Hitta dina okända försäkringar

14 februari, 2018 - Gustav Jonsson - 3 kommentarer
Bild från Unsplash

Bild från Unsplash

För en del människor är det självklart vilka försäkringar de har. Alla försäkringspapper finns samlade i prydliga pärmar i vardagsrummet. Eller så har de alla försäkringar i samma bolag – och då är det lättare.

Men hos många är det mer oklart. Och det finns inte heller något centralt register över försäkringar förutom för bilförsäkringar. Du kan ta reda på vilket bilförsäkringsbolag du har via Transportstyrelsen.

Men säg t.ex. att du eller ditt barn halkat och slagit er. Vilka försäkringar kan bli aktuella då? Här är en checklista i sju steg för hur du kan söka efter vilka försäkringar som kan gälla.

1. Sparade brev eller mejl på avtalen

Du ska ha fått ett försäkringsbrev för alla försäkringar som du tecknat själv. De är en avtalsbekräftelse och de försäkringar du har brukar gälla ett år i taget. De kan ha skickats som vanlig fysisk post, mejl eller till en digital brevlåda, som Kivra.

2. Kontoutdrag det senaste året

Om du inte hittar några sparade brev eller mejl finns det en enkel grundregel: Titta vilka försäkringsbolag du betalat till under det senaste året. I och med att försäkringar numera minst ska betalas årsvis så har du då fångat upp det mesta i försäkringsväg.

3. Försäkringar via jobbet?

Försäkringar kan tecknas som en gruppförsäkring via din arbetsgivare. Har du gjort det så betalar du för dem, ofta via löneavdrag som syns på lönebeskedet. Observera att inte bara du utan även familjemedlemmar kan vara försäkrade i sådana här försäkringar – om du valt till dem som medförsäkrade.

Du kan också i några få fall ha en försäkring automatiskt via arbetsgivaren utan att du betalar något, t.ex. tjänstegrupplivförsäkring och en kompletterande försäkring vid sjukskrivning.

4. Försäkringar via kommunen (för barn)?

Förskolebarn, skolbarn och skolungdomar kan vara försäkrade dygnet runt via kommunen; kallas även skolförsäkring. Den här försäkringen kan vara lätt att missa eftersom du inte betalar för den själv. Gå in på kommunens hemsida och titta.

5. Försäkringar via organisationer/föreningar/förbund?

Du kan ibland ha automatiska försäkringar genom medlemskapet i ett fackförbund. En hemförsäkring ingår t.ex. i medlemsavgiften till fackförbund som Kommunal och Handels. Via facket kan du också teckna ytterligare försäkringar men som du då betalar särskilt för.

Är du med i en förening kan du vara försäkrad genom den. Ett vanligt exempel är en olycksfallsförsäkring via en idrottsklubb. Ofta kan man teckna till försäkringar via pensionsföreningar, aktiespararna, villaägarna och liknande organisationer.

6. Medförsäkrad i någon familjemedlems försäkring?

Den här är extra tricky. Du kan vara med i en försäkring som någon familjemedlem betalar till. Men eftersom inte du betalar den är det inte säkert att du kommer hitta den själv.

7. Kontakta de stora försäkringsbolagen

En sista utväg till att hitta försäkringar kan vara att fråga de stora försäkringsbolagen om du har någon försäkring hos dem. Folksam, If, Länsförsäkringar och Trygg-Hansa är exempel på stora bolag.

Gustav Jonsson

Om Gustav Jonsson

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.