Hur får du koll på pensionen?

7 mars, 2018 - Gustav Jonsson - 0 kommentarer

Pension är inte det hetaste samtalsämnet alla gånger. Men just på vårkanten är chansen något större att det diskuteras pension. Då skickar nämligen Pensionsmyndigheten ut ett brev, mer känt som det orange kuvertet. Det kan möjligen sätta i gång tankar så några av dem ska jag ta upp, ur Konsumenternas Försäkringsbyrås perspektiv.

Hela pensionen syns inte det orange kuvertet

Hela pensionen består av tre delar: allmän pension, tjänstepension och ett eventuellt eget sparande till pensionen. Det orange kuvertet visar bara den allmänna pensionen. Det kan vara en källa till missförstånd. Men jag tänkte berätta lite hur du kan få bättre koll på pensionens alla delar.

Kuvertet som Pensionsmyndigheten skickar ut gäller bara den allmänna pensionen (inringad i bilden). Den består av två delar – inkomstpensionen där du inte kan välja något och premiepensionen där du själv kan välja fonder. Har du inte gjort något annat val, placeras din premiepension i fonden AP7, även kallad ”Såfan”.

Det som oftast gör pensionen komplicerad är den blå delen i mitten, tjänstepensionen. Den visas ofta illustrerad som ett block men i verkligheten är den ofta splittrad. Som systemet är i dag har du oftast en tjänstepension per arbetsgivare, så om du arbetat på fem ställen innebär det kanske 5, 10 tjänstepensioner, vilket så klart gör det svårare att skaffa dig en överblick och göra val.

Börja med att titta på en större del av pensionen

Om du loggar in (med BankID) på pensionsmyndigheten.se eller minpension.se (som är ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen) kan du även se din tjänstepension. Om du också vill se ditt eget sparande i ISK eller Kapitalförsäkring måste du lägga in uppgifterna själv. Men de flesta privata pensionsförsäkringarna syns redan där automatiskt.

Byta fonder?

Som inloggad på pensionsmyndigheten kan du också välja fonder för din premiepension om du skulle vilja.

Göra nya val för tjänstepensionen?

Hos Konsumenternas Försäkringsbyrå kan du jämföra kostnader. Hos antingen Pensionsmyndigheten eller Min pension tar du reda på vad du har i dag. Men du hittar inga uppgifter om vad dina tjänstepensioner kostar. Det hittar du däremot hos Konsumenternas försäkringsbyrå, där jag jobbar. Hos oss kan du ta reda på vad dina nuvarande tjänstepensioner kostar i dag och vad de kostar hos andra försäkringsbolag, om du skulle flytta pengarna dit.

I vår Pensionsguide hittar du funktionen JämförPris. Den visar kostnaden för:

  • Tjänstepensioner. Både tjänstepension via kollektivavtal (t.ex. SAF-LO och ITP) och för  individuella tjänstepensioner.
  • Privata pensionsförsäkringar. De pensionsförsäkringarna kan du visserligen inte längre sätta in nya pengar till, men du kan få reda på vad du betalar för gamla försäkringar och överväga att flytta dem.
  • Kapitalförsäkringar – som är en form av eget sparande till pension
    Du kan givetvis spara till pensionen på många sätt förutom kapitalförsäkring, t.ex  på ett ISK, på ett vanligt aktie- och fondkonto med mera.

I Pensionsguiden kan du också ta reda på vad ett efterlevandeskydd för tjänstepension kostar, om du har tjänstepension via kollektivavtal. Det är som ett slags livförsäkring som gör att dina pensionspengar betalas ut till dina efterlevande. Men försäkringar innebär alltid en kostnad, och via vår funktion för att beräkna efterlevandeskydd får du en summa som du kan jämföra med en vanlig livförsäkring.

Kostnaderna är viktiga men inte allt

Kostnader är en viktig komponent att hålla koll på när det gäller pensionen. Men kostnaderna är inte allt, hur pengarna förvaltas är t.ex. också viktigt. I en fondförsäkring kan du påverka kostnaderna genom att byta fonder utan att för den skull byta försäkring. Missa inte våra checklistor för vad du bör tänka på om du funderar på att byta.

 

Gustav Jonsson

Om Gustav Jonsson

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.