Två veckors höstcharter – vad ska man tänka på?

13 oktober, 2014 - Gustav Jonsson - 0 kommentarer

TurkietSnart är det dags för mig och min familj att åka på en tvåveckorscharter till Turkiet. Därför fick jag lust att skriva några rader om vad man bör tänka på i samband med en sådan resa.

För oss fyra som reser (2 vuxna och 2 barn) räcker hemförsäkringens reseskydd ganska långt. I och med att vi alla är folkbokförda på samma adress omfattas vi av samma hemförsäkring. Och i den finns det absolut viktigaste reseskyddet: ersättning för kostnader vid akut sjukdom, olycksfall och transporter i samband med det.

Valde inte något extra avbeställningsskydd

Jag har inte heller tagit något särskilt avbeställningsskydd eller extraförsäkring, vare sig via hemförsäkringen eller charterbolaget. Vi förlitar oss på det skydd vi får via kortet, eftersom vi betalar resan med kort. Men om resan hade varit väldigt dyr, så att ersättningsbeloppet man kan få genom kortreseförsäkringen inte täcker resans kostnad, hade det kunnat vara något. Jag hade också kunnat välja en försäkring som ger ersättning vid flygbolagskonkurs (genom t ex bolaget Solid) eller tillåter mig att avbeställa resan oavsett orsak (Europeiska), men ansåg att det inte var nödvändigt.

Det är lite oroligt i närheten av Turkiet men UD avråder inte från att resa dit. Om UD avrådit hade det varit närmast omöjligt att få tag på en reseförsäkring som täcker (hemförsäkringen gäller inte heller).

Checklista för försäkringen

Sammanfattningsvis gjorde jag en liten checklista för vad som är bra att tänka på:

  • Beställt resekortet från hemförsäkringen? Ja, så vi kan visa att vi har en försäkring.
  • EU-kort? Nej, inte aktuellt eftersom Turkiet inte är med i EU
  • Ta med checklistan för resa som finns på konsumenternas webbplats. Ja, där finns alla viktiga nummer samlade etc.
  • Kollat att hemförsäkringen inte löper ut under resan. Ja.

Annat att tänka på

Väl på plats så finns det några praktiska tips att tänka på. Kanske ska en förälder i taget packa upp väskorna. Risken för att barnen skadar sig är tyvärr stora just när man packar upp väskorna och barnen springer runt i en ny miljö. Just i början ska vi vara extra vaksamma även om hotellet verkligen ska vara barnanpassat.

Har läst att man ska vara försiktig med väskorna för att inte få med sig diverse löss hem.

Och skulle något otrevligt hända, även om det bara handlar om utlägg vid försening, så ska jag spara alla kvitton.

Och sen finns en direkt koppling till min medbloggares verksamhet. Är det bäst att växla på plats eller göra det innan? Här kan jag hänvisa till ett blogginlägg av Fredrik. I korta drag handlar det om att växla på plats, ta med sig minst två kontokort och vara väldigt försiktig med hur man förvarar korten.

Är det något mer man ska ta med sig då? Svarar nog pass på den frågan 🙂

Inget sista jag glömt då? Jo, ska försöka komma ihåg att ha roligt också!

Etiketter:,
Gustav Jonsson

Om Gustav Jonsson

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.