Fortfarande dyrare med dynamisk valutakonvertering.

23 augusti, 2018 - Fredrik Nordquist - 0 kommentarer

Jag har flera gånger tidigare skrivit om så kallad dynamisk valutakonvertering, DCC-växling (DCC = Dynamic Currency Conversion). DCC-växling görs när du köper något utomlands, eller tar ut pengar i en automat utomlands, och tackar ja till att bli debiterad direkt i svenska kronor (SEK) istället för den lokala valutan.Jag har alltid tjänat på att tacka nej till DCC-växling och så har det varit även på mina senaste resor.

Om du tackar nej till en DCC-växling så kommer växlingen göras av din kortutgivande bank istället. Den kursen är inte satt vid köp/uttagstillfället och handlare brukar därför ofta utnyttja den osäkerheten för att få konsumenten att välja en fast och känd, men troligen högre, kurs istället

Kontroversiellt och kritiserat system

Systemet med DCC-växling har varit kontroversiellt och kritiserat eftersom konsumenter ofta blir vilseledda att betala dyra växlingar. BEUC ,den europeiska paraplyorganisationen för konsumentorganisationer, gick så långt att de kallade det för en ”Scam”,alltså lurendrejeri, och krävde ett totalt förbud. EU meddelade förra året att de avsåg att utreda DCC-växling och eventuellt ändra lagen eftersom det är svårt för konsumenter att göra ett informerat val om växelkurser när de betalar med kort i andra länder.

Det kan ha blivit bättre, men räcker det?

Jag har blivit erbjuden DCC växlingar i två länder under sommaren, Spanien och Irland. Jag har då märkt en liten förändring i erbjudandena. I bägge länderna är skillnaden i växlingskurs är något mindre än tidigare. Det kan vara så att branschen pga EU:s utredning själva minskar skillnaderna för att undvika ett totalt förbud eller kraftiga begränsningar. Eftersom både handlarna och deras betaltjänstleverantörer tjänar rätt bra med pengar på att erbjuda DCC-växling när utlänningar handlar hos dem så vill man nog gärna fortsätta med det även om man skulle tjäna lite mindre i framtiden.

”Your currency is usually the best”

I söndags befann jag mig på Dublins flygplats och köpte en ny resväska. Jag blev erbjuden DCC-växling i betalterminalens display. Killen i kassan sa: ”Your currency is usually the best” som en indirekt uppmaning till mig att välja DCC-växlingen. ”Då slipper du alla dyra avgifter som din bank tar. Vår avgift står längst ner” fortsatte han. Mycket riktigt så stod det att deras valutaväxlingspåslag var 3 % och man angav en växelkurs inklusive denna avgift. Men trots att de redogjorde för påslagets storlek är det inte helt enkelt att veta hur bra eller dåligt erbjudandet faktiskt är. Jag kan ju svårligen räkna ut hur den valutakurs de gör påslaget mot är bättre eller sämre än den valutakurs som min bank använder. Det finns inte, som många tror, en enda officiell kurs som alla använder utan det finns flera som konkurrerar mot varandra.

Det finns kort utan avgifter för valutaväxling

Nu är det så att min kortutgivare inte har några påslag alls på Mastercards valutakurs, vilken är den de använder. Så för min del fanns inte de dyra avgifterna som butiksrepresentanten varnade mig för. Nu ska jag dock inte vara för hård mot honom för även svenska kort har normalt avgifter som brukar ligga på mellan 1,5 och – 1,75 %. Brittiska kort, som han troligen var mest bekant med, brukar ha en högre avgift på cirka 2,75 % så visst förekommer det dyra kortavgifter vid valutaväxling. Men de är ju ändå billigare än deras 3 % (förutsatt att valutakursen mot vilken avgiften läggs på är samma).

Tjänade 20 kronor denna gång

I dag kollade jag hos min bank vilken kurs jag fått. Det visade sig att jag betalat 729,78 SEK för 69.49 Euro. DCC-växlingen kostade 749,58 SEK så jag tjänade ca 20 kronor på att tacka nej. Skillnaden är ca 3 %, vilket motsvarar den avgift de meddelat att de tog ut, så den valutakurs de använder sig av måste nästan vara identisk med Mastercards kurs som min bank använder sig av.

Se upp för nya avgifter.

En annan nyhet som inte är lika bra, och som jag märkte i spanska uttagsautomater, är att de har en uttagsavgift för utländska kort som läggs på när konsumenten väljer bort DCC-växlingen. På så vis utjämnar de skillnaden mellan en DCC-växling och debiteringen i lokal valuta. Men inte till konsumentens fördel. Trots det har det ändå lönat sig att tacka nej i de fall jag kontrollerat. Men gör man små uttag och avgiften är fast så är det inte säkert att det lönar sig längre

Så branschens anpassning inför eventuell kommande lagstiftning är inte alltid till det bättre för konsumenten.

 

Fredrik Nordquist

Om Fredrik Nordquist

51-årig jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå med examen från University of Strathclyde i Glasgow. Har även ett "UK Diploma" i Anti-Money Laundering and Counter Terrorist Financing från International Compliance Association i London. Har stort intresse för privatekonomi och då främst om betaltjänster och sparande. Vill framförallt väcka intresse för vardagsfrågor som påverkar konsumentens plånbok och tillgång på finansiella tjänster.