Dags för kortnörden att summera semesterutgifterna…

11 augusti, 2015 - Fredrik Nordquist - 0 kommentarer

lake-in-norway-1528343Första arbetsdagen efter semestern är alltid spännande. Utvilad och full av motivation kan man plöja igenom alla mail och börja se över nya inlägg på blogg, Facebook och webbsidan. Men en sak som jag gärna vill avsluta innan jag fokuserar på jobbet är att göra semesterbokslut och summera kostnaderna. Detta för att hålla koll på utgifterna, bli påmind om onödiga kostnader man kanske borde lära sig undvika samt tänka efter om något kunde betalats på ett bättre sätt. För mig är det också ett sätt att snabbt minnas de trevliga händelserna som många av utgifterna härrör sig till.

Använder tre olika kontokort

Jag använder tre olika kontokort. Ett av dem är ett s k Debetkort (Bankkort) från min huvudbank. Det är ett högst ordinärt bankkort med en standardmässig årsavgift samt valutaväxlingspåslag och uttagsavgift för uttag utanför Euro-området. Detta kort använder jag egentligen bara för uttag hemma i Sverige och jag skulle egentligen klara mig utan det, men det kom med i ett kontopaket som jag ville ha och det är ett bra reservkort som är kopplat till lönekontot. I jämförelser använder jag detta som referens när jag jämför kortkostnader då det är ett standardkort från en av de svenska storbankerna och som används av väldigt många svenska konsumenter. Dess kostnadsbild liknar också de andra storbankernas standardkort.

Handplockade kort

De två andra korten är de som jag använder vanligen är handplockade efter mitt kortbeteende och behov. Det ena är ett Debetkort (bankkort) som visserligen har en standardmässig årsavgift, men inget valutaväxlingspåslag eller uttagsavgift oavsett var jag använder kortet i världen. På så vis är det väldigt bra att använda för både köp och uttag utomlands. Jag skulle kunna använda detta kort även för uttag i Sverige men jag orkar inte föra över pengar ideligen då jag ändå har ett annat kort ”på köpet” från huvudbanken som jag tidigare beskrivit.

Bonus på 1 %

Mitt sista kort är ett betal/kreditkort som inte har någon årsavgift. Det använder jag för köp i Sverige och anledningen till det är en bonus på 1 % på allt jag köper. Det innebär att så länge jag använder det på rätt sätt (dvs inte tar ut pengar och betalar hela räkningen under den räntefria perioden) så tjänar jag alltså pengar på det. Jag skjuter också upp betalningen till månadens slut och kan ha pengarna på sparkonto under tiden, samt köpen räknas som kreditköp enligt konsumentkreditlagen vilket kan innebära juridiska fördelar om säljaren inte håller vad den lovat. Jag får bonus även vid utlandsköp, men kortet har tyvärr ett valutaväxlingspåslag på hela 2 % så totalt gör jag en förlust på 1 % om jag använder det utomlands jämfört med det tidigare nämnda bankkortet.

Sparade 400 kronor under semestern på ”rätt” kort

Vår semester i år varade i tre veckor och bestod av besök i Norge och på Vätterns pärla, Visingsö. Vi körde bil, bodde i tält, vandrarhem och stugor och lagade den mesta maten själva så semestern var inte jättedyr. I Sverige betalades allt med betal/kreditkortet med bonus och i Norge med bankkortet (eller med norska kontanter uttagna med det kortet) utan valutaväxlingspåslag och uttagsavgifter. När jag räknar efter hur mycket vi sparat/tjänat på att använda dessa två kort jämfört med mitt ”storbanksstandardbankkort” så finner jag att förtjänsten är 400 kronor på en tre-veckors semester i norden för 4 personer. Vän av ordning kanske vill påpeka att jag betalar en extra årsavgift för bankkortet jag använder utomlands och att det borde påverka resultatet. Men den kostnaden hade jag med marginal redan sparat in under sportlovsresan. Så denna fyrahundringen är alltså ren förtjänst.

Är det värt detta jobb med olika kort för 400 kronor? Ja, det är upp till var och en att besvara själva. Men över året blir förtjänsten mycket större. Med alla bonusberättigade köp i Sverige och alla köp/uttag jag gör utomlands per år så sparar jag flera tusenlappar på att använda en efter mina behov anpassad kortmix istället för att använda mitt ”storbankstandardsbankkort” och det borde intressera de flesta…

Vill du kolla om du kan hitta ett, eller en mix av kort, som kan sänka dina kostnader så rekommenderar jag att använda vår kontokortsjämförelse.

Etiketter:, , ,
Fredrik Nordquist

Om Fredrik Nordquist

51-årig jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå med examen från University of Strathclyde i Glasgow. Har även ett "UK Diploma" i Anti-Money Laundering and Counter Terrorist Financing från International Compliance Association i London. Har stort intresse för privatekonomi och då främst om betaltjänster och sparande. Vill framförallt väcka intresse för vardagsfrågor som påverkar konsumentens plånbok och tillgång på finansiella tjänster.