E-faktura för betalkortet

8 november, 2013 - Fredrik Nordquist - 0 kommentarer

KreditkortDet är många av oss som betalar månadens betalkortsfaktura med e-faktura. Det är ett enkelt och smidigt sätt att betala och vanligen avgiftsfritt. Var dock uppmärksam på att det belopp som din kortutgivare fyllt i som ”default” kan vara det minsta beloppet du måste betala den månaden, inte hela. Väljer du det belopp som du lägst måste betala, använder du kortet som kreditkort. Du betalar alltså bara en liten del av månadens inköp, ofta en summa som motsvarar en tjugondel av skuldbeloppet samt ränta och eventuella avgifter. Det blir mycket dyrare än att betala hela beloppet och använda kortet som betalkort. Så använd bara den möjligheten när du absolut måste.

Du kan behöva ändra belopp själv

Har du den lägsta summan som ”default” så innebär det att du måste kolla i fakturan vad den totala summan är som du ska betala den månaden. Annars blir inte krediten räntefri. Du måste själv ändra i E-fakturan. Skulle du någon månad glömma det eller slentrianmässigt godkänna fakturan med minsta belopp att betala så blir det som sagt dyrare vilket är onödigt om man nu inte vill ha det så.

Ringer du din kortutgivare och ber dem ändra ”default-beloppet” så ändrar vissa utan problem. Det gjorde åtminstone min kortutgivare.

Tjäna på räntan

Ska du vara riktigt avancerad, och inte så lite nördig kanske (ja, jag erkänner, jag är kortnörd:-)), så ska du använda ett betalkort med bra bonus för alla inköp. Sedan ser du till att du alltid har tillräckligt med pengar tillgängliga för att betala dessa inköp, men de pengarna har du på ett sparkonto med fria uttag tills det är dags att betala hela betalkortsfakturan inom den räntefria perioden.

Med andra ord kan du indirekt använda en räntefri kredit hos en aktör för att få sparränta hos en annan samtidigt som du får bonus på de inköp du gjort räntefritt… Det går att hitta sparkonton med ca 2 % ränta för närvarande, och det finns kort med bonus på upp till 1 % av alla inköp. Det innebär visserligen att du måste ha stenkoll på inköp och betaldatum samt måste genomföra överföringar mellan konton m.m. Men det kanske det kan vara värt :-).

 

Fredrik Nordquist

Om Fredrik Nordquist

51-årig jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå med examen från University of Strathclyde i Glasgow. Har även ett "UK Diploma" i Anti-Money Laundering and Counter Terrorist Financing från International Compliance Association i London. Har stort intresse för privatekonomi och då främst om betaltjänster och sparande. Vill framförallt väcka intresse för vardagsfrågor som påverkar konsumentens plånbok och tillgång på finansiella tjänster.