Klassiska försäkringsmyter: Jag har väl försäkrat värdet på min mobiltelefon…?

14 mars, 2014 - Gustav Jonsson - 4 kommentarer

phoneNej, du försäkrar aldrig värdet av din mobiltelefon utan rätten att få en motsvarande produkt.

Oavsett om du har en hemförsäkring eller en särskild produktförsäkring baseras ersättningen på vad mobilen kostar idag, inte vad du köpte den för. Och teknikprylar brukar sjunka i pris, det är den bistra sanningen.

Exempel: Du köpte en iPhone för 8 000 kr och tecknade då en produktförsäkring vid inköpstillfället. 6 månader senare tappar du den i marken och telefonen blir totalförstörd. Nu kostar en motsvarande telefon 4 000 kr. Även om du får 100 % ersättning, dvs ingen åldersavskrivning eller självrisk, så är det 100 % av 4 000 kr som gäller.

En försäkring skyddar dig alltså inte mot prisnedgång på produkten du köpte. Skillnaden mellan hemförsäkringar och produktförsäkringar är hur mycket ytterligare minskningar från 4 000 kr det blir. Observera att det numera finns fullgoda alternativ till produktförsäkringarna i flera hemförsäkringar som finns på marknaden. De gäller dock inte för telefoner, men oftast för datorer, surfplattor och övrig hemelektronik. Och då köper du ett enda tillägg istället för en produktförsäkring för varje produkt.

Finns det någon sanning i myten?

Ja, om värdet på produkten istället skulle gå upp, t.ex. guld när guldpriset stigit så hade resultatet blivit ett annat. Men för heta och teknikkänsliga produkter så blir resultatet att du alltid drabbas (nåja, den kostar ju mindre nu) av en prisnedgång.

Etiketter:
Gustav Jonsson

Om Gustav Jonsson

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.