Ett boktips i höstmörkret

8 november, 2013 - Fredrik Nordquist - 0 kommentarer

GuldLäser man mycket böcker om sparande och privatekonomi kommer man för eller senare stöta på en referens till en gammal bok som heter ”The Richest Man in Babylon”. Jag har länge tänkt läsa den och för ett tag sedan gjorde jag slag i saken och beställde den över internet. Det ångrade jag inte och den gav mig mycket ljus i höstmörkret:-).

Skrevs 1926

Boken skrevs av George S Clason och innehåller en serie berättelser som utspelar sig i antikens Babylon. Samtliga berättelser handlar om tidlös privatekonomisk vishet och publicerades först som enskilda broschyrer av amerikanska banker och försäkringsbolag för att 1926 sättas samman till en bok. Situationerna och råden som förekommer i berättelserna kan lätt översättas och anpassas till dagens förhållanden och det är alltid uppfriskande att läsa enkla, självklara och sunda privatekonomiska råd i tider då man dränks av försäljning och information om snabba klipp och obegripliga finansiella produkter som ofta innehåller hög risk.   

Part of all I earned was mine to keep

Boken inleds med berättelsen hur Arkad, den rikaste mannen i Babylon, som ung lär sig hemligheten om hur man blir rik. Arkad, som då är en fattig skrivare får ett jobb av en mycket rik man, Algamish. De gör upp en affär som innebär att om Arkad hinner slutföra arbetet i tid genom att jobba hela natten så ska Algamish som betalning lära honom hemligheten om hur han ska bli en rik man. När Arkad lyckas med sin uppgift berättar Algamish för honom att; ”I found the road to wealth, when I decided that a part of all I earned was mine to keep. And so will you.” Vad som menas med detta och hur man omsätter det i praktiken får man läsa mer om i bokens 194 sidor.

Något för skolan?

Boken är skriven som prosadikt på lite gammalmodig och vacker engelska som faktiskt är väldigt lättläst så fort man vänjer sig vid den. En tanke som slog mig var att den vore ett lysande inslag i skolan. Förutom att ungdomarna skulle få en förstaklassig privatekonomisk utbildning skulle de även lära sig väldigt vacker engelska samt lära sig lite historia…

Fredrik Nordquist

Om Fredrik Nordquist

51-årig jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå med examen från University of Strathclyde i Glasgow. Har även ett "UK Diploma" i Anti-Money Laundering and Counter Terrorist Financing från International Compliance Association i London. Har stort intresse för privatekonomi och då främst om betaltjänster och sparande. Vill framförallt väcka intresse för vardagsfrågor som påverkar konsumentens plånbok och tillgång på finansiella tjänster.