Julklappar på avbetalning?

20 november, 2015 - Eva Solum - 0 kommentarer

Nu börjar det lacka mot jul och många av oss står redo med en ljusstake i ena handen och vitmossa i den andra. Om du har små barn är annars det säkraste tecknet på att det börjar närma sig december att all leksaksreklam sätter igång. På (vad det känns som) alla TV-kanaler hohoas och bjällerklangas det och i TV-reklamen förevisas mängder av olika leksaker i övernaturlig hastighet. Dessutom ger de stora leksaksbutikerna ut sina julklappsböcker eller önskeböcker som lusläses och förkryssas av barnen under de flesta av dygnets vakna timmar.

De flesta barn överskattar nog sina föräldrars vilja och ekonomiska möjlighet att uppfylla samtliga önskningar men jag brukar försöka att ta reda på om det är något extra särskilt som mina barn gärna vill ha. Eftersom detta extra särskilda i alla fall hemma hos oss inte brukar vara helt gratis brukar jag googla på olika jämförelsesajter för att se var jag kan köpa klappen till bästa pris. Som exempel sökte jag efter bästa pris på ett stort Lego Friendsset (alltså fleradagarsbyggtidsstort) och kunde konstatera att priset varierade mellan 878 kronor och 1498 kr, alltså hela 620 kronor. (Och om min dotter läser det här så tycker Tomten att hon ska sluta läsa nu.)

Vad kostar det då?

Inte sällan hittar man de bästa priserna i nätbutikerna. Där kan man vid utcheckningen välja att betala på olika sätt. En kan ju tro att priset är detsamma oavsett betalningsmetod men se det stämmer inte. Den slutgiltiga kostnaden för julklappen kan skilja sig ganska mycket åt beroende på vilken betalningsmetod du väljer. Jag tänkte på enklast möjliga vis åskådliggöra det med några exempel.

Billigast med kort eller direktbetalning

Säg att du köper Legosetet (ja, det heter tydligen så) för 999 kronor.

Om du väljer att betala med ditt kort eller med direktbetalning från din bank så blir priset 999 kronor + eventuell fraktkostnad. Om du istället väljer att få en faktura så tillkommer en fakturaavgift, som ofta är på 29 kronor. Betalar du fakturan i sin helhet har du alltså betalat minst 1 028 kronor.

Villkoren för avbetalning skiljer sig åt

Ofta kan du välja att delbetala din faktura – på alltifrån tre månader till tre år. Det kallas för avbetalning men är i själva verket ett lån. Jag har i mina exempel valt en avbetalning på sex månader.

Hos företag 1 betalar du ingen ränta men däremot en uppläggningsavgift på 195 kronor och en återkommande aviseringsavgift på 29 kr per månad. Du betalar 192 kronor i månaden. Efter sex månader blir din totala kostnad 1 368 kronor

Hos företag 2 betalar du ränta på 9,99 % men uppläggningsavgiften är bara 99 kr och de tar inte ut någon aviseringsavgift. Du betalar 171 kronor per månad och efter sex månader blir din totala kostnad 1 127 kronor.

Du kan även välja att betala med något som betalningsföretagen brukar kalla konto. Med det menas att dina samtliga inköp läggs samman och sedan betalar du tillbaka dem lite varje månad. Du får själv välja själv vilket belopp du ska betala varje månad, dock brukar det anges ett minsta betalningsbelopp. Du måste också betala aviseringsavgift och ränta. Räntan brukar kapitaliseras varje månad, dvs. läggas till din totala skuld.

Om du betalar 50 kr varje månad och den månatliga räntan är 1,63 % (vilket innebär en årsränta om 19,56 %) så kommer det att ta dig över 24 månader att betala julklappen. Du kommer att ha betalat drygt 215 kr i räntor och hela 725 kronor i aviseringsavgifter (29 kr x 25 månader). Det blir totalt 1 939 kronor det.

Nog för att någon blir jättesuperglad på julafton och att det tar flera dagar att sätta ihop hela bygget men det är ju ganska surt att fortfarande efter två år betala för det Legohotell som sedan länge gått i två miljoner bitar.

 

Här hittar du vår Lånekalkyl – perfekt för att se vad ditt lån kommer att kosta dig!