Enklare att jämföra hemförsäkringar – och en seriestart

6 december, 2013 - Gustav Jonsson - 0 kommentarer

Jämför hemförsäkringarFör en tid sen lanserade Konsumenternas Försäkringbyrå, där jag ju jobbar, en poängjämförelse av hemförsäkringar.

Jag och några kollegor har arbetat en hel del med den jämförelsen. Nu är det bara att hoppas att allt blev så pass begripligt och rättvisande som möjligt.

Här är en länk till jämförelsen på Webbplatsen www.konsumenternas.se (bank och försäkring).

Sedan tidigare finns en poängjämförelse för bilförsäkringar.

Lättare att få överblick

En grafisk jämförelse gör det mycket lättare att få överblick av försäkringarna, faktiskt även för egen del. Man ser tydligt att t.ex. mervärden är en sak där försäkringarna verkligen skiljer sig åt. Och samtidigt att alla ändå har något slags grundskydd (minst 3 poäng förutom mervärden). Det  är också ett viktigt budskap. Andra tankar är:

  • Det är ett gediget jobb att jämföra hemförsäkringar, och att bolagen väljer att paketera fgörsäkringarna på olika sätt underlättar inte.
  • De försäkringar som kommer sämst ut i jämförelsen är genomgående de där det inte ingår någon allrisk. (Allrisk kallas ibland också drulle- eller otursförsäkring.)
  • Att jämföra försäkringar med och utan allrisk är svårt, men förhoppningsvis är det tydligt hur vi gjort.
  • Att Länsförsäkringar har olika villkor beroende på var du bor kan vara förvånande.
  • Kopplingen till pris vore intressant att visa. Tyvärr finns ingen prishämtningsfunktion ännu, men när vi jämfört pris och innehåll på bilförsäkringar så ser man ibland att sämre produkter är dyrare.

Ny serie – klassiska försäkringsmyter

PhoneTanken med vår nya jämförelse av hemförsäkringar är att visa att alla inte är lika, innehållet skiljer sig åt. Att alla försäkringar skulle vara lika är en slags ”myt” som jag då och då får höra. Det leder mig osökt in på nästa ämne: Under en tid ska jag gå igenom några försäkringsmyter och se om det finns någon sanning i dem. Håll utkik efter serien, och skulle du komma på någon myt – hör av dig så hamnar den på listan.

Så är alla hemförsäkringar lika? Nej!

Finns det något korn av sanning i ”myten”? Ja, alla ger ett grundläggande skydd och på så sätt är de lika.

Etiketter:
Gustav Jonsson

Om Gustav Jonsson

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.