tyvärr inte rätt att byta hemförsäkring. Du kan endast säga upp försäkringen i förtid om ditt försäkringsbehov upphör, det anses det göra om du till exempel flyttar utomlands eller flyttar ihop med någon som redan har en hemförsäkring.

   På bilförsäkringsområdet har det kommit försäkringsbolag med 30 dagars uppsägningstid och det hade ju varit smidigt även när det gäller hemförsäkringar. Bara för att man får ha 1 års avtalstid finns det inte något som hindrar att villkoren är generösare än så.

   Svara
 9. Håkan

  Enklast o smidigaste sättet att byta försäkringsbolag (halvförsäkring bil)?

  Det bästa är väl att byta försäkringsbolag på huvudförfallodagen men nu har jag bestämt mig för att byta försäkringsbolag mitt under gällande period. Frågan är hur jag går tillväga? Är det bara att ringa upp mitt befintliga bolag och säga att jag vill säga upp halvförsäkringen eller ska jag istället ringa upp mitt nya försäkringsbolag och boka en försäkring där och sedan ringa upp mitt gamla försäkringsbolag och säga upp halvförsäkringen eller hur går man till väga?

  Läste på ett forum att det bästa är att ställa av bilen (Transportstyrelsen) och sedan ringa sitt nuvarande försäkringsbolag och säga upp halvförsäkringen och dagen därpå ställa på bilen igen och samtidigt ringa sitt nya försäkringsbolag och beställa halvförsäkring där. Men det verkar lite väl krångligt.

  Svara
  1. Gustav JonssonGustav Jonsson Inläggsförfattare

   Försäkringstiden är normalt ett år och man kan bara byta försäkringsbolag vid huvudförfallodagen om det inte är så att försäkringsbehovet har upphört. Ställer man av bilen så upphör försäkringsbehovet vad gäller trafikförsäkringen men hos de flesta bolagen omvandlas halvförsäkringen till en så kallad avställnings- eller garageförsäkring eftersom behovet av t ex stöldmomentet och rättsskyddet inte upphör för att man ställer av bilen.

   Nu har det dykt upp några bolag som t ex Safetown och Paydrive som har en månads uppsägningstid och då blir det lättare att byta försäkringsbolag.

   Svara
 10. EmmaIsabel

  Hej! Vi ska byta försäkringsbolag på bil och villa och tittar i samband med det på att teckna livförsäkringar (kopplat till lånet på huset) och barnförsäkring, har en nyfödd och en gravidförsäkring som gäller 5mån till. Jag undrar vad riskerna är ifall vi ex. tecknar livförsäkringen hos banken och sen väljer att byta bank? Eller om det finns någon risk med att inte ha samma bolag för gravid- som för barnförsäkringen? En sista fråga, jag har enskild firma och har en ansvarsförsäkring kopplad till den, dock börjar jag undra om jag behöver den då jag enbart fakturerar min tid via den, tar således inga risker materiellt annat än med min egen inkomst. Jobbar med TV-produktion och trodde jag skulle göra egna produktioner och då behöver man ha försäkringar för inspelat material och utrustning men det är alltså inget jag sysslar med längre. Gissar därför att jag är överförsäkrad. Tack på förhand!

  Svara
  1. Gustav JonssonGustav Jonsson Inläggsförfattare

   Hej Emma,
   Att teckna livförsäkring som en gruppförsäkring via en bank och sen byta bank kan ha sina problem. För att ha kvar försäkringen bör du fortsätta att tillhöra ”gruppen” och minst t.ex. har ett konto där. Visserligen kan det finnas rätt till efterskydd eller fortsättningsförsäkring (att försäkringen löper på) men då är man inte garanterad samma pris. Alltså blir det nog enklare att teckna utanför banken om man inom en viss tid har tänkt byta bank.

   En Barnförsäkring bör man teckna så snart som möjligt även om gravidförsäkringen fortfarande gäller. Anledningen är att man måste fylla i en hälsodeklaration när man tecknar barnförsäkringen. Barnförsäkringen brukar också ge ett mer omfattande försäkringsskydd. Tänk på att teckna en försäkring som både gäller för sjukdom och olycksfall, och kolla gärna in vår jämförelse. Inget hindrar att man har en gravidförsäkring i ett bolag och en barnförsäkring i ett annat.

   Sista frågan om ansvarsförsäkring går tyvärr utanför vad vi kan svara på eftersom den gäller en företagsförsäkring, men du ska få en länk.

