Får jag byta hemförsäkring när jag flyttar?

12 december, 2018 - Gustav Jonsson - 0 kommentarer

Man kan misstänka att många kommer att flytta i januari. Till exempel för att de  börjar studera på annan ort. Flyttar du hemifrån är rådet enkelt: skaffa en egen hemförsäkring. Har du redan en hemförsäkring blir frågan om du får byta?

Svaret är som brukligt när det kommer till juridiska frågor: ”Det beror på”. Problemet är att hemförsäkringar är ettårsavtal och egentligen bara kan bytas på ”huvudförfallodagen”. I värsta fall har du 11 månader och 30 dagar kvar.

Om du vill avsluta försäkringen i förtid krävs det enligt försäkringsavtalslagen att behovet av försäkringen har upphört. Med det menas att situationen har förändrats så att du inte länge behöver din hemförsäkring. Försäkringsbolagen kan hantera frågan på olika sätt.

Har behovet upphört eller inte?

Vi tar några exempel på om du har rätt att avsluta din hemförsäkring i förtid för att du flyttar. Frågan är som sagt om behovet anses ha upphört eller inte.

Får du byta försäkring om du:

Skillnader i hantering?

Försäkringsbolagen kan formellt hålla kvar dig som kund i många situationer. Om de sedan väljer att göra det är en annan fråga. Sett till kundnöjdhet kan man tycka att bolagen borde tjäna på en smidig hantering. Vissa bolag kanske släpper kunden i hopp om att undvika en negativ bild och få förtroendet att hantera dina framtida försäkringar. Här vet vi på Konsumenternas Försäkringsbyrå inte hur bolagen gör, det kan säkert variera.

Hos Länsförsäkringar blir hanteringen speciell när man flyttar från ett län till ett annat. Du kan bara teckna försäkring i det länsbolag du tillhör, så flyttar du ut från ett län borde du kunna säga upp den försäkringen.

Nyare försäkringsbolag som Hedvig har inte ett års bindningstid utan snarare t.ex. 30 dagar. I de fallen försvinner problemet. Kanske att fler bolag kommer gå denna väg, vem vet? Onekligen vore det mer tidsenligt och kunder reagerar på att de inte får välja fritt vid flytt.

Etiketter:
Gustav Jonsson

Om Gustav Jonsson

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.