Klassiska försäkringsmyter: Jag kan väl byta försäkring när jag vill…?

1 december, 2014 - Gustav Jonsson - 77 kommentarer

karusell-bolan-1Att man byter försäkringsbolag är ganska vanligt. Och vanligare lär det väl bli i takt med att allt fler upptäcker att man kan jämföra försäkringar och det går förhållandevis lätt att byta via internet.

Ett hinder som alla inte tänker på är att sakförsäkringar är ettårsavtal. Med sakförsäkringar menar jag t ex bilförsäkringar och hemförsäkringar.

  • Ett exempel: Om du tecknar en hemförsäkring i ett bolag 1 januari 2015 så kan du inte byta bolag förrän 1 januari 2016. Med andra ord kan du bara byta försäkring till huvudförfallodagen, i detta fall 1 januari. Sen finns det undantag, men mer om det nedan…

Helt enligt försäkringsavtalslagen

Värt att nämna är att detta är fullt lagligt. Enligt försäkringsavtalslagen är längsta möjliga avtalstid ett år, vilket försäkringsbolagen använder sig av. Inget hindrar att de skulle tillämpa en kortare avtalstid eller använda sig av t ex 30 dagars uppsägningstid. Tidigare fanns faktiskt ett bolag som gjorde det.

Du behöver inte vänta

Observera att du när som helst kan säga upp försäkringen även om den kommer att ”löpa på” hela perioden ut. I mitt jobb har jag stött på konsumenter som fått svaret av sitt försäkringsbolag att ”… nej, nej, du får vänta med att säga upp tills några veckor innan din huvudförfallodag, våra system klarar inte av det så här tidigt…”, men det är alltså helt fel.

Finns det undantag?

Ja, om försäkringsbehovet har upphört kan avtalet brytas i förtid. Om du t ex säljer bilen så avslutas bilförsäkringen. Och säljer du din lägenhet eller flyttar in till någon som har en hemförsäkring, då försvinner ditt behov av en egen hemförsäkring.

Allra viktigaste undantaget är dock att du för personförsäkringar får säga upp försäkringen när du vill. Ettårsregeln gäller just sakförsäkringar. Viktigt att skilja på sak och person alltså, även när det gäller försäkringar 🙂

Finns det någon sanning i myten?

Ja, personförsäkringar kan ju sägas upp direkt. Exempel på personförsäkringar är olycksfallsförsäkringar och barnförsäkringar. Sen ska man vara försiktig med att säga upp sådana försäkringar men det är en annan fråga.

Etiketter:,
Gustav Jonsson

Om Gustav Jonsson

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.