Flygande studsmattor och stormen Gorm

7 december, 2015 - Gustav Jonsson - 0 kommentarer

Av Øyvind Holmstad (Eget arbete) [CC0], via Wikimedia CommonsStormen Gorm har dragit fram över delar av landet. Jag har undersökt hur försäkringar gäller om något från din tomt far iväg och skadar grannens, fasad, bil eller staket.

Som exempel kan vi ta en flygande studsmatta som löper amok och skadar egendom i grannskapet. Och att du är ägare till den.

Grannarnas försäkring i första hand

Grundprincipen är att den som äger det som skadats får använda sin försäkring. Om grannens fasad skadas är det en fråga för den grannens villaförsäkring. Om en annan grannes bil skadas är det en fråga för den grannens bilförsäkring. Men vad gäller bilförsäkringar finns möjligen ett problem i form av att grannen kanske bara har en trafikförsäkring eller halvförsäkring. För att han eller hon ska få ersättning  för plåtskador behövs en helförsäkring (eller en vagnskadegaranti).

Men grannarna drabbas alltid av självrisker och kanske även utebliven ersättning om de saknar ett försäkringsskydd för den här situationen. Kan de här kostnaderna föras över till dig som ändå ”orsakat” skadan?

För din egen försäkring krävs ”vårdslöshet”

Om du anses ha varit ”vårdslös” finns det en ansvarsförsäkring i din hem- och villaförsäkring som du kan använda. Men det räcker alltså inte med att du orsakat skadan utan du ska också ha varit vårdslös. Men är det då vårdslöst att inte ta ner ett träd nära grannens tomt eller att inte fästa sin studsmatta inför en storm?

Det ”beror på” är svaret.

Trädet är den enklaste situationen. Finns det någon indikation på att något är fel med trädet så bör du åtgärda det. Skulle det gå att utifrån se att trädet är ruttet eller får slagsida åt grannens håll, ja då kan man säga att du som villaägare bör göra något åt saken (dvs ta ner trädet).

När det gäller studsmattan är det svårare att säga vad som är rimligt att göra. Vet du om att en storm är på väg kan det vara rimligt att fästa studsmattan i marken och montera ner så mycket som möjligt. Men man tänker kanske inte på att en studsmatta är något som kan faktiskt kan lyfta från marken. Och du kanske är bortrest? Det här blir en bedömningsfråga och landar i en rimlighetsbedömning av vad du borde gjort i den aktuella situationen. Ju mer studsmattan är utformad som något som kan flyga iväg i en storm och ju lättare det är att fästa eller montera ner den – desto större skäl att göra något åt saken. Hur oväntad stormen är, och hur mycket varningar som gått ut, kan också påverka försäkringsbolagens bedömning.

Vänd dig till ditt försäkringsbolag

Konkret så bör en villaägare vars studsmatta eller träd skadat grannens egendom vända sig till sitt eget försäkringsbolag för att höra efter och få ett beslut. Men det är inte självklart att villaägarens eget försäkringsbolag bekostar de skador – oftast självrisker – som grannarna drabbats av. När det gäller ett träd ska det väldigt mycket till. I studsmattefallet blir det som sagt en bedömningsfråga.

Skulle ditt bolag neka till att betala grannens självrisk, kan du ju för grannsämjans skull möjligen fundera på att betala självriskerna ur egen ficka. Men du har ingen skyldighet att göra det (i så fall skulle ju försäkringsbolaget gett ersättning).

För att vara på den säkra sidan bör du givetvis se till att förebygga skador så långt som möjligt. Men jag kan förstå dem som inte tänker på det här. Flygande mattor hör trots allt till ovanligheterna.

Gustav Jonsson

Om Gustav Jonsson

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.