Ersättning för dolda fel utan Dolda fel-försäkring?

4 april, 2018 - Gustav Jonsson - 3 kommentarer

rattsfallSäg att du säljer en villa och flyttar till en ny. Då kan du, om du anser dig behöva det, köpa en dolda fel-försäkring. Den säljs som ett sätt att ”skydda nattsömnen”. Mot en kostnad kan du som säljare skyddas mot köparens eventuella krav på ersättning för så kallade dolda fel och rättegångskostnader i samband med det. Den nya köparen kan påpeka dolda fel upp till 10 år efter köpet.

Ett exempel på vad som kan hända

Ett exempel: Du har sålt en villa och får ett krav från köparna fem år senare. De nya ägarna gör först då om badrummet som t.ex. visar sig sakna tätskikt, eller ha en dold vattenskada. Och de grönmålade väggarna i vardagsrummet hade kanske något ännu grönare bakom sig? Kort och gott hävdar köparna ”dolda fel” och vill stämma dig som säljare på en högst ansenlig summa. Och du tecknade ingen dolda fel-försäkring när du sålde huset. Är det helt kört då?

Den gamla försäkringen kan täcka rättegångskostnader

En första tanke kan vara att använda försäkringen för det nya boende som du flyttat till. Men där är svaret nej, rättsskyddet – att du kan få ersättning för kostnaden för ett juridiskt ombud – gäller bara för bostaden på nya adressen.

Den gamla villahemförsäkringen som du hade när du sålde huset är ett hetare spår. Huvudregeln är att man måste ha kvar en försäkring när man ska använda den – men i det här fallet går det ju inte. Därför finns det ofta en formulering i villkoren om att du kan använda rättsskyddet om ”händelser eller omständigheter som ligger grund för anspråket inträffat under den tid du hade försäkring”.

Kravet från köparen angående ett dolt fel kanske kommer ett år, tre  år eller nio år och 11 månader efter köpet – men det gäller ju fortfarande ditt tidigare ägande av villan. I praktiken kan alltså en nästan 10 år gammal villaförsäkring vara just det som räddar dig när köparen vill ha ersättning för dolda fel. Men observera, bara för kostnaden för juridiskt ombud, inte för själva kravet för dolda fel. Att man har den möjligheten till ersättning tror jag inte folk i allmänhet känner till, att gå tillbaka så långt till en gammal försäkring är inte första tanken.

Ibland kan den gamla försäkringen även täcka reparationskostnaden

Försäkringen kan ibland ge ersättning utöver rättsskyddet. Om det dolda felet har sitt ursprung i en vattenskada som fanns under den tid du ägde huset. Ja, då har en skada hänt under den tid du hade försäkringen. Det krav på reparationskostnader som du får emot dig idag som ett ”dolt fel”, kan då eventuellt täckas av den gamla försäkringen. Så klart kan det bli bevissvårigheter (när inträffade vattenskadan) men såväl rättsskydd som ersättning för vattenskada kan alltså vara aktuell.

Ofta kan dolda fel vara konstruktionsfel, som i och för sig inte ersätts, men frågan ska ställas till det gamla försäkringsbolaget.

Dolda fel-försäkringar täcker mer

Du har alltså ett visst skydd vid dolda fel som säljare trots att du inte har någon dolda-fel-försäkring. Skyddet är klart sämre än en dolda-fel-försäkring, men trots allt är du inte helt oförsäkrad.

En dolda fel-försäkring har högre belopp för rättsskydd och kan täcka skador som inte går på den gamla villaförsäkringen, t.ex. konstruktionsfel. En besiktning brukar också ingå. Visst handlar besiktningen om riskminimering för dolda-fel försäkringsbolaget, men det är ju smart att upptäcka saker så snart som möjligt. Genom försäkringen får du också en dedikerad advokat/jurist, annars måste hitta själv hitta den duktig advokat/jurist om du skulle använda rättsskyddet i villa-/hem-/fritidshusförsäkringen.

Slutligen är det viktigt att hålla koll på vilka försäkringar man ska ha, framåt i tiden. Men viss koll ska man också ha bakåt i tiden, i alla fall om man sålt ett hus. Dolda-fel-försäkringarna må vara okända, men att en gammal villa- eller fritidshusförsäkring kan ge ersättning är nog ännu mer dolt. Här kan du läsa mer om dolda fel.

Etiketter:, ,
Gustav Jonsson

Om Gustav Jonsson

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.