Har du koll på risknivån för ditt sparande?

8 april, 2016 - Fredrik Nordquist - 0 kommentarer

RiskJag hade ett intressant konsumentsamtal tidigare i veckan. En kvinna hade varit på sparrådgivning hos sin bank och ville diskutera de råd hon fått. Hon hade inget eget intresse av placeringar och kunde väldigt lite om branschen och dess produkter. Men hon ville säkerställa att råden inte var helt uppåt väggarna nu när hon snart skulle pensionera sig. Jag meddelade henne att vi inte jobbar med ekonomisk rådgivning och inte har åsikter om hur produkterna kan tänkas utvecklas i framtiden. Men jag sa att vi kunde kolla vilken risknivå råden hade och förklara hur de olika placeringarna funkade om det inte framkommit under rådgivningen.

Är samma risknivå som tidigare rätt risknivå?

När hon beskrev vad hon hade haft och vilka omplaceringsråd hon fått, stod det klart att rådgivarens placeringsråd hade i stort sett exakt samma risknivå som den hon hade haft tidigare. Utifrån det hade denne bl.a. rått henne placera i lite andra fonder samt byta ut ett sparkonto mot ett annat m.m.. Egentligen inga konstigheter alls och det föreföll vara en helt normal rådgivning. Men det var det att nästan 2/3 av alla hennes placeringar låg på hög risk och 1/3 på låg risk. När jag upplyste henne om det blev hon ganska förskräckt och uppgav att hon aldrig velat ha så hög risk i sitt sparande. Jag frågade henne om hon en gång i tiden valt den sammanlagda risknivån och fördelningen. Det hade hon inte sa hon.

Gammal ärvd risknivå…

Högriskplaceringarna var aktiefonder som hon en gång i tiden ärvt av sina föräldrar så det hade hon inte bestämt själv. Enligt henne hade rådgivaren aldrig tagit upp frågan om den ”ärvda” risknivån var rätt för henne. Inte ens nu när hon själv närmade sig pensionen tog man upp frågan om hennes sammanlagda risknivås lämplighet, utan man gav nya råd om placeringar i enlighet med den ”gamla ärvda” risknivån. Konsumenten som var helt ointresserad av placeringar förstod inte skillnaden i risknivån själv utan hade tidigare helt litat på sin rådgivare. Men nu förstod hon att hon inte förstod och att hon kände att hon borde kolla upp det inför pensionen då hon inte ville riskera något.

Kolla och ifrågasätt din risknivå kontinuerligt

Det kan vara svårt att hitta sin egen risknivå. Själv försöker jag bedöma allt mitt sparande inklusive tjänstepension, premiepension och bostadsvärde och göra en sammanlagd bedömning av min risknivå. Därefter måste jag ifrågasätta om den risknivån faktiskt är den som jag egentligen vill ha… Alltför ofta märker jag att jag totalt ligger på en högre risknivå än vad jag faktiskt vill ha. Men genom att kolla det kontinuerligt så blir jag medveten om det och ger mig själv chansen att agera om jag tycker det är fel.

Låg risk kan bli hög risk om det går bra

Tänk också på att din riskuppdelning kan variera över tid beroende på hur sparandet utvecklas. I det tidigare nämnda fallet hade högriskplaceringarna gått hyfsat över tid vilket gjort att andelen högriskplaceringar kanske ändrats från 1/3 till 2/3 av det totala sparandet. Så det som en gång totalt sett var ett sparande till ganska låg risk har blivit ett sparande med ganska hög risk pga att det gått bra. Men hur det går framöver kan man aldrig veta och behöver man pengarna till pensionen kan det absolut vara läge att ifrågasätta sin nuvarande risknivå.

Etiketter:,
Fredrik Nordquist

Om Fredrik Nordquist

51-årig jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå med examen från University of Strathclyde i Glasgow. Har även ett "UK Diploma" i Anti-Money Laundering and Counter Terrorist Financing från International Compliance Association i London. Har stort intresse för privatekonomi och då främst om betaltjänster och sparande. Vill framförallt väcka intresse för vardagsfrågor som påverkar konsumentens plånbok och tillgång på finansiella tjänster.