   Se jämförelser över barnförsäkringar här: https://www.konsumenternas.se/forsakring/olika-forsakringar/om-barnforsakringar/jamfor-barnforsakringar
   För företagsförsäkringar kan du hitta viss info här: https://www.finfa.se/kollektivavtalad-forsakring/foretagarens-forsakringsskydd/dina-val-som-foretagare/

   Svara
 11. Lena

  Hejhej,

  Bolagen har strulat till det med avslut av min försäkring så nu sitter jag här med dubbelförsäkring (hund)
  Kan jag använda mig utav att ” behovet inte längre finns av försäkring” för att få ett tidigare avslut än huvudförfallodatumet?
  Tolkningsfråga – för har ju faktisk inte längre behovet…

  Mvh

  Svara
  1. Gustav JonssonGustav Jonsson Inläggsförfattare

   Hej! Att ”behovet upphört” syftar mer på att man inte längre har ett behov av att försäkra hunden alls. Sen har du såklart rätt i att man inte behöver två försäkringar men det blir en annan sak än det formella (som ser till att försäkringsbehovet för objektet ska ha försvunnit).

   En mycket mer framkomlig väg är att försöka få det bolag som strulat till det (mest) att kompensera dig. Har t.ex. det nya bolaget fått ett uppdrag att säga upp den gamla försäkringen, men misslyckats, ja då är det tydligt att du bör kräva kompensation av dem.

   Svara
 12. Alexander

  Hej!

  Jag har precis flyttat till ny adress inom samma kommun ca 1mil ifrån.
  En dag fick jag två nya försäkringsbrev i brevlådan då jag har två bilar. Den nya årskostnaden för ena bilen med helförsäkring blev ca.29000kr istället för 15000kr.
  Den andra med halvförsäkring blev ca 3000kr/år istället för ca.2000kr.

  Jag vill nu säga upp försäkringen och byta till annat bolag, men eftersom att jag tecknat för ett år så kan jag inte det säger försäkringsbolaget utan måste vänta tills förfallodagen.
  Och det stämmer att jag tecknat för ett år men inte för det nya priset.

  Då är min fråga, måste inte jag godkänna den nya kostnaden som försäkringsbolaget givit mig.
  De hävdar nämligen att de kan ändra priset hur de vill när man flyttar till ny adress.

  Tack på förhand!

  Svara
  1. Gustav JonssonGustav Jonsson Inläggsförfattare

   Hej Alexander!
   Du bör ompröva det här beslutet och ta upp ett antal skäl. För det första har de i någon mening accepterat en risk/kostnad för dig som person. Att då hävda att du är dubbla risken mitt i en försäkringsperiod blir märkligt, trots att en annan adress är en förklaring. Fördyringen kan handla om att försäkringsbolaget indirekt inte vill försäkra bilar, särskilt av vissa modeller, i det nya området och därför har höga priser. Och när det gäller halv- och helförsäkring är bolagen i princip fria att sätta vilka premier de vill. Premierna får inte bli så höga att de i praktiken nekar försäkring. Men det resonemanget haltar eftersom de då borde de ju släppt dig som kund.

   Hur långt försäkringsbolaget kan öka premien vid flytt är inte formellt prövat vad vi vet. Därför är det svårt att ge exakta svar. Men argumenten du kan ta upp vid en omprövning är t.ex. följande:
   (1) Att höja priset med 100% är oskäligt rent allmänt.
   (2) Att det av villkor och förköpsinformation inte tydligt framgår att försäkringsbolaget kan göra en så stor höjning vid flytt.
   (3) I försäkringsavtalslagen 3 kap 6 § finns en rätt för konsumenten att säga upp försäkringen om: ”det i annat fall föreligger en ny omständighet av väsentlig betydelse för försäkringsförhållandet.” Ett fördubblat pris skulle möjligen kunna vara en sådan faktor som ger rätt att bryta avtalet.

   Sen finns det andra faktorer som påverkar premien, t.ex. om du flyttar från villa till lägenhet, kommer parkera på gatan eller inte. Men det är svårt att se att sådana faktorer skulle göra så stor skillnad.

   Se även vår klagoguide för i vilka steg du kan klaga: https://www.konsumenternas.se/om-klagoguiden/klaga-i-ett-forsakringsarende

   Svara
 13. Mimmi

  Hej! Jag har en olycksfsllsförsäkring i Folksam men tänkte nu flytta denna försäkring till ett annat bolag. Jag har haft Folksam under många år och under desss år har jag både skadat mig och fått ersättning vid ett flertal tillfällen, bl.a ekonomisk invaliditetsersättning. Min fråga är: om jag byter bolag, påverkar detta framtida utbetalningar ifrån Folksam för skador som hände (och är anmälda) under försäkringstiden hos dem?

  Svara
  1. Gustav JonssonGustav Jonsson Inläggsförfattare

   Nej, ett byte ska inte påverka framtida utbetalningar eftersom de har inträffat under försäkringstiden och är anmälda till bolaget.

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *