Jag har 50% i låneränta!!!

28 juni, 2013 - Fredrik Nordquist - 2 kommentarer

Sa en konsument som ringde till oss för rådgivning. Jag var lite skeptisk då till hans uppgift då det inte rörde sig om ett snabblån. Jag frågade honom efter skuldbelopp, månadsbetalning och återbetalningstid och kom fram till att hans ränta faktiskt låg på 13-14 %. Det är högt för ett blancolån men det är inte 50 %…

”Men jag betalar ju lika mycket i ränta som jag amorterar varje månad. Då måste man väl ha 50% i ränta?” fortsatte konsumenten. Jag förklarade för honom att man inte beräknar ränta på det sättet. Men vid närmare eftertanke så har han en riktigt bra poäng. Man kanske borde beräkna den så för att tydliggöra hur dyrt det är med lån med lång återbetalningstid även om inte räntorna når rekordnivåer. Redan vid räntor på 13% och en återbetalningstid på 10 år så kommer månadsbetalningen i flera år bestå av större delen ränta. Skulle man till de villkoren låna t.ex. 30.000:- så har man till sist 25.896:- i ränta innan man är skuldfri (om man har annuitetslån, lite billigare med s.k. rak amortering). Det måste väl vara 86% i ränta…..??

Skämt åsido, poängen är att det är viktigt att man är medveten om vad ränta kostar över tiden och vad som händer när man drar ut på avbetalningstiden. Om man för den sakens skull experimenterar lite med okonventionella ränteberäkningar för att tydliggöra hur mycket man faktiskt betalar till sist så inte mig emot .

Etiketter:,
Fredrik Nordquist

Om Fredrik Nordquist

51-årig jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå med examen från University of Strathclyde i Glasgow. Har även ett "UK Diploma" i Anti-Money Laundering and Counter Terrorist Financing från International Compliance Association i London. Har stort intresse för privatekonomi och då främst om betaltjänster och sparande. Vill framförallt väcka intresse för vardagsfrågor som påverkar konsumentens plånbok och tillgång på finansiella tjänster.