Klassiska försäkringsmyter: Försäkringsbolaget står väl för hela renoveringen?

7 maj, 2018 - Gustav Jonsson - 0 kommentarer

BadrumDags att damma av serien om klassiska försäkringsmyter! Ett vanlig missuppfattning är att försäkringsbolaget står för hela renoveringskostnaden om du drabbas av en vattenskada som täcks av försäkringen. Men så är det inte. Du måste oftast själv stå för både (1) självrisk och (2) åldersavdrag.

  1. En självrisk dras i princip alltid. Drabbas du av ett totalskadat badrum kan den kostnaden vara upp till 40 000 kr! Standard är 3 000 – 5000 kr. Observera att några få försäkringar inte har någon självrisk.
  2. Mer okänt är att försäkringsbolaget nästan alltid gör åldersavdrag, eller avskrivningar, från din ersättning. Ett badrum som inte är nytt skrivs av i takt med hur gammalt det är, och ska avspegla den ekonomiska livslängden på materialet. Till exempel skrivs kakel av med 5 procent per år, men med tio ”friår” innan avskrivningen börjar. En plastmatta blir omodern snabbare och har bara fem friår. Det här framgår av de fullständiga försäkringsvillkoren och är ganska lika oavsett vilket försäkringsbolag du valt.

Varför görs avskrivningarna då? Jo, poängen är att du efter renoveringen får ett nyare badrum än förut och därför bör stå för den förbättringen själv. För en och samma skada brukar det finnas ett maximalt åldersavdrag, ett tak, och vissa fördyringar som beror på nya branschregler kan försäkringsbolagen ibland stå för. Men huvudregeln är att du får stå för en viss andel av kostnaden själv när badrummet blir nyare.

Finns det någon sanning i myten?

Ja, viss sanning ligger det i myten, eftersom några få bolag inte drar någon självrisk. Men det normala är att du måste stå för både självrisk och avskrivningar, det är branschstandard. Avskrivningarna (åldersavdragen) varierar beroende på hur gammalt eller nytt ditt badrum är..

Etiketter:,
Gustav Jonsson

Om Gustav Jonsson

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.