Klassiska försäkringsmyter: Jag är väl chanslös mot Försäkringsbolaget?

12 februari, 2014 - Gustav Jonsson - 0 kommentarer

PhoneNågot jag i mitt jobb som rådgivare på Konsumenternas Försäkringsbyrå ofta får höra är att du är chanslös mot ett försäkringsbolag. Är det en myt eller en sanning?

Tänkte nu ta reda på hur det förhåller sig med hjälp av lite statistik på hur ofta faktiskt något ändras. På webbplatsen www.konsumenternas.se (bank och försäkring) finns en klagoguide. De olika klagostegen ser ut så här:

  1. Klaga till den som handlagt ärendet
  2. Skadechef/kundombudsman/intern nämnd
  3. Nämnd utanför försäkringsbolaget
  4. Domstol

Och ändringsprocenten då?

  1. Oklart!
  2. Ungefär 20 procent av ärendena ändras när det gäller kundombudsmannen. Det ger en slags fingervisning och gissningsvis kan siffran vara liknande för skadechef och intern nämnd.
  3. Personförsäkringsnämnden uppger att 10 procent av ärendena ändras. För allmänna reklamationsnämnden (ARN) är ändringensprocenten i försäkringsfrågor 13 procent för 2010, 15 procent för 2011, och 11 procent för 2012.
  4. Oklart!

Sammanlagt kan man då säga att åtminstone cirka 30 procent av ärendena ändras i steg 2-3. Ännu fler kan tänkas ändras om vi tar med steg ett. Steg 1-3 är kostnadsfria.

Finns det någon sanning i myten?

I och med att åtminstone cirka 70 procent inte ändras så ligger det något i ”myten”, de flesta besluten ligger ju fast. Men det är ju inte alls omöjligt att ”få rätt” mot försäkringsbolaget. Statistiskt sett ändras minst 30 procent av de ärenden där konsumenten klagar så långt som till ARN eller Personförsäkringsnämnden. Det här är ju lite dubbelbottnat, å ena sidan är det ju bra att konsumenten fick rätt men å anda sidan kan man möjligen misstänka att det första beslutet inte var korrekt.

Etiketter:
Gustav Jonsson

Om Gustav Jonsson

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.