Gäller hemförsäkringen om man inte låst dörren?

24 oktober, 2013 - Gustav Jonsson - 9 kommentarer

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I förra veckan medverkade Konsumenternas Försäkringsbyrå i Svenska Dagbladets näringslivsdel. Vi hade skapat ett kunskapstest om hemförsäkringar. Några av frågorna vållade besökarna en hel del bekymmer.T ex har de flesta faktiskt svarat fel på första frågan, som lyder så här:

Quiz1

 

De flesta tror att man inte får ersättning

De flesta (72 procent) tror att man inte får full ersättning om man inte låst dörren, trots att man kan få det. Är det möjligen något fel eller oklart i frågan? (Jag ska kanske nämna att frågorna är gjorda av min chef så jag kommer att gå försiktigt fram här :-))

Men det ligger faktiskt någonting i det ”felaktiga svaren”. I varje hemförsäkring finns så kallade aktsamhetskrav som säger att man ska låsa dörrarna. Och har man inte följt dem så kan ersättningen sättas ned. Det är nog det som gör att de majoriteten svarar ”Nej” på frågan.

Här är exempel på hur ett bolag sätter ner ersättningen när man t.ex. inte låst dörren:

Quiz5

En kort stund är inte oaktsamt

Varför får man då ändå full ersättning i frågan? Jo, det handlade om så pass kort tid som dörren var olåst. Nog var det oaktsamt att inte låsa dörren men inte tillräckligt oaktsamt för det ska att leda till nedsättning. Har man däremot glömt låsa när man går till jobbet blir det normalt 25 procents nedsättning, det handlar ju om en längre tid.

Om kaffekopparna blir flera och flera och eftermiddagen senare och senare, ja då blir det mer och mer oaktsamt vilket till sist skulle kunna leda till nedsättning av ersättningen. Så helt självklar var inte frågan. Och försäkringbolagen gör heller inte alltid den här mer generösa bedömningen. Ibland har något försäkringsbolag faktiskt försökt sig på 50% nedsättning när dörren var olåst över natten. I det fallet gick konsumenten till Allmänna reklamationsnämden och vann. Nämnden ansåg till och med att det inte skulle göras någon nedsättning alls (jfr taballen ovan som säger 25% nedsättning).

Sammanfattningsvis kan man säga så här: Rör det sig om en kort tid som dörren är olåst bör någon nedsättning inte ske eftersom det knappast räknas som oaktsamt. Eller ja, lite oaktsamt är det nog men inte i den grad att det ska påverka försäkringsersättningen.

Viktigt hur en oönskad person har tagit sig in

Som överkurs kan nämnas att en del kanske tror att hemförsäkring inte gäller alls när dörren är olåst. Men hemförsäkringen gäller för någon som ”olovligen tar sig in i bostaden”  (så brukar det formuleras i de fullständiga försäkringsvillkoren). Även om bostaden är olåst så har någon olovligen tagit sig in i bostaden, så försäkringen gäller. Men ersättningen kan som vi varit inne på ovan sättas ner.

Om någon däremot har tillgång till nyckel så gäller inte försäkringen alls. Möjligen ologiskt och vad består den stora skillnaden i? I båda fallen är det inga problem att ta sig in. Jo, en olåst dörr kan vara något mer tillfälligt så där finns möjlighet till ersättning så länge man inte varit alltför oaktsam.

Etiketter:
Gustav Jonsson

Om Gustav Jonsson

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv i en Stockholmsförort. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.

9 reaktion på “Gäller hemförsäkringen om man inte låst dörren?

  1. Gustav JonssonGustav Jonsson Inläggsförfattare

   Hej Lennart! Jag måste nog veta mer för att kunna ge ett bra svar. Kontakta oss via http://www.konsumenternas.se och ställ en fråga via webben, eller ring oss på 0200-22 58 00 vardagar mellan 9 och 12. Med vänlig hälsning /Gustav

   Svara
 1. Anna

  Hej vi har alltid öppet ut från bostad till vårt uterum, uterums dörren ut till trädgården är alltid låst. Hur gäller reglerna vid inbrott om tjuven tar sig in via uterums dörren och genom uterum och in i såkallade bostaden ?

  Haft mkt inbrott i våranbostadsrätts förening. Har hemförsäkring stor hos Folksam . / Anna

  Svara
 2. Eric

  Bra artikel!

  En fråga – vår BRF envisas med att hålla ytterdörren till lägenhetshuset öppen under dagtid, och dörren hålls ofta öppen kvällstid då vi inte har porttelefon. Det underlättar ju onekligen för inbrottstjuvar, om dessa någon gång skulle vilja ta sig in.

  Påverkar ovanstående faktorer med ytterdörren hur/om försäkring betalas ut vid inbrott, i din mening?

  Tack på förhand!

  Svara
  1. Gustav JonssonGustav Jonsson Inläggsförfattare

   Tack!

   Att ytterdörren. in till föreningens ytor, inte är låst lär höja risken. Men det bör inte påverka ersättningen från din försäkring. Aktsamhetskraven i din försäkring gäller för dig och hur du så att säga sköter din egen dörr. Men porttelefon till ytterdörren kan givetvis vara en sak att ta upp i föreningen. Med vänlig hälsning, Gustav

   Svara
 3. Andreas

  Hej!
  Tack för en bra artikel … och tack för att du tar din tid och svarar på frågor!
  Vet du kanske vad som händer om man lämnar dörren i serviceläge?
  ”Föreningen” kommer för att åtgärda några problem, men ingen vet vem som kommer och exakt ner, så inom en dag kanske 3 ellr 4 olika personer kommer in i min lägenhet som är i serviceläge..
  Hur funkar med försäkringen i denna situation?
  Kan föreningen eller någon annan kräva att vi lämnar dörren i serviceläge?
  Tack för svaret!

  Svara
  1. Gustav JonssonGustav Jonsson Inläggsförfattare

   Hej Andreas, och det var en mycket bra fråga! Jag har lämnat frågeställningen vidare till mina kollegor som tittar på frågan och undersöker. Återkommer med svar så snart som möjligt här – ville bara meddela att svaret dröjer något!

   Svara
   1. Gustav JonssonGustav Jonsson Inläggsförfattare

    Nu har jag fått svar. Det är möjligt att det kan skilja mellan försäkringsbolags synsätt men den generella bilden är följande: Stöldskyddet försvinner i praktiken under den tid man har sitt lås i ”serviceläge” och lämnar bostaden. Om någon har tillgång till nyckel och stjäl dina saker gäller inte försäkringen. Man har troligen svårt att visa att någon annan person tagit sig in olovligen när man så att säga ”bjudit in” för lovlig tillgång till bostaden.

    Det blir alltså mycket svårt att göra sannolikt att det varit en ersättningsbar stöld om det inte finns några brytmärken på dörr eller dörrens lås, och låset dessutom varit i serviceläge. Om föreningen kan kräva att man lämnar dörren i serviceläge blir en fråga mellan medlem/förening och där kan vi tyvärr inte svara.

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